VLADO KOS/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE I EUROGOL

VIDEO: Epski triler u borbi za naslov! Osijek promašio penal za pobjedu u 99. minuti, Dinamo slavi!

Nevjerojatna završnica nije donijela pobjednika, Mierez promašio prvi jedanaesterac u sezoni.
Piše: Gradimir Đukarić/Sportske novostiObjavljeno: 02. svibanj 2021. 18:00

OSIJEK - VARAŽDIN 1:1 (Mierez 74' / Obregon 69')

OSIJEK - stadion Gradski vrt. Bez publike. Sudac: Dario Kulušić (Šibenik). Pomoćnici: Perica i Pepur. Četvrti sudac: Čuljak. VAR: Jović. AVAR: Zobenica.

OSIJEK: Ivušić - Barišić (od 57. Jurčević), Škorić, Čeberko - Silva, Kleinheisler, Žaper, Pilj (od 72. Lopa) - Bočkaj (od. 57. Santini), Bohar (od 72. Erceg) - Mierez. Trener: Nenad Bjelica.

VARAŽDIN: Horkaš - Novoselec, Čelić, Stolnik, Memija - Postonjski, Đurasek, Elezi (od 76. Grgec) - Posavec (od 90+2 Glavina), Vuk (od 87. Urata) - Obregon (od 76. Peco). Trener: Zoran Kastel.

Žuti kartoni: Posavec 38. preoštar start, Silva 59. preoštar prekršaj, Čeberko 61. preoštar start, Vuk 63. preoštar start, Lopa 77. preoštar start, Čelić 79. preoštar start.

Osijek je propustio prvu priliku da zabilježi rekordnu 21 prvenstvenu pobjedu, Varaždin je neočekivano u Gradskom vrtu u dramatičnoj završnici uzeo bod koji im može puno donijeti u borbi za opstanak. Osijek je, naime, u sudačkoj nadoknadi imao kazneni udarac za pobjedu i potpuni preokret.

Netom uoči početka utakmice Nenad Bjelica morao je silom prilika korigirati svoj prvotni plan. Na zagrijavanju se ozlijedio jedan od najiskusnijih Vedran Jugović zbog čega je neplanirano među startere upao Marin Pilj. Bila je to prinudna, ali ne i jedina promjena u domaćoj momčadi. Trener Osijeka odlučio je kako je došlo vrijeme da u vatru baci i mladog braniča Adriana Leona Barišića. Debitant u Prvoj HNL, a kojem je Bjelica dao šansu u posljednjoj liniji umjesto iskusnog Gutija, odigrao je do 57. minute kada je zbog ozljede prinudno napustio teren kao da ima već dosta prvoligaških utakmica u nogama. Osijek je dobio novu perspektivu u momčadi.

Na travnjaku Varaždin, pak, nije bio u podređenom položaju. Položaj na ljestvici, a tek ih bod dijeli od dna ljestvice, nalagao im je da u Gradskom vrtu nešto i pokušaju napraviti. Uostalom nisu ni imali što za izgubiti. Osijek je imao posjed, čak 63 posto na koncu prvog dijela, ali ne i konkretnu korist od toga. Dugo je trebalo prije nego što se na travnjaku nešto konkretnije počelo zbivati.

Tek u 20 minuti dogodio se i prvi pokušaj, ali udarcu Pilja ispriječio se branič gostiju Novoselec. Uslijedio je udarac iz kuta iz kojeg je Petar Bočkaj skoro izravno iznenadio vratara Varaždina. U 37. minuti Varaždin je pokazao kako je živ. Elezi je otpucao s ruba kaznenog prostora, no Ivušić se nije dao iznenaditi. Udarac je bio neugodan, iako ne i odveć jak, a bio je prvi i jedini u okvir vrata u čitavom prvom poluvremenu. Slika iz prvog dijela nije se promijenila ni u nastavku, Osijek je imao posjed iz kojeg nisu slijedile nikakve opasnosti po protivnika zbog čega je Nenad Bjelica vrlo brzo posegnuo za igračima s klupe i promijenio formaciju. Živnula je utakmica, a prva velika prilika bila je za Varaždin koji je odigrao hrabru utakmicu. U 63. minuti nezgodni Obregon u kaznenom prostoru okrenuo je Čeberka, prošao Škorića, ali mu je u šut ušao vratar domaćih Ivušić.

Obregon je za odličnu utakmicu nagrađen sjajnim pogotkom u 69. minuti. Njegov udarac s dvadestak metara Ivušić nije imao šanse obraniti.

Ali Osijek ipak u svojim redovima ima najboljeg strijelca Prve HNL. U 74. minuti ubacio je Jurčević na glavu Ramona Miereza koji zabija svoj 21 prvenstveni pogodak, već deseti glavom. Tim golom Mierez je postao tek drugi nogometaš Osijeka nakon Roberta Špehara s više od 20 golova u jednoj sezoni.

Uslijedile su teške minute za goste, s klupe je pomoćni trener Varaždina Dario Jertec hrabrio svoju momčad povicima "Živi za to!", a na terenu je Horkaš držao svoju momčad u životu, u 84. se još jednom velikom intervencijom iskupio za slabiju reakciju kod pogotka Osijeka i obranio novi šut Miereza. U 88. uslijedila je odlična kontra Varaždina, no Posavec nije iskoristio idealnu priliku nakon ubačaja Pece. Loptu je poslao pored gola. Kao i u posljednjoj utakmici ove dvije momčadi Osijek je preokrenuo utakmicu. U sudačkoj nadoknadi Novoselec je igrao rukom u kaznenom prostoru nakon čega je sudac Kulušić, poslije provjere, dosudio kazneni udarac. Pucao je Mierez, no Horkaš mu je pročitao stranu i sačuvao svojoj momčadi bod. Mierezu je to bio druga uzastopna promašena najstroža kazna.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je u Osijeku! Nakon jednog od najvećih trilera sezone ostaje 1:1.

90+9' NEMA GOLA! Skida to Horkaš, ali gleda to opet VAR! Horkaš nije ranije izletio, samo je korner za Osijek.

90+7' Jedanaesterac za Osijek! Suđeno je igranje rukom Novoselca.

90+6' Je li to Santini dirao rukom? Gleda se VAR!

90+5' NEMA POGOTKA! Uh, kakve dvije prilike za Osijek! Traži se i igranje rukom, opet je na liniji sudac s VAR-sobom. Santini je okrenuo Novoseleca. Kulušić to ide pregledati...

90+3' Umjesto Posavca u igri je Glavina kod Varaždina.

90+1' Pao je Mierez u kaznenom prostoru, gledalo se to u VAR-sobi, ali igra se nastavlja dalje.

90' Igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

89' Kontra Varaždina! Krasan izlazak gostiju, Peco je od Posavca dobio fantastičnu loptu na desnu stranu, Škorić se poskliznuo kad je ubačaj već stigao do Posavca koji ne gađa okvir gola. Jako puno sreće sada su imali Bijelo-plavi.

86' Umjesto Vuka u igri je Urata, još jedna reakcija je to s varaždinske klupe.

84' Nevjerojatna prilika za Osijek! Nakon kornera Erceg je oštro ubacio, a udarac Miereza fenomenalno brani Horkaš. Ide i deseti udarac iz kuta za domaće.

83' Traje i dalje ofanziva domaćih. Maločas je Lopa imao dobru priliku nakon Silvinog centaršuta, no nije dobro zahvatio loptu.

79' Požutio je sada kod Varaždina i Maks Juraj Čelić. Neće ga biti u sljedećem kolu zbog suspenzije.

77' Dvije izmjene kod Varaždina, u igri su Peco i Grgec umjesto Obregona i Elezija, a onda i žuti karton za Lopu kod domaćih.

74' GOOOOOL! Ramon Mierez! 21. pogodak sezone, deseti jubilarni glavom. A tko će drugi Osijek povesti prema pobjedi? Centaršut Jurčevića s lijeve strane, Horkaš je "zazujao", a Mierez to kaznio.

73' Dvije promjene kod Osijeka. Pilj i Bohar idu van, u igri su Lopa i Erceg.

71' Kakav je pogodak zabio Obregon. A sada - ofanziva. Nema Osijek što čekati, iz prvog su se domaćeg kornera Varaždinci obranili.

69' GOOOOOOL! Top, topčina Jorgea Obregona! Iz okreta, neobranjivo za Ivušića. Kakav pogodak nakon minijature Postonjskog... Kratko odigrano i onda - bomba! Bombetina u Gradskom vrtu!

68' Pilj! Evo prvog udarca u okvir Osječana. Iz daljine je dobro potegnuo Pilj, bacio se Horkaš i zaustavio to.

66' Nevjerojatno borben danas je Varaždin od samog početka, Bjelica je uz svoju klupu sve nervozniji... Ne treba ni pisati o tome koliko bi se srozale šanse Bijelo-plavih za titulu ako ne bi stigli do sva tri boda.

63' Kakva prilika za Obregona! Najbolja gostujuća šansa na utakmici, obranio je to Ivušić, nakon što je Obregon okrenuo Čeberka, gurnuo kroz Škorićeve noge... Ivušić je izašao i obranio to... Žuti karton za Vuka u nastavku akcije.

62' Stvarala se prilika za domaće koji su još uvijek bez udarca u okvir gola, sjevnula je VŽ-kontra koju je Čeberko zaustavio i dobio žuti karton.

Jubilej kapetana Škorića

Veliki jubilej kapetana Osijeka Mile Škorića prigodno je obilježen. Uoči utakmice primio je dres s brojem 250. Toliko, naime, uključujući i ovaj protiv Varaždina ima nastupa u Prvoj HNL ima za Bijelo-plave. Dres mu je, inače, uručio Damir Vuica koji ima tek jedan nastup više. Rekorder Osijeka je i dalje Bakir Beširević s 265 prvoligaških nastupa. Škorić je sve bliže "skinuti" Beširevića po broju ukupno odigranih utakmica za Osijek. Nedostaje mu svega 39 nastupa.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

59' Žuti karton dobio je sada Igor Silva. Osijek je sada u igri s četvoricom odostraga. Silva se vratio na desnog beka, Jurčević je lijevo, a stoperi su Škorić i Čeberko.

57' Dvije izmjene kod Osijeka. Jurčević mijenja Barišića, a Santini je ušao umjesto Bočkaja.

56' Ozljedio se Adrian Leon Barišić, već je spremna njegova promjena... Držao se za nogu, napustio je teren.

54' Još jednom Silva, a onda i Bočkaj s druge strane za Miereza, ali ostaje "El Toro" zatvoren od strane narančastih dresova. Fali Osijeku danas djelotvornosti, mogao bi Bjelica brzo posegnuti za nekim novim rješenjem.

51' Uh, sada su Mierez i vratar Horkaš bili u zračnom duelu, malo je "zaplivao" gostujući čuvar mreže, nije ga Mierez nadskočio, na njegovu sreću. Moglo je ovo završiti kobno za Varaždince.

48' Brza akcija Žapera i Pilja, no danas se gostujuća obrana čini zaista neprelaznom.

46' Počinje drugi dio večerašnje utakmice. Nema promjena u odnosu na početne sastave.

POLUVRIJEME: Nakon dvije minute sudačkog dodatka ide se na odmor u Gradskom vrtu. Nema pogodaka, još uvijek je sve na početnom rezultatu.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

45' Udarac Kleinheislera možemo podvesti samo pod rubriku "udarci", ali ne i pod onu "u okvir" u kojoj kod domaćih i dalje stoji - nula. Gosti imaju jedan, onaj Elezijev otprije desetak minuta.

42' I dosadašnje tri ovosezonske utakmice ovih suparnika bile su vrlo tvrde. Bjeličini momci uspjeli su uzeti devet bodova, ali uvijek je to bilo jako teško.

38' Žuti karton za Ivana Posavca, nesmotrenim prekršajem na Mierezu zaradio je gostujući igrač javnu opomenu.

37' Prilika sada i za Varaždin! Elezi poteže s desne strane, prvi pokušaj gostiju na utakmici, Ivušić to skida. Vjerovali ili ne, ovo je prvi udarac u okvir gola s obje strane večeras.

35' Uh, kakva prilika za Osijek! Bohar ubacuje iz slobodnog udarca, nitko tu loptu ne dira i ona zamalo vara Horkaša te odlazi pored gola.

34' Varaždinci nakon poraza Istre protiv Gorice svakako mogu biti malo opušteniji, svakim pozitivnim rezultatom dodatno bi se odmaknuli od posljednjeplasiranih Puljana.

32' Probat će sada Osijek podignuti brzinu, ubaciti u jednu više. Možda u posljednjih 15-ak minuta prvog dijela nešto i postignu na taj način.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

28' Težak duel Škorića i Obregona, bilo je obostranog povlačenja, a budući da je VŽ-igrač prvi pustio suparnika, sudac Jović daje prekršaj za goste.

26' Čak 64 posto lopte u nogama u ovim trenucima imaju domaći, ali zasad to ne znaju kapitalizirati pogotkom.

24' Ide vrijeme, varaždinska je obrana i dalje čvrsta. Mierez i društvo. sad je očito, neće do željenog ranog gola za mirniji nastavak utakmice.

21' Sjajan udarac Pilja! Fantastična akcija Osijeka, konačno i prvi udarac na utakmici. Dugo je trajala akcija Silve i Žapera, pa onda povratna lopta za Pilja kome blok loptu šalje u novi korner. Opasan je bio i ubačaj, Čelić čisti gotovo s gol-crte.

19' Vuk pokušava s kakvih dvadesetak metara, ali bilo je to traljavo... Ivušić na vratima Osijeka ima 18 'clean sheetova' ove sezone.

17' Nema jedanaesterca! VAR soba dala je svoje mišljenje, a ono glasi - igraj dalje!

15' Sporna situacija. Novoselec nakon jedne pogreške ruši Bohara, a kompletna klupa Osijeka tražila je kazneni udarac. Sudac Jović na liniji je s VAR-sobom.

13' Nema prolaska za Bohara i Miereza, Novoselec dodavanje Slovenca za "El Tora" čisti ispred najboljeg strijelca HNL-a.

9' Pritisak je na Osijeku večeras, a gosti pokazuju da se nisu došli izričito braniti. Znaju i oni da bi se zatvaranjem puno lakše došlo do prilike za Bijelo-plave pred njihovim golom.

6' Evo i prvog zaleđa na utakmici, nastalo je nakon što je Kleinheisler proigrao Bočkaja koji se nalazio iza svih igrača VŽ-obrane. U nastavku akcije, baš je Bočkaj pucao pa će sada domaći imati prvi korner.

4' Prvi korner imaju gosti nakon ubacivanja Postonjskog u sredinu, Bočkaj je posljednji igrao loptom prije no što je otišla van igre.

2' Nastoje Varaždinci od samog početka igrati obranu "čovjeka", s oštrim izlascima na igrača s loptom.

19.05 Utakmica je počela!

18.40 Crveni karton na Rujevici izbacio je Danijela Lončara iz igre, pa se Nenad Bjelica okrenuo unutarnjim rezervama. Priliku za prvoligašku premijeru dobio je Adrian Leon Barišić, 19-godišnji mladi reprezentativac BiH. Barišić je tek odnedavno, uoči derbija protiv Dinama, zbog manjka stopera iz B-momčadi priključen onoj najboljoj. Nedavno se pisalo kako je njegov potencijal privukao zanimanje talijanskih prvoligaša.

18.20 Pred domaćima je jasno, samo jedan cilj. Pobjeda kako bi ostali u utrci s Dinamom za naslov hrvatskog prvaka.

18.00 Stigli su sastavi za današnji dvoboj u Gradskom vrtu. Nenad Bjelica u igru kreće s tri stopera pa se tako Škoriću i Čeberku priključuje mladi Adrian Leon Barišić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 03:33