BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
NOVA POBJEDA MODRIH

VIDEO: Dinamo pobjegao Osijeku na plus 7, ‘džoker‘ s klupe i Oršić zabili za slavlje u Koprivnici

Aktualni prvak pobjedom u Koprivnci napravio još jedan korak prema novom naslovu.
Piše: Goran Čičin Mašansker/Sportske novostiObjavljeno: 01. svibanj 2021. 16:56

SLAVEN BELUPO - DINAMO 0:2 (Tolić 64', Oršić 86')

KOPRIVNICA – Gradski stadion 'Ivan Kušek Apaš'. Bez gledatelja.

SLAVEN BELUPO: Filipović – Božić, Paracki (od 73. Julardžija), Hyunwoo (od 66. Gamarra) – Bosec (od 73. Mlinar), Lulić, Van Bruggen, Glavčić, Goda – Iličić (od 57. Bačelić Grgić), Knöll (od 73. Etoundi). Trener: Tomislav Stipić.

DINAMO: Livaković – Stojanović, Lauritsen, Perić, Gvardiol – Mišić (od 59. Tolić), Jakić, Majer (od 72. Kastrati) – Ademi (od 90. Hajrović) – Ivanušec (od 90. Theophile), Oršić (od 90. Burton). Trener: Damir Krznar.

Sudac: Igor Pajač (Zelina). Pomoćnici: Crnčić i Mihalj. Četvrti: Krečak. VAR: Vidulin. AVAR: Kezele. Delegat: Rukavina.

Žuti kartoni: Goda (21 – preoštar start), Čović (22 – prigovor; izvan igre), Mlinar (75 – preoštar start), Kastrati (82 – preoštar start), Božić (90+4 – preoštar start).

Dugo je Dinamo lomio dobar otpor Slavena Belupa, no na kraju je pogotkom Marka Tolića usmjerio utakmicu u svoju korist i na kraju iz Podravine otišao s planirana tri boda, dojam je drugim golom zaokružio Mislav Oršić. Modri sad prvom pratitelju Osijeku bježe sedam bodova, naravno s utakmicom više.

Dinamo se bez glavnih ofenzivaca Petkovića, Gavranovića i Atiemwena u početku koprivničke utakmice postavio u formaciju 4-3-1-2, s Ivanušecom i Oršićem kao isturenim napadačima te Ademijem iza njih. Prvu je priliku u 6. minuti imao Oršić nakon prodora Gvardiola, tukao je iskosa, no Filipović je obranio.

Minutu kasnije Majer je iz slobodnog udarca iskosa s desne strane uputio loptu koja nije ugrozila domaćeg vratara, da bi u 10. pokušao i Mišić iskosa s desne strane nakon kornera, no to je Filipović lako obranio. Dobra prilika za Modre u 11. minuti, Majer je ubacio s desne strane, a Gvardiol malo zakasnio na drugoj vratnici.

Nakon dobrog solo-prodora Majer je u 17. minuti uputio slab udarac, bio je to lak plijen za vratara Farmaceuta. Često su se tijekom prvog poluvremena iz oba tabora mogle čuti primjedbe na arbitražu suca Pajača i njegov kriterij kod procjene prekršaja i dodjele opomena.

Kad nije išlo iz izrađenih akcija, probao je u 27. minuti Mišić s 30 metara, no lopta je otišla visoko iznad grede. Nakon Božićeve pogrešne predaje u 28. minuti Majer je proslijedio za Mišića kojem je Filipović odlično izašao u udarac i otklonio opasnost. Uslijedile su dvije prijetnje domaćih. Raspoloženi Bosec je prošao po desnoj strani i uposlio Knölla koji iz teške situacije nije uputio opasan udarac. Potom Iličić upošljava Boseca koji tuče snažno, ali neprecizno.

U 35. minuti Mišić je probio lijevu stranu i proslijedio do Ivanušeca čiji je udarac Filipović dobro obranio. U prvom dijelu Slaven je najopasnije zaprijetio u 37. minuti. Nakon akcije Glavčića, Boseca i Lulića Goda je tukao glavom na drugoj vratnici, no Livaković je odlično reagirao i spasio svoju mrežu. Domaći su na odmor otišli puno zadovoljniji...

Mogli su Modri idealno otvoriti nastavak, jer je Bosec u 52. minuti skrivio kazneni udarac na Gvardiolu, a Pajač mu je pokazao i crveni karton. Međutim, VAR je provjerio situaciju koja je prethodila incidentu, te je utvrdio da se Gvardiol nalazio u zaleđu. Pajač je svoje odluke potom poništio, Dinamo je nastavio s pritiskom, a Slaven s vrebanjem kontre.

Blizu pogotka bili su Modri u 63. minuti nakon lijepe akcije Stojanovića i udarca Oršića s 10 metara, ali lopta je prohujala pokraj vratnice.

Krznar je kao jokera za poboljšanje napadačke igre uveo Marka Tolića, a to mu se ubrzo i isplatilo, ofenzivac Modrih poentirao je samo pet minuta nakon ulaska u igru. Bilo je pritom i dosta sreće za goste, VAR je provjeravao i mogući prekršaj Oršića, ali je ovaj put sve bilo po propisima. Ogromno je bilo veselje dinamovaca na terenu, isto tako i Petkovića i Gavranovića na tribini.

Mogao je prednost gostiju povisiti Majer, tukao je snažno i precizno s ruba kaznenog prostora u 71. minuti, no Filipović je izvrsno reagirao. Nakon toga Majer je svoje mjesto prepustio Kastratiju, a trojicu novih uveo je Stipić.

Nakon kornera u 76. minuti glavom je tukao Perić, Filipović je obranio. Slaven je u 76. propustio dvije velike prilike, pucali su Gamarra i Bačelić Grgić u istoj akciji, no Livaković je obranio.

Na kraju je Dinamo dočekao svoju kontru, Jakić je bio asistent, a Oršić egzekutor i tu je bio kraj priče.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je u Koprivnici! Novom pobjedom Modri su sada otišli na sedam bodova prednosti u odnosu na Osijek.

90+3' U trećoj od četiri minute nadoknade, Božić zbog starta na Toliću dobiva žuti karton.

89' Tri promjene kod Dinama. Izlaze Ivanušec, Ademi i Oršić idu van, a u igri su Burton, Hajrović i Theophie.

86' GOOOOOOL! Evo gola za Modre iz kontre. Kastrati, Jakić, Tolić i na kraju - Mislav Oršić! Od vratnice je ušlo, sada je to sigurna pobjeda Dinama.

83' Žuti karton dobio je Lirim Kastrati zbog starta nad Van Bruggenom.

80' Period utakmice u kojem je Livaković počeo i vikati na svoju obranu, pozivati je na koncentraciju do kraja. Mogao bi domaći sastav žaliti za velikim prilikama od maločas.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

77' MAESTRALNI LIVAKOVIĆ! Najprije Gamarra puca, a Livaković strašno brani, nakon odbijene lopte blok od udarca Bačelića Grgića spašava Modre.

76' Dobra obrana Filipovića u dva navrata! Najprije je skinuo dalekometni pokušaj Jakića, a onda nakon kornera zaustavlja i pokušaj Perića.

73' Trostruka promjena kod Slavena. Etoundi umjesto Knölla, Julardžija umjesto Parackog i Mlinar umjesto Boseca.

72' Kakva bomba Oršića! Ivanušec je prolaskom po lijevoj strani obavio pola posla, ali udarac Oršića sjajno je skinuo Filipović. Nova promjena kod Modrih, umjesto Majera ulazi Kastrati.

69' Hoće li Modri uspjeti privesti utakmicu kraju na željeni način? Sada je jasna njihova želja da se zabije i drugi pogodak te na taj način riješi utakmica.

66' VAR provjera dugo je trajala, ali gol je priznat! Bilo je sreće, ali ne i prekršaja u napadu pa su Modri poveli.

64' GOOOOOL! Prošao je Oršić, a nakon dosta sreće, odnosno promašenog zicera i Filipovićeve obrane nekako je loptu u gol ugurao Marko Tolić! Iz drugog pokušaja, ali ušlo je...

62' Uh, kakva akcija Dinama! Majer pa Tolić za Stojanovića, sve po desnoj strani, a onda ubačaj u sredinu gdje iz voleja gađa Oršić, zamalo neprecizno. Da je išlo u okvir, samo bi pogledom to u mrežu ispratio Filipović.

59' Prva promjena u Dinamu, Tolić umjesto Mišića. Odmah je Tolić i dobacio jednu loptu do Ivanušeca, ali tu je akciju dobro ispratio Filipović.

56' Minute u kojima se Dinamu najprije ponudila prilika za vodstvo, a onda sreća okrenula leđa... Promjena u Slavenu. Iličić van, Bačelić Grgić unutra. Domaćima ne trebaju dva napadača....

54' Nema ničeg! Provjerava se situacija na VAR-u, traje to već neko vrijeme i na koncu zaleđe! Ništa od jedanaesterca, ništa od crvenog kartona! Zaleđe nakon poslane lopte Ivanušeca za Gvardiola. Vratit će se Bosec na teren, a već je krenuo pod tuš.

52' Jedanaesterac za Dinamo! Ivanušec je dodao loptu, srušen je Gvardiol i to je crveni karton za Boseca! Stopostotna prilika je to, povukao ga je igrač Slavena za ruku, čisti crveni...

50' Iz kornera za domaće nije bilo opasnosti, Dinamo je brzo oduzeo posjed i počeo graditi neku novu akciju. No, uistinu je teško Modrima probiti obrambeni bedem Farmaceuta.

48' Lauritsen je sada zamalo pogriješio, Glavčić je gotovo već uzeo loptu, ali Perić je ispravio grešku. Zasad sve izgleda jednako igri iz prvog dijela, Slaven dobro stoji na terenu.

46' Kreće drugi dio dvoboja, nisu treneri ništa mijenjali u svojim postavama u odnosu na početak susreta.

POLUVRIJEME: Nema golova zasad na stadionu Ivan Kušek Apaš, očekujemo ih svakako u nastavku.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

45' Igrat će se još jedna minuta sudačke nadoknade.

42' Zaustavljena je igra, Bosec je ostao ležati nakon duela s Gvardiolom. Sve će biti u redu s bočnim igračem domaćih.

40' Zatišje pred kraj prvog dijela, hoćemo li u posljednjim minutama vidjeti pogodak ili barem kakvu izgledniju priliku?

37' Opasnost pred Livakovićem! Goda je vrlo dobro pucao glavom nakon ubačaja Lulića, Dinamov vratar je obranio.

35' Dobar prolazak Mišića po lijevoj strani, vrlo upotrebljiva lopta za Ivanušeca koji je dotrčao iz drugog plana, ali FIlipović je zatvorio svoj bliži kut.

34' Bruno Bogojević započeo je zagrijavanje za utakmicu s Dinamom, ali je doživio ozljedu zbog koje je svoje mjesto na desnom boku morao prepustiti Antoniju Bosecu. Uoči početka susreta direktor Slavena Belupa Aleksandar Aleksovski uručio je prigodni poklon Bruni Godi, koji upravo igra stotu utakmicu za Farmaceute. Goda je rodom iz Županje, u Slaven je stigao iz Hrvatskog Dragovoljca, a prije toga je bio u Dinamovoj školi.

31' Oslobodio se Slavenov Bosec pritiska, lijepo mu je Knöll odložio jednu loptu, nedostajalo je samo preciznosti da taj udarac bude opasan za Dinamova vrata.

29' Prva konkretna akcija Slavena, sve se završilo udarcem Knölla, obranio je Livaković.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

28' Sjajna prilika za Dinamo! Greška u obrani Slavena, točnije Božićeva, rezultirala je Majerovim dodavanjem za Mišića, ali "jedan na jedan" situaciju dobro je zatvorio Filipović.

25' Jedna Oršićeva, jedna Majerova, jedna Mišićeva prilika dosad, ali golova još nema. Livaković je nezaposlen na golu Modrih koji su danas u zamjenskim, točnije - gostujućim dresovima.

23' Zanimljiva situacija. Ivan Čović, rezervni vratar Slaven Belupa dobio je javnu opomenu s klupe, nakon glasnih prigovora prema jednoj odluci glavnog suca.

21' Prvi žuti karton na utakmici zaradio je Bruno Goda. Lakat u glavu Josipa Mišića sudac Pajač kaznio je javnom opomenom.

20' S obzirom da Bruno Petković ne može igrati zbog viška kartona, a Mario Gavranović još nije posve spreman, trener Modrih Damir Krznar je u najavi utakmici kazao da će za Koprivnicu nešto 'iskemijati' u tom dijelu. A 'kemija' za sam vrh napada je - Mislav Oršić. Najbolji strijelac maksimirskog kluba je očito bio najidealniji za tu poziciju po mišljenju trenera.

17' Majer je probao, otvarala se dobra pozicija na ulasku u kazneni prostor, ali - traljav je bio njegov udarac.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

15' Danas je Theophile-Catherine ostao na klupi, dok je u udarnom sastavu krenuo Dino Perić. Interesantno, Perić je u seniorskoj karijeri igrao za Lokomotivu i Dinamo i za oba je ta kluba u HNL-u debitirao protiv – Slavena Belupa. Prvi nastup u seniorima upisao je u dresu lokosa 7. veljače 2014. u pobjedi 2:1 u Maksimiru, dok je za Dinamo debitirao 14. listopada 2016. u Koprivnici u pobjedi 1:0.

12' Nova dobra prilika za Dinamo! Ubacivanje Majera s desne strane, Ademi nije zahvatio u sredini, ali na drugoj stativi je zamalo prekratak ostao Gvardiol.

10' Nakon kornera za Dinamo, Lauritsen je prenio na Mišića, no njegov pokušaj brani Filipović.

8' Probao je Majer izravno prema vratima, nije to bilo daleko...

7' Tek sada se dogodio prvi prekršaj na utakmici. Glavčić je faulirao Jakića pored aut-linije na desnoj strani, bit će slobodni udarac za Majera.

6' Božićno drvce? O, da! Jakić, Ademi i Mišić u sredini, Majer i Ivanušec iz Oršića. Evo i prvog udarca danas najisturenijeg igrača Dinama, ali nakon dodavanja Gvardiola lagan je posao imao Filipović.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

4' Dinamo drži loptu u nogama u samom početku. Igra se u 4-3-2-1, pridodaje se Oršiću i Ivanušec u samom vrhu napada.

2' Petković i Gavranović su na stadionu... Ali, ne mogu igrati, pa su zauzeli svoje mjesto na tribinama. Gavranović je ozlijeđen, a Petković ima kartone.

17.00 Utakmica je počela!

16.50 Promjena u sastavu Slavena u posljednji trenutak. Bogojević se ozlijedio na zagrijavanju, u igri je Bosec.

16.35 Čeka nas zanimljiv dvoboj po dosta sparnom, vlažnom vremenu.... Prijeti i kiša.

16.20 U Slavenu slijedi rekonstrukcija na kraju sezone

Dolazak Mladena Rudonje za sportskog direktora Slavena Belupa činio se prije dva mjeseca kao gotova stvar, no preko noći je taj posao propao. Klupska Uprava izabrala je mladog pravnika Aleksandra Aleksovskog kao novog direktora nakon odlaska Zvonimira Šimunovića, dok će sportski direktor vjerojatno biti odabran na kraju sezone. Vremena nema previše jer u prvoj momčadi treba provesti rekonstrukciju i prilagoditi igrački roster realnim financijskim mogućnostima. Trener Stipić ima ugovor još godinu dana, dijelu igrača ugovorne obveze istječu u lipnju...

16.00 Stigli su sastavi za današnju utakmicu. Kod Dinama će krenuti Stojanović na desnom beku, Ristovski je na klupi. Umjesto Theophilea na stoperu je Perić, a u sredini nema izmjena. Budući da za ovaj susret nema Petkovića, Gavranovića i Atiemwena, u špici napada kreće Oršić.

Kod Slaven Belupa Krstanovića mijenja Iličić.


Najava utakmice // piše: Goran Čičin - Mašansker

Kapetan Slavena Belupa Goran Paracki najavio je ogled s Dinamom u Koprivnici. Farmaceuti igraju još jednu uobičajenu sezonu kad je posljednjih par godina u pitanju, na rubu su borbe za opstanak, ali u završnici prije ili kasnije uhvate sigurnost šestog ili sedmog mjesta.

- Ovo je bila sezona puna uspona i padova. Bilo je stvarno zanimljivo putovanje dosad. Ima nekih rezultata s kojima nismo ponosni, kao i nekih s kojima jesmo. U globalu smo zadovoljni jer je ove sezone liga stvarno zanimljiva što se tiče borbe za prvaka i ostanak. Normalno da mi želimo ostvariti što bolji rezultat, naš cilj do kraja je osvajanje šestog mjesta. S našom kvalitetom to i možemo ostvariti - uvjeren je 34-godišnji Paracki.

Kapetan je “kraljeva remija”, njegova je momčad ove sezone čak 13 puta odigrala neriješeno.

- Mnoge od tih utakmica trebali smo zasluženo pobijediti, ali to je nogomet. Ponekad ne iskoristiš prilike, nekad ti nedostaje malo sreće i na kraju nismo uspjeli ostvariti pobjede. Međutim, veseli naša igra, za to se možemo hvatati. Ako nastavimo ovako igrati, dohvatit ćemo šesto mjesto.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nema više ni straha od ispadanja?

- Iako još nismo matematički sigurni, jasno je da je sve bilo lakše nakon što smo pobijedili u Velikoj Gorici. Igrali smo dobro u kontinuitetu, no nismo se nagradili i to je bio problem. Moje je mišljenje da smo zaslužili imati 7-8 ili 10 bodova više, ali ne treba gledati u prošlost, imamo pred nama jasno definiran cilj i pokušat ćemo biti šesti.

Za sve nogometaše ova je pandemijska sezona jedno novo iskustvo.

- Meni je ova sezona najteža u karijeri, i psihički i fizički. Nikad ne znaš što će se dogoditi, pa se odgodi utakmica, pa ti nedostaju utakmice, pa ih je previše... Znam da je svima isto, no činjenica je da su to otežavajuće okolnosti za sve nas sportaše jer smo okruženi neizvjesnošću na koju nismo navikli u tom obliku.

Unatoč svemu, lopta se i dalje kotrlja. Zanimljiva utakmica odigrat će se danas na koprivničkom Apašu, u goste dolazi prvak Dinamo?

- Nismo u nikakvoj zabludi. Dinamo je Dinamo, naš najbolji klub i nema tu sad nekih kalkulacija. To što su oni u srijedu igrali Kup, što su na terenu ostali 120 minuta, to nama ništa ne znači. Moramo ući maksimalno u taj dvoboj, kao što mislim da će i oni. Ne zavaravamo se da će oni biti umorni ili nešto takvo, očekujemo ih u punoj snazi. Nastojat ćemo i mi biti takvi.

Što se tiče vas u obrani, ovaj put nećete imati posla s Petkovićem i Gavranovićem?

- Dinamo je takav klub da si može dopustiti velik roster kvalitetnih igrača. I Gavranović i Petković donose kvalitetu više, ali i bez njih dvojice imaju u kadru stvarno dosta kvalitetnih igrača. Tko god da uskoči, bit će opasnost za nas.

Kako gledate na uzbudljivu završnicu HNL-a?

- Ne sjećam se da je ikad prije bilo ovako napeto, baš u cijeloj ligi što se tiče prvaka i opstanka. Mislim da će to potrajati do posljednjeg kola i da će se tada rješavati sve.

Kako raste Slavenova momčad, tako se razvijaju i neki igrači.

- Pogotovo se to tiče Nemanje Glavčića. On je i prošlu sezonu odigrao jako dobro, samo što njegove igre nisu popraćene golovima i asistencijama. Ove sezone ima i to i definitivno je naš najbolji igrač. Ima tu i drugih koji pokazuju potencijal, no trebat će im još malo vremena za dolazak na više razine. Definitivno Slaven ima na koga računati i u budućnosti.

Na raspolaganju će biti i kapetan, kojeg je trener Stipić sa zadnjeg veznog pomaknuo u srce obrane.

- Potpisao sam novi ugovor, ostajem u Koprivnici i sljedeće sezone i to me veseli. Tu se osjećam kao doma, a sretan sam što mogu trenirati i raditi s mlađim igračima i biti uz njih u ovom klubu - zaključio je Goran Paracki.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 00:51