Hajduk je pod novim trenerom postao najefikasnija ekipa u ligi

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ZABIJAJU KAO NA TRACI

Valdas Dambrauskas je uspio probuditi napad Bijelih, a statistika nakon njegova dolaska je zastrašujuća

U četiri utakmice koliko je Litavac vodio Hajduk, Splićani su zabili čak 15 golova
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 02. prosinac 2021. 13:31

Hajduk je treća najefikasnija hrvatska nogometna momčad ove sezone gledajući sve utakmice, u prvenstvu, Hrvatskom kupu i Europi. Zabili su Bijeli 43 pogotka u 21 utakmici, što je prosjek od 2,05 gola po dvoboju.

Uoči jučerašnjeg maksimirskog sudara Dinamo je bio na 59 golova, ali i lošijem prosjeku od Hajdukova (1,97), budući da mu je sraz s Rijekom bio već 31. ove sezone, dok je Goran Tomić vodio Rijeku do 58 golova u 24 utakmice i prosjeka 2,42. No, Hajduk se na treće mjesto u državi probio tek nakon dolaska Valdasa Dambrauskasa za kormilo.

Raspucani start

Prvi ovosezonski Hajdukov trener Jens Gustafsson je u 17 utakmica bio na prosjeku 1,65, nešto slabijem od onog koji je s Goricom ostvario Krunoslav Rendulić, dok su Bijeli pod Litavcem zabili čak 15 pogodaka u četiri utakmice, što je prosjek od 3,75 gola po dvoboju.

Naravno, tek je početak Dambrauskasove ere i taj prosjek neće moći zadržati, ali krenuo je stvarno raspucano. I za razliku od ostalih kolega iz vrha hrvatskog nogometa, on u Kupu za suparnika nije imao niželigaša, već sasvim pristojnog prvoligaša.

Krenulo je s dva gola Hrvatskom dragovoljcu, tri je Hajduk zabio na Rujevici, pa četiri Istri 1961 na Poljudu, te je potom Lokomotivu u Kranjčevićevoj “minirao” sa šest golova. Što tek čeka nogometaše Dinama u nedjelju predvečer u Maksimiru...

Kao na traci

Hajduk je za tih 15 golova trebao 60 udaraca, koliko ih je uputio prema vratima svojih suparnika, tako da je njegova realizacija na iznimno visokih 25 %. Bijeli su 22 puta u ta četiri dvoboja tukli u okvir suparnika, što znači da je 68 posto tih pokušaja upisano kao pogodak splitskom klubu. Vrhunska statistika.

Gorica je, primjerice, u posljednja četiri dvoboja, tri u prvenstvu i jednom u Kupu, uputila čak 82 udarca, od kojih je 30 išlo u okvir. Momčad Krunoslava Rendulića u tim je utakmicama zabila tek sedam pogodaka, znači čak osam manje od Hajduka. No, dobro, to je pak druga krajnost.

Sedam igrača postiglo je tih 15 golova, s četiri gola najefikasniji je Marko Livaja, Marin Ljubičić je zabio tri, Jani Atanasov, Filip Krovinović i Emir Sahiti po dva, Marco Fossati i Jan Mlakar po jedan. Livaja je konstanta, on je već na 15 golova u 19 odigranih utakmica ove sezone. Ali, ostali kao da su pucačku opremu čuvali za dolazak Valdasa Dambrauskasa.

Ljubičić je u 15 utakmica pod Gustafssonom zabio pet golova, od čega dva Tobolu i tri kombinirano Primorcu iz Biograda te Belišću. Prije dolaska litavskog trenera Ljubičić je 231 dan postio u Prvoj HNL i prekid crnog niza bez gola prekinuo je u trenerovom debiju protiv nogometaša Hrvatskog dragovoljca.

Fossati je protiv Istre 1961 poentirao nakon 670 dana, Krovinović je na istoj utakmici zabio svoj prvi ligaški gol u 11. nastupu za Hajduk, Emir Sahiti, koji je zadnja dva nastupa odradio kao pričuva, s dva gola u četiri utakmice izjednačio je svoj napadački učinak iz prvih 17 dvoboja pod švedskim trenerom ove sezone.

Jani Atanasov, jedan od junaka spektakularnih 6:3 u ulici pjesnika, nije zabio gol 262 dana. Odigrao je od Gorice u ožujku 24 utakmice, ali mrežu suparnika nije uspio pronaći. I onda je Lokomotivi zabio dva gola za pamćenje, prvi put u seniorskoj karijeri postigao je dva gola na jednoj utakmici.

Svi su se raspucali pod Dambrauskasom, razbudio ih je Litavac i golovi su počeli stizati kao na pokretnoj traci.

Stižu odgovori

No, slijedi utakmica svih utakmica, svaka čast svima, ali Dinamo je ipak nešto drugačija razina suparnika od onih s kojima se dosad na klupi Bijelih susretao 44-godišnjak iz Pakruojisa. Vidjet ćemo za što je atomski splitski napad sposoban kod aktualnog prvaka na Maksimiru.

Efikasnost momčadi ovosezonskih trenera u Prvoj HNL

3,75 - Valdas Dambrauskas (Hajduk)

- 15 golova u 4 utakmice

2,42 - Goran Tomić (Rijeka)

- 58 golova u 24 utakmice

1,97 - Damir Krznar (Dinamo)

- 59 golova u 30 utakmica

1,65 - Krunoslav Rendulić (Gorica)

- 33 gola u 20 utakmica

1,65 - Jens Gustafsson (Hajduk)

- 28 golova u 17 utakmica

1,60 - Silvijo Čabraja (Lokomotiva)

- 32 gola u 20 utakmica

1,54 - Nenad Bjelica (Osijek)

- 34 gola u 22 utakmice

1,47 - Gonzalo Garcia (Istra 1961)

- 28 golova u 19 utakmica

1,37 - Mario Rosas (Šibenik)

- 26 golova u 19 utakmica

1,17 - Zoran Zekić (SB)

- 14 golova u 12 utakmica

1,00 - Miroslav Kuljanac (HD)

- 6 golova u 6 utakmica

0,73 - Davor Mladina (HD)

- 8 golova u 11 utakmica

0,57 - Dean Klafurić (SB)

- 4 gola u 7 utakmica

Napomena: Prosjek golova po utakmici u svim službenim natjecateljskim utakmicama ove sezone, bez jučerašnjih dvoboja u Kupu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 13:28