SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
IZJEDNAČENI S OSIJEKOM

VIDEO: Atiemwen zabio za tijesnu pobjedu Dinama i povratak na vrh! Modri rano ostali bez važne karike

Dinamo je došao do vrlo važnih bodova u nastavku bjesomučne utrke za titulu hrvatskog prvaka.
Piše: Robert Matteoni/Sportske novostiObjavljeno: 07. veljača 2021. 15:57

ISTRA 1961 - DINAMO 0:1 (Atiemwen 36')

Stadion Aldo Drosina. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo). Pomoćnici: Pataki (Đakovo) i Stolnik (Varaždin). Četvrti sudac: Bionda (Zaprešić), VAR: Pejin (Donji Miholjac). AVAR: Petrović (Valpovo). Delegat: Smokrović (Rijeka)

ISTRA 1961: Lučić, Hujber (od 85' Lisica), Tomašević, Šutalo, Sergi (od 60' Navarro), Blagojević (od 60' Špoljarić), Perera (od 68' Ivančić), Gržan, Lončar, Vuk, Guzina (od 60' Šipoš). Trener Fausto Budicin.

DINAMO: Livaković, Stojanović, Lauritsen, Perić, Gvardiol (od 32' Čabraja) Jakić, Majer (od 77' Franjić), Ivanušec, Mišić (od 65' Kastrati), Atiemwen, Gavranović (od 77' Petković). Trener Zoran Mamić.

Žuti kartoni: Jakić (35' preoštra igra), Tomašević (46' preoštra igra), Perera (55' preoštra igra), Šutalo (81' preoštra igra).

Pobjedom u Puli Dinamo je ostvario glavni cilj ovog gostovanja. Tako će Modri u srijedu u Maksimiru dočekati konkurenta za naslov prvaka, Osijek, poravnati u bodovima. Istra će svoje prilike za bijeg sa dna tablice morati tražiti u idućim utakmicama, od kojih će već slijedeća u srijedu, na gostovanju u Šibeniku imati vrlo veliku važnost…

Kiša koja je kontinuirano zalijevala Drosinu nije međutim naštetila travnjaku. No, zbog „žabica“ igrači su morali biti oprezniji u procjeni putanje lopte. Fausto Budicin je izveo postavu prema očekivanju, 451, sa isturenim Guzinom. Logično je da se domaćin zgusnuo u defenzivnom bloku, jer su Modri u startu tehnički jači kao momčad i individualno, a uz to su hitriji.

Kad si trener može dopustiti da na klupi drži Petkovića, Oršića, Kastratia, dok je na tribinama sjedio kapetan Ademi, jasna je prednost Zorana Mamića u odnosu na kolegu Budicina. Unatoč tomu je trener gostiju pristupio gostovanju u Puli sa velikim oprezom. Takav se stav osjetio na početku utakmice u promptnom pritisku njegove momčadi. Formirana u 4-1-4-1 ona je visoko napala i u prvim minutama jasno dala do znanja da želi čim prije rezultatski postaviti stvari na željeno mjesto. Međutim domaći su igrači djelovali prilično kompaktno u defenzivi, dok su prema naprijed pokušavali kontrirati preko hitrih Gržana i Vuka.

Dinamo je u prvih pola sata imao nekoliko opasnih napada, ali Lučić nije imao ozbiljnog posla. Sa druge strane Istra je bila najopasnija u 24. minuti, kada je Vuk odlično prodro po krilu i ubacio jaku loptu u sredinu peterca. Natrčao je Guzina ali nije uspio iz dobre pozicije pogoditi loptu. Zato je Atiemwen bio vještiji u 36. minuti. Gavranović je jednu „ničiju“ dugu loptu uspio oteti ispred Šutala i odmah proslijedio Atiemwenu za siguran šut iz blizine.

Vodstvo Dinama trebalo je olakšati Modrima otvaranje defenzivnog bloka domaćih, ali smo u nastavku gledali više-manje iste odnose na terenu. Dinamo je i u drugom poluvrijeme imao inicijativu, ali je u završnici djelovao odveć nekonkretan. Doduše u 55' minuti su se gosti razbjesnili, od klupe preko igrača do VIP lože, jer je sudac Lovrić zaustavio jedan napad i nije poštivao prednost za igrača koji je imao otvoren put prema golu Istre. Ljutnja Dinamovaca bila je opravdana jer je to zbilja bio veliki previd.

Do kraja utakmice bilo je više izmjena na obje strane, ali je u tom kontekstu više profitirao Zoran Mamić. Puljani su se malo više otvorili u sredini terena, očito je Budicin išao svjesno da napadne. No, to je olakšalo posao svježem Kastratiu, koji je brzinom narušavao posljednju liniju domaćih. Doduše, Kastrati je, umjesto jednostavnih pasova pokušavao kompliciranim rješenjima probiti domaće i time propuštao dobre prilike.

Istrini su se igrači maksimalno borili i u okviru svojih mogućnosti dali su sve od sebe da upišu pozitivan ishod. No, Dinamo je ipak zaslužio svoj trobod, iako Modri nisu igrom impresionirali. To je bilo i logično jer je njima najvažnije bilo pobijediti i sa što manje problema zaključiti pulsko gostovanje i pripremu za derbi sa Osijekom, u srijedu na Maksimiru.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Pobjeda Dinama! Jedan je pogodak bio dovoljan, novi zgoditak Dinamovog heroja Atiemwena. Zasluženo Modri još jednom odnose bodove s juga istarskog poluotoka.

90+3' Nezgodan je udarac sada dobio Čabraja, nogom ga je pogodio Navarro. Jasno, nenamjerno, ali igra se morala zaustaviti.

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

85' Novi prekršaj Špoljarića na Atiemwenu, još bliže crti šesnaesterca, sada Petković u vratarevu stranu, ali i pored gola. Istra mijenja još jednom. Budicin uvodi Lisicu umjesto Hujbera.

83' Petković, slobodni udarac - preko gola... Ali, Modri i dalje prijete, opasni su... Reklo bi se, gol za konačno rješenje visi u zraku.

82' Prekršaj Šutala nad Kastratijem na samom rubu kaznenog prostora. Dobio je javnu opomenu upravo igrač Dinama na posudbi u Istri. A sad nova prilika iz jako dobre pozicije.

80' Promašio je loptu Ivanušec nakon ubačaja Kastratija, trebao je to biti dobar volej... Inače, dva je proigravanja petom za svoje suigrače u ovoj utakmici izveo Petar Stojanović. I oba su bila točna.

77' Traže Modri šansu za drugi pogodak. Ali i mijenjaju. Petković umjesto Gavranovića, a Franjić umjesto Majera.

73' Kakva akcija za Atiemwena. Sam si je stvorio priliku u kaznenom prostoru, glavom prebacio braniče pa nogom i Lučića, a onda iz neposredne blizine pogodio vratnicu. Bio bi ovo prekrasan gol, da je ušlo... Odnosno, da nije zasmetao Navarro. Gledao se VAR oko toga je li Navarra lopta pogodila u ruku...

70' Hujber je sada "probio" Stojanovića i zaprijetio po boku, no njegova niska lopta u sredini nije prouzročila probleme za gostujuću obranu.

68' Umjesto Perere, kod Istre je kao četvrta izmjena ušao Ivančić.

65' Promjena kod Zorana Mamića. Dinamov novi igrač na terenu je Lirim Kastrati, a ušao je umjesto Josipa Mišića.

63' Mogao je sada zabiti Majer, nakon ubačaja i povratne lopte Atimwena, odlazi taj pokušaj preko gola.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

60' Nije sada opasan udarac s ruba kaznenog prostora nakon gužve uputio Majer. Trostruka izmjena kod Istre. Šipoš umjesto Guzine, Špoljarić umjesto Blagojevića, a Navarro ulazi umjesto Sergija.

57' Dugo je trajalo to namještanje, a Majer je pucao pored zida, u vratarevu stranu, Lučić je obranio. Zaista, gotovo dvije minute stajali su Istrini igrači u živom zidu, a od trenutka prekršaja Perere prošlo je i tri...

54' Kakav prekršaj Perere na Majeru! Žuti karton, ali mogao je to biti i crveni... Tražio je to Dinamo, zbog žestine... Nije Perera bio zadnji u obrani, ali bit će sada slobodni udarac i to baš za Majera...

52' Dvoboj najboljeg napada i najlošije obrane prvenstva iznjedrio je dakle, barem trenutno, samo jedan pogodak. Dosta je sada Modrih na zagrijavanju pored klupe za pričuve, Mamić bi mogao brzo u nove izmjene kako bi odmorio igrače za važne dvoboje koji im predstoje.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

49' Još jednom Atiemwen! Opasno blizu završio je njegov udarac glavom nakon ubačaja Mišića koji je imao (neobjašnjivo) puno prostora na rubu šesnaesterca, ubacio loptu, ali strijelac prvog nije postigao i drugi pogodak večeras.

47' Uh, težak prekršaj Tomaševića na Jakiću. Okupili su se Dinamovi igrači oko unesrećenog veznjaka Modrih. Baš je zaurlikao, ali bit će spreman za nastavak. Inače, Tomašević je požutio pa neće moći igrati u sljedećoj utakmici protiv Šibenika.

46' Kreće nastavak dvoboja Istre i Dinama, nema izmjena u intervalu...

POLUVRIJEME: Pogotkom Iyayija Atiemwena iz 36. minute Modri vode nakon prvih 45 u Puli.

45' Čeka nas još jedna minuta sudačke nadoknade u prvom dijelu na Drosini.

41' Ima li Istra karakter da se odupre Dinamovim napadima u nastavku i pokuša izjednačiti? Trener Budicin inzistira na tome, vidjet ćemo što će pripremiti za drugo poluvrijeme. Mogao je sada Atiemwen oplemeniti i Majerovu asistenciju u prostor, no Lučić je u izlasku bio brži.

38' Dobro se držala pulska obrana, a treba pohvaliti asistenciju Gavranovića. Nije to bila lagana pozicija za dodavanje koje je uz malo sreće našlo Atiemwena. A on - od otpisanog do heroja, još jednom.

36' GOOOOOL! Zabio je Atiemwen. Pogreška Istrine obrane, lopta je krivo odskočila na putu prema Gavranoviću koji je asistirao strijelcu za njegov pogodak na trećoj utakmici zaredom. Šibeniku, Lokomotivi, sada i Istri.

35' Iskre, iskre, iskrice... Na centru se dogodio jedan prekršaj Mišića na Lončaru, a onda je došlo i do razmirica među mnogim igračima nakon kojih je Jakić kažnjen žutim kartonom. Jakić neće moći igrati protiv Osijeka zbog suspenzije.

33' Dobar udarac Gavranovića nakon ubacivanja Majera s desne strane, krasno prihvaćanje lopte, okret... Ali, prvo obrana Lučića, a onda i vijest da se Švicarac našao u zaleđu.

31' Kiša u Puli pada sve jače, igra je zakratko zaustavljena jer je zakazalo komunikacijsko sredstvo drugog pomoćnika Marka Stolnika.

29' Vuk ovoga puta puca s lijeve strane izravno prema Livakoviću, blokira Lauritsen. Na drugoj strani, Čabraja ubacuje za Ivanušeca, a lopta prelazi preko gol-aut linije, makar je Ivanušec tražio aut za Istru da lopta ostane u neugodnoj zoni za domaće.

27' Prvi centaršut Čabraje u dresu Dinama otišao je izvan granica igrališta. Ne sumnjamo, bit će ubrzo još prilike za nešto precizniji ubačaj.

24' Opasna je opet Istra. Najprije Vuk, prolazi s tom loptom pa ubacuje s lijeve strane, prejako za Guzinu... A onda i Hujber, također suviše neprecizno.

22' Izlazi Joško Gvardiol zbog ozljede, a svoj debitantski nastup upisuje Marijan Čabraja, inače dečko rođen baš u - Puli.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

20' Gvardiol će morati van zbog ozljede... Neće moći nastaviti, očito zbog bolova u mišiću. NIje bilo kontakta... Zapišimo pored toga i jedan udarac Stojanovića nakon Gavranovićevog dodavanja.

17' Prekršaj Atiemwena na Blagojeviću. BIo je to dosta agresivan start kojeg je sudac Lovrić kaznio (samo) usmenom opomenom. Ispričao se "Beli", kako ga zovu u redovima Modrih kapetanu Žutih.

15' Kod Dinama se na mjestu desnog i centralnog ofanzivnog veznjaka mijenjaju Majer i Ivanušec. Majer pokušava malo i po desnom boku... Inače, Atiemwen je ubacio s lijeve strane, dobra je to bila lopta na Gavranovića, a domaći su tražili prethodni prekršaj Atiemwena na Hujberu. Nije bilo opasnosti za Istrina vratara.

13' Prvi pokušaj Istre. Nakon kornera lopta se odbila do Gržana na kakvih 22-23 metra s desne strane. Gržan puca, Livaković brani.

12' Tek povremeno lopta izađe iz Dinamove napadačke trećine, ali gusta je Istra u bloku i može se otvoriti. Sada su Gržan i Hujber izašli po desnoj strani, ali Perić s prve stative ubačaj potonjeg izbija u korner.

9' Kontakt Majera i Lončara zahtjeva zaustavljanje igre, čini se kako su i jedan i drugi dobili neke udarce... No, već desetak sekundi kasnije, utakmica je nastavljena.

6' Tražili su Modri sada igranje rukom Perere nakon kornera u kaznenom prostoru, sudac Lovrić je samo odmahnuo rukom, igra se dalje na Drosini. Pao je u sljedećoj akciji i Atiemwen, bit će novi korner nakon njegovog dvoboja s Blagojevićem. Lijepi ubačaj Majera, a Perićev šut glavom brani Lučić.

4' Kakav slalom Marija Gavranovića! Okrenuo je kompletnu obranu Istre, izravno izbacio dva igrača, a onda je Tomašević to ipak blokirao i odbio loptu u korner.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

3' Gržan je ubacio s desne strane, izašli su Puljani odmah konkretno, no zgusnuto postavljena obrana Modrih nije dopustila početni šok. Guzina se nije snašao...

2' Istra se postavila u 4-1-4-1 formaciju, samo s Pererom kao korektorom, dok je Blagojević, barem s Istrinim posjedom, nešto bliži Dinamovim vratima.

17.05 Utakmica je započela!

16.50 Prvi dvoboj današnjeg programa 20. kola HNL-a odigrali su na Šubićevcu Šibenik i Varaždin.

>>>> Saznaj više o utakmici!

16.30 Zoran Mamić je zadnji modri trener koji je izgubio dvoboj na Drosini

Tri puta je dosad pulski klub, jednom još pod imenom Pula Staro Češko, pobijedio Modre na svom stadionu, sva tri puta bilo je 2:1. Dva puta je, jednom protiv Vahida Halilhodžića (2011.) i jednom protiv Zorana Mamića (2014.) slavio Igor Pamić, jednom još 2006. protiv Josipa Kužea pobijedio je Kruno Jurčić. No, zajedničko je tim Dinamovim porazima što su za konačan plasman zagebačkog kluba bili potpuno nebitni. Ili je Dinamo u tim trenucima već matematički bio prvak, ili je imao toliko prednost (12 ili 14 bodova) da je za njega susret u Puli bio revijalnog karaktera. Ova utakmica sigurno nije takva.

16.20 Ćuže i službeno u Ukrajini

Mario Ćuže, kako smo i najavili, otišao je u Ukrajinu. Mladi igrač nije dobio priliku u Dinamu, otišao je na posudbu do kraja sezone u Dnipro -1, klub koji vodi bivši Dinamov trener Igor Jovićević. Dnipro -1 je posljednji na ljestvici, a dokaže li se Ćuže u Ukrajini taj će ga klub na kraju sezone moći i otkupiti. Jovićevićeva je momčad trenutačno na pripremama u Turskoj, a prvi prvenstveni izazov imat će Ćuže 14. veljače kad u goste Dnipru -1 stiže Inhulec.

16.05 Evo sastava Istre za današnji dvoboj.

15.50 Stigli su sastavi za današnji dvoboj. U Dinamu će ipak krenuti Gvardiol na lijevom beku, a Mamić je dobro promiješao karte u ofanzivi. Debitira danas bivši kapetan Rijeke Josip Mišić uz Kristijana Jakića, nema Ademija, kreće Atiemwen, a na klupi su Petković i Oršić


Najava: pišu Robert Matteoni i Tomo Ničota

Nije lako ni u domaćem okruženju Faustu Budicinu. Iako mu momčad, s obzirom na okolnosti, igra dobro, protiv Osijeka, Rijeke i Hajduka upisani su minimalni porazi. U nedjelju stiže Dinamo, najmoćnija momčad lige. Više nego dovoljno da se uz tipičnu pulsku defetističku atmosferu (ukazuje da je Istra već drugoligaš, na pola prvenstva?) Zeleno-žuti otpišu. Realno gledano, s obzirom na kvalitetu suparnika, svaki drugi rezultat osim pobjede Dinama bio bi veliko iznenađenje.

- Ha, što reći o Dinamu, a da već nije rečeno. Gledao sam koje bi opcije sastava Zoran Mamić mogao izvesti i onda sam odustao od analiza. Svaki igrač Modrih koji istrči na Drosini bit će opasan. Imaju širok roster kvalitete. Forte su im bočni igrači kao Oršić, zbilja sjajan igrač, vrlo je neugodan Gavranović... - kaže Budicin o suparniku.

Znači li to da i vi razmišljate kako je ovo utakmica bez nade?

- Ni slučajno. Osjećamo da nam se ne vjeruje, ali moje povjerenje u momčad je nakon prethodnih utakmica ipak ojačano. Odigrali smo ih u nekompletnom sastavu, pola igrača je nedostajalo, pa se onda postupno vraćaju u ritam, a utakmice su svaka tri dana. Unatoč očekivanom umoru zbog takvog ritma i posljedice pauze na svakog, dečki se maksimalno trude i mi smo u posljednja tri poraza ipak solidno izgledali u igri. Nedostaje nam realizacija.

Što onda očekivati protiv snažnog Dinama, kojemu je isto frka za vrh i imperativ pobjede na Drosini?

- To vam je ona priča kako su naši suparnici u prethodnim utakmicama kiksali i onda protiv nas dolaze s imperativom da moraju uzeti tri boda. Dinamo je kiksao u prethodnim utakmicama više nego su očekivali i zato će sigurno u Puli krenuti do daske od prve minute. Mi ćemo i u ovu utakmicu ući sa željom da ostvarimo željeni rezultat, jer i nama su imperativi, gori nam pod nogama. Istina je da nam nedostaju dvije utakmice, ali opet, kad si posljednji na tablici, sve to izgleda teže.

Dosta vam se igrača vraća u stroj, došli su neki novi?

- Dobra je stvar da se kompletiramo, iako igrači koji su bili aut zbog korone ili ozljede nisu odmah spremni za 90 minuta. Zato ćemo voditi računa o raspodjeli minutaže jer nas već u srijedu očekuje jako važan zaostali dvoboj u Šibeniku. To, međutim, ne znači da protiv Dinama nećemo ući 100% željni borbe i osvajanja bod(ov)a. Moramo gledati sebe i vjerovati u sebe.

Priključili su se Gržan, Sergi, Navarro, a Hujber je odradio žute kartone. Jedino još Bosančić nije u kadru, ali od ponedjeljka će i on biti. Šipoš i Joao Silva su tu, vidjet ćemo koliko ih koristiti ili ne protiv Dinama.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Dinamo je nakon prijepodnevnog treninga u subotu krenuo prema Istri. Baza Rovinj, u kojemu će čekati nedjeljnu utakmicu na Drosini (17.05). Naravno, Modri su otišli iz Zagrebu sa samo jednom mišlju, kako uzeti tri boda, ništa ih drugo ne zanima.

Visoka razina

Poraz ili remi uoči utakmice s Osijekom iduće subote sigurno bi donijeli nespokoj u Dinamovu svlačionicu, bila bi to već ozbiljna situacija.

- Naravno da nije ugodno izgubiti, nitko ne voli gubiti, pa ni ja. Ali, to je sastavni dio našeg posla. Srećom po nas, u Dinamu to nije tako često, pa onda zato to i izazove buru i nekakav negativan ambijent. Ali, što se tiče momčadi, dečki su svjesni situacije da je svaka utakmica bitna, zato vjerujem da ćemo biti na visokoj razini, odigrati dobru utakmicu i pobijediti - rekao je o utakmici s Istrijanima trener Dinamovih nogometaša Zoran Mamić.

Potom je nahvalio Dinamovog nedjeljnog protivnika, Istra sigurno nije suparnik za podcijeniti.

- Istra je momčad čiji rezultati ne prate igru. Ako gledamo samo posljednje dvije utakmice, mogla je Istra imati više bodova. Posebno u Osijeku, više nego u Splitu, Puljani nisu zaslužili izgubiti. Čak bih se usudio reći da su u Osijeku u drugom poluvremenu bili blizu iznenađenju, a u Splitu su u drugom poluvremenu igrali prilično dobro.

A i u zadnje dvije utakmice protiv Dinama na svom stadionu bila je domaća momčad vrlo žilava. Ljetos 0:0, jesenas 0:1, uz gol Petkovića s bijele točke u 87. minuti.

- Istra može napraviti probleme svakome, pa tako i nama, te zadnje dvije utakmice na Drosini bile su vrlo teške, 0:0 i 1:0 u 87. minuti. Moramo biti puno bolji nego u te dvije utakmice, ali i bolji nego u posljednje vrijeme da bismo tu utakmicu dobili - poručio je jasno Dinamov trener Zoran Mamić uoči sraza s pulskim nogometnim prvoligašem.

A kakvu će momčad na teren Drosine izvesti Dinamov trener? Osim ozlijeđenog Moharramija i kartoniranog Theophile-Catherinea, svi drugi su kadru.

- Da, Moharramija nema otprije, Kevin ima kartone, ostali su na raspolaganju - rekao je Mamić, međutim, kasnije smo čuli da u ovoj utakmici Dinamov trener ipak ne računa na Izeta Hajrovića i Marina Leovca, koji nisu ni otišli prema Istri.

Sve manju minutažu ima Marin Leovac, sve je izvjesnije da bi dolaskom Štefulja i Čabraje na ljeto Leovac mogao postati višak, a i od Hajrovićeva buđenja, izgleda, ništa.

Vratio se bio u Šibeniku, bio solidan, kao i u Rijeci kad je ušao s klupe, pomogao u izjednačenju na 2:2. Zabio je Slavenu Belupu i Varaždinu, međutim, njegov konačan povratak po svemu sudeći nećemo vidjeti, Kastrati ima prednost, ispred Hajrovića je i Atiemwen...

Hoćemo li zato u Puli vidjeti Dinamove zimske akvizicije, debitante Ristovskog i Čabraju,? Posebno Čabraju, koji bi, kad već nema Leovca, mogao dobiti priliku na lijevom boku.

- Vidjet ćemo kakva je situacija, Ristovski je odradio dva treninga, ide s nama, pa ćemo vidjeti hoće li početi utakmicu ili možda participirati u nekom trenutku utakmice. Veća je vjerojatnost da će igrati Čabraja. Nije imao nikakvih problema, igrao je dosad, a i Gvardiol je odigrao velik broj utakmica, pa moramo i na njega misliti. No, u skoroj budućnosti svi će oni igrati i dobiti minutažu - zaključio je trener zagrebačke momčadi Zoran Mamić.

Evidentna sumnja

Ne bismo se čudili da na kraju obojica budu i u startnoj postavi, iako je logično očekivati da Ristovski još nije dovoljno spreman, s obzirom da u Sportingu nije igrao čitave sezone. No, osim što ne vjeruje Leovcu, Mamić u zadnje vrijeme poprilično sumnja u Stojanovića, hoće li mu vjerojati još u ovoj utakmici?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 22:54