Srđan Vrančić/CROPIX
POPULARAN NA ISTOKU

Ukrajinici došli po Štimca: 'Igor ide u jedan od najjačih klubova Ukrajine ili Rusije'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 23. listopad 2013. 15:40

Igor Štimac, bivši izbornik reprezentacije Hrvatske ide u Ukrajinu! To se dade zaključiti na temelju zanimanja ukrajinskih klubova za Štimčeve usluge, jer su u Split stigli emisari iz Ukrajine, poznati agent Konstantin Sosenko i izaslanik jednog kluba Slavko Golovko. Taj susret je aranžirao splitski menadžer Ivica Pirić (bivši igrač Zagreba, Hajduka i Splita), koji je igrao u Ukrajini,a posljednjih godina je glavni posrednik za ukrajinsko nogometno tržište.

Štimac je što se tiče svojih planova potpuno zakopčan, on nije želio dati izjavu o kontaktima s Ukrajincima, jedino je rekao da "zbog poslovnog ručka nisam u stanju prisustvovati promociji knjige "Biti trener“ u Aspiri, visokoj školi za sportski menadžment“. A tamo, u Aspiri, čekali su novinari željni Štimčevih izjava, to jest reakcija na ždrijeb play-offa.

Štimac je i ranije imao vrlo konkretne ponude klubova za angažman, ali je sve razgovore odbijao zbog obveza prema reprezentaciji. I baš na dan kad je dobio preporučeno pismo i to brzom poštom s obaviješću da je "razriješen dužnosti izbornika“, uz logičnu naznaku da će dobiti još tri mjesečne plaće od HNS-a, sletjeli su Ukrajinci sa svojim ponudama.

- Nemojte se ljutiti – rekao nam je Sosenko – ali o imenima klubova ne želim, a i ne smijem govoriti. No, mogu potvrditi da Štimac ima izvanrednu reputaciju i da će dobiti angažman u jednom od najjačih klubova Ukrajine ili Rusije.

Ukrajinci su stigli i s namjerom da se dogovore o suradnji s hrvatskim klubovima. Njih zanimaju mladi igrači i zato su jučer bili u Vranjicu, gdje su pratili juniore Hajduka.

- Ukrajina i Rusija predstavljaju ogromno tržište-rekao je Pirić. Tamošnji klubovi traže velike zvijezde, ali još više su zainteresirani za angažman mladih igrača. To je logičan trend u nogometnom biznisu.

Što se tiče Štimca on je odlučio šutjeti premda je jasno da je razočaran smjenom za koju drži da je nije zaslužio. U krugu prijatelja kao svoj promašaj vidi odluku da protiv Škotske postavi kompletnu momčad bez obzira na prijetnje žutih kartona, odnosno realnost da bi reprezentacija Hrvatske bila desetkovana u prvoj utakmici doigravanja. Ipak ostaje razjasniti kako je to reprezentacija Hrvatske u prvih šest utakmica osvojila čak 16 bodova, a onda u posljednje četiri samo jedan. No, kako bilo da bilo ipak je Hrvatska pod vodstvom Štimca ispunila plan, a to je bilo doigravanje za Brazil 2014.

-Znam po sebi, igrači nisu prekidači, pa da ih možeš lako uključiti – govorio je u ranijim intervjuima sad smijenjeni izbornik. Svoju strast za pravim rezultatima moraju nositi u sebi…

Poslije utakmice u Beogradu protiv Srbije(1:1) Štimac se nije kolebao u sastavljanju momčadi za susret s Južnom Korejom, jer – kako je tada rekao – "i u drugom ešalonu ima igrača od karaktera, željnih dokazivanja“. Kao što je poznato reprezentacija Hrvatske je pobijedila u Koreji(2:1) i bez nekih glavnih igrača…

- Imam povjerenja u Ivicu Pirića, koji uživa vrhunski status u Ukrajini, ali ima i drugih ponuda – rekao je Štimac kad smo ga iznenadili u restoranu Leonis u marini hotela Meridien, gdje je bio na ručku s ukrajinskim menadžerima

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 18:25