Srdjan Vrancic / CROPIX
BORBA ZA OPSTANAK

VELIKI MISTERIJ Zbog čega jedna ozbiljna strana grupacija riskira čak 60 milijuna kuna i spriječi ispadanje iz HNL-a kluba u kojeg su toliko uložili?

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. veljača 2020. 13:39

U prvih 45 minuta u Kranjčevićevoj Istra 1961 odigrala je odličnu utakmicu. Bila je u svakom pogledu bolja od Lokomotive, statistički i u dojmovima. Imala je i tri prilike koje nije iskoristila.

To je već bila dobra pretpostavka da bi im se u nastavku moglo osvetiti, jer je teško očekivati da bi ova Istra 1961 zadržala stopostotnu koncentraciju u obrani. Pokazalo se to točnim, jer su domaćini iskoristili dva poklona obrane (Galilea, Rafa Paez i Pavić) i u tri minute stekli prednost. Ivan Prelec djelovao nam je neraspoloženo:

- Igrači su bili utučeni nakon utakmice, ali moram reći da sam ljut zbog načina na koji smo primili pogotke. I to sam igračima dao do znanja. Uložili su trud, pokazali da mogu biti na visini zadatka s jakim suparnikom, a potom sami uprskamo jeftinim pogreškama.

U Zagrebu je na utakmici bio glavni sportski direktor Alavesa Sergio Fernandez. Uz njega i njegov pomoćnik Urbano Santos. Kako saznajemo, bit će u Puli do utorka i obaviti uvid u rad i stanje prve momčadi. Vjerojatno će razgovarati sa stručnim stožerom o svemu, iako se nama čini da bi više od protokolarnih govora bilo najučinkovitije kada bi treneru Prelecu osigurali neko konkretno pojačanje, nakon silnih prinova. U tri dana sportska direkcija iz Španjolske ne može steći realan uvid u ono što se događa u momčadi, pogotovo u Prvoj HNL.

Utakmica u Kranjčevićevoj mogla im je pokazati ono što ovdje već duže vremena svi prepoznaju. Istra igra dobar nogomet, ali kad se lomi utakmica događaju se kiksovi i propuštaju važni bodovi. Zato jer nedostaju dva-tri kvalitetnija igrača. Uz to događaju se teško razumljivi potezi sportskog direktora Javiera Morana. Po njegovoj odluci Regan, Rufati i Bušnja nisu bili u kadru. Navodno zbog transfera za prvu dvojicu, i zbog Rijekinih novih planova za Bušnju. Ispostavilo se da Rijeka ništa nije htjela mijenjati. Logično, kada je Bušnja već igrao za oba kluba ove sezone, ne može u treći.

Regan, koji je sigurno bio potreban, tri kola nije bio u kadru, a sada eto, kao i Rufati, vraća se treneru na raspolaganje. Zbog niza takvih nelogičnosti u djelovanju Javier Moran već duže izaziva puno kontroverze i nezadovoljstva u klubu. Znano je da su odnosi između njega i drugih članova Uprave na razini podnošljivosti, nametnute iz Vitorije. Dojam je da to neće još dugo moći trajati. Sve je primjetnije da i Prelec teško kroti nezadovoljstvo nejasnim i nelogičnim potezima oko igračkog kadra i pristupima selekciji.

To se na kraju lomi na njegovim leđima, iako je jasno da je trener dobitak Istre te da bi uz bolju selekciju bio kudikamo uspješniji. Sergio Fernandez glavni je tehnički šef Alavesa i Istre 1961, i o njegovim odlukama ovisi kadroviranje svlačionicom Zeleno-žutih. Čudno je, međutim, da do ovog dolaska niti jednom od imenovanja Preleca prošlog ljeta nije s njim obavio razgovor! Sva komunikacija ide preko Morana.

Sergio Fernandez i njegovi suradnici možda još nisu shvatili da je Istra 1961 vrlo ozbiljan kandidat za ispadanje nakon 11 godina. Pobjeda Varaždina u Zaprešiću dodatno je otežala grčevitu borbu za prvoligaški život s Varaždinom, Interom i, lako moguće, Slaven Belupom. Što će po tom pitanju učiniti i kakve poteze povući možda saznamo do utorka. Ne bude li novosti, znači da će se u sportskoj direkciji kockati s prvoligaškim statusom i sa 60-ak milijuna kuna, koliko je do sada grupacija Alaves-Baskonia uložila u Istru 1961. Misterij je logike kako se takav ulog ne može osigurati s dva-tri bolja igrača. Ili zašto se to ne učini...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 13:56