GORAN MEHKEK/CROPIX
POGLEDAJTE GOLIJADU

VIDEO: Hajduk izgubio u Varaždinu! Vratar ‘Bijelih‘ željet će ovu utakmicu čim prije zaboraviti

Bijeli u 15. kolu gostuju kod Varaždina gdje ne pamte poraz 9,5 godina. Prijenos pratite na portalu SN
Piše: Robert Šola, HinaObjavljeno: 12. prosinac 2020. 15:45

VARAŽDIN - HAJDUK 4:2 (Posavec 4', Grgec 32', Senić 59', Obregon 90+5'/ Caktaš 72', 78')

VARAŽDIN (4-2-3-1) Horkaš - Tkalčić, Stolnik, Pëllumbi, Daničić - Senić, Grgec (od 77. Elezi) - Posavec, Obregon, Drožđek - Benko (od 71. Petković).

TRENER: Zoran Kastel.

HAJDUK (4-2-3-1) Posavec - Jakokiš, Vušković, Dimitrov, Dolček - Jurić, Nejašmić (od 46. Gyurcso) - Jradi, Caktaš, Brnić (od 46. Jairo) - Umut - (od 22. Diamantakos).

TRENER: Boro Primorac .

Sudac: Ante Čuljak (Zagreb). Pomoćnici: Đurak i Vuković. Četvrti sudac: Bionda.


Domaći su stigli do prednosti od 3-0 golovima Posavca (4), Grgeca (32) i Senića (58) da bi Caktaš (72, 78) s dva pogotka vratio nadu gostima, no Obregon (90+5) je u posljednjoj minuti sudačke nadoknade potvrdio pobjedu Varaždina.

Oba gola u prvom poluvremenu Varaždin je postigao udarcima glavom, u 4. minuti Daničić je na lijevom krilu prevario Nevistića i potom pronašao nečuvanog Ivana Posavca na 10-ak metara od vrata Hajduka, a ovaj je preciznim udarcem glavom svladao prezimenjaka Josipa. Do povećanja prednosti Varaždin je došao u 32. minuti kada je Hajdukov vratar ostao neodlučan kod istrčavanja nakon kornera, a kaznio ga je Grgec koji je glavom s pet metara sproveo loptu u mrežu.

Kada je u 58. minuti Josip Posavec još jednom velikom nesigurnosti, ispala mu je lopta iz ruku u vlastitom petercu nakon kornera Drožđeka, ostavio loptu na nozi Seniću koji ju je s dva metra pogurnuo u mrežu izgledalo je kako je pitanje pobjednika riješeno, tim više što do tog trenutka Hajduk nije stvorio niti jednu izglednu situaciju za pogodak. Kod trećeg pogotka Varaždina sudac Čuljak prvotno je označio prekršaj na vrataru, no nakon pregleda snimke promijenio je odluku i pokazao na centar igrališta.

Hajduk se umalo spasio sigurnog poraza u razdoblju od 72. do 78. minute. Prvo je Caktaš pravovremeno utrčao u kazneni prostor i proslijedio ubačaj Jaira u mrežu za 3-1. Dvije minute potom Gyurcso je dobro pucao sa 12-ak metara iskosa, ali je Horkaš uspio skrenuti loptu u vratnicu, da bi u 78. minuti nakon još jednog dobrog udarca Gyurcsa s desne strane Horkaš odbio loptu ravno na nogu Caktaša koji se dobro snašao i smanjio na 3-2.

Usprkos napadima Hajduka do kraja susreta, rezultat se nije mijenjao sve do pete minute nadoknade kada je Posavec još jednom pogreškom zaključio svoj iznimno loš dan. Hajdukov vratar je prilikom istrčavanja promašio loptu pa je do nje stigao Obregon i zatim bez problema neometan pogodio za konačnih 4-2.

Varaždin je ovom pobjedom, prvom pod vodstvom novog trenera Zorana Kastela, stigao na osmo mjesto sa 12 bodova, jednim manje od sedmog Šibenika, a tri više od devete Lokomotive i desete Istre 1961, dok je Hajduk ostao peti sa 17 bodova, koliko ima i šesti Slaven Belupo.

Na vrhu je Osijek sa 30 bodova, bod manje, ali i tri utakmice manje ima drugi Dinamo.

ŠTO SE TO DOGODILO U VARAŽDINU?
Kako je moguće da Hajduk od Varaždina primi četiri pogotka? Odgovor je jednostavan. Boro Primorac je 'promašio' postavu i taktiku, a golman Posavec imao je još jedan očajan dan na vratima Hajduka. Pokušao je Primorac s izmjenama u nastavku ispraviti svoje pogreške, ali već je bilo prekasno.
Zoran Kastel se pak na drugoj strani postavio puno mudrije. na teren je poslao najbolje igrače, složio je čvrste i agresivne blokove, te iz kontri i polukontri, kao i prekida, tražio šanse za golove. Velika i zaslužena pobjeda Varaždina koji je u posljednjih 10 kola do sraza s Hajdukom uzeo tek dva boda.

Utakmica je završila

90+5' - 4:2 Obregon ⚽
I treći kiks očajnog Posavca. Obregon je krenuo sam prema golu, Posavec je istrčao u prazno, te je domaći napadač mirno krenuo prema praznom golu te pogotkom zaključio utakmicu.

JRADI I JURIĆ SE ŽESTOKO POSVAĐALI
U jednoj situaciji Jurić je pustio Senića u kontru pa ga je Jradi srušio i zaradio karton. Libanonac je zbog toga poludio te se žestoko verbalno obračunao s Jurićem, koji je ljutito krenuo prema svom suigraču. No, strasti su smirili suigrači.

90+1' - Jradi pokraj gola
Jradi je lijepo opalio s lijeve strane, lopta je otišla malo pokraj gola.

90' - Još pet minuta sudačke nadoknade

85' - Varaždin se stabilizirao
Varaždinci su ipak stabilizirali svoju igru i Hajduk više ne dolazi lako do kaznenog prostora domaćih.

80' - Sada je panika već velika
Vidi se veliki pad u igri domaćih. Teško možemo pričati o manjku snage, nego očito je riječ o labilnoj momčadi koju je primljeni gol jako poljuljao, a drugi baš preplašio. Ima Hajduk još 10 minuta plus sudačku nadoknadu.

78' - 3:2 Caktaš ⚽
Gyurcso je pucao s ruba kaznenog prostora, Horkaš je kratko odbio loptu, ali samo do Caktaša, koji je potom zabio za 3:2.

76' - Osjeća se mala panika u redovima domaćih
Varaždinci su ove sezone nekoliko puta 'prosuli' već izborene pobjede, pa se kod njih osjeća lagana panika nakon primljenog gola. Da je Gyurcso zabio, tko zna...

74' - Vratnica Gyurcsa
Živnuo je Hajduk nakon pogotka pa je i Gyurcso ušao u odličnu šansu, ali je Gyurcso iz velike prilike pogodio vratnicu. Zasluge za to idu i domaćem vrataru Horkašu, koji je ipak skrenuo loptu.

72' - 3:1 Caktaš ⚽
Hajduk je ipak zabio gol. Ubacio je Dolček s lijeve strane, Caktaš je lagano zahvatio loptu s nekih šest, sedam metara te je poslao u mrežu.

67' - Diamantakos pokraj gola
Dočekali smo i prvi pokušaj Hajduka u nastavku. Diamantakos se lijepo okrenuo na rubu kaznenog prostora te odmah pucao, ali pokraj gola. Gosti su još uvijek bez udarca u okvir gola. I bez prave prilike za gol.

VARAŽDIN MOŽE SLAVITI
Treći pogodak domaćih u još jednoj režiji očajnog Posavca riješio je sve dileme glede pobjednika u ovoj utakmici. Varaždinci već mogu slaviti, jer Hajduk večeras ni izbliza ne izgleda kao momčad koja bi mogla zabiti jedan gol, a kamoli tri.

59' - 3:0 Senić ⚽

Udarac iz kuta za Varaždin, Posavec je ispustio iz ruku jednu potpuno laganu loptu, a Senić ju je pospremio u mrežu. Sudac je najprije pokazao prekršaj na Posavcu, ali VAR ga je na svu sreću ispravio, jer prekršaja nije bilo. Bila je to tek još jedna teška pogreška Posavca.

52' - Sve po starom

Hajduk drži loptu, ali u posljednjoj trećini terena i dalje je bezopasan.

46' - Ušli Jairo i Gyurcso
Jairo i Gyurcso očekivano su ušli u igru, a Brnić i Nejašmić završili su na klupi. Vratio se Boro Primorac provjerenoj postavi. Dosta logično...

POLUVRIJEME
Teško je reći što je Boro Primorac zamislio uoči ove utakmice, ali postava koju je izveo na teren potpuno je zakazala. U prilog im nije išao ni težak teren, ali veći problem od travnjaka je bezidejna igra gostiju, te potpuna nemoć da barem netko stvori nekakav višak u napadu. Posljedica toga bili su jalovi i vrlo spori napadi, koji su nas podsjetili na najgora izdanja Hajduka u ovoj godini. Uz to, ponovno smo vidjeli puno obrambenih pogrešaka, a golman Posavec još je jednom pokazao da nije kvaliteta za Hajduk.
Domaći trener Zoran kastel s druge strane zaslužuje sve pohvale. Momčad mu je znala što hoće, pustila je loptu hajduku, ali je stalno bila agresivna i samo je čekala prilike za kontre i polukontre. Dva puta su Varaždinci zabili, a mogli zabiti još koji put.

43' - Hajduk i dalje jalov
Napadaju Splićani, odnosno pokušavaju napadati, ali potpuno su bezopasni u posljednjoj trećini terena.

37' - Primorac je promašio s taktikom, treba što prije mijenjati
Boto Primorac očito nije pogodio s izborom taktike i igrača za ovu utakmicu i jasno je da treba što prije krenuti s izmjenama. Jairo doista ne može zabiti gol, ali jedini je igrač u napadu Hajduka koji ima klasu i koji može napraviti višak.

35' - Jurić promašio prvu priliku za goste
Splićani su sada u jako teškoj poziciji, a Stanko Jurić mogao ju je popraviti. Nakon dobre povratne lopte Nejašmića, Jurić je bio sam na nekih 13 metara, ali je pucao jako loše.

32' - 2:0 Grgec ⚽
Korner za Varaždince, Posavec je izletio u prazno, a Grgec je glavom zabio bez većih problema.

25' - Ništa od Hajduka
Već se igra 25. minuta, a Hajduk još uvijek nije ozbiljnije ni ušao u kazneni prostor domaćih, a kamoli da je zaprijetio. Varaždinci igraju kako dobro i odgovorno u fazi obrane.

19' - Umut se ozlijedio, Diamantakos ušao
Turski centarfor Umut očito je ozlijedio zadnju ložu, jer je sam legao na travnjak, a nakon što mu ni doktori nisu mogli pomoći, Umut je napustio teren. Ušao je Diamantakos.

VARAŽDINCI DOMA ZABILI NAKON 3535 DANA
Naglasili smo još u uvodu utakmice da Varaždinci nisu Hajduku gol na domaćem terenu zabili još od 2011. godine. Posavec je tako prekinuo niz dug 3535 dana.

15' - Hajduk i dalje jalov
Splićani drže loptu, Varaždinci su se svi povukli na svoju polovicu i vrebaju kontre, dok su Hajdukovi napadi jalovi.

11' - Odlična prilika Obregona
Vušković je loše reagirao, Obregon je uzeo loptu, povukao je metar, dva te s ruba kaznenog prostora u odličnoj poziciji ipak loše pucao, pa je Posavec to lako obranio. Obregon je mogao povući loptu koji metar, jer je samo Posavec bio ispred njega.

10' Hajduk se sve više nameće na terenu, ali i dalje gledamo dosta nepovezan nogomet, što ide na ruku Varaždinu

Zoran Kastel vjerojatno nije mogao zamisliti bolje otvaranje utakmice na svojoj trenerskoj premijeri, a ideja Bore Primorca o kontroli igre odmah je pala u vodu.

4' - 1:0 - Posavec ⚽
Sjajno je krenulo za domaćina. Daničić je izvanredno prošao po lijevoj strani domaćeg napada, ubacio pred vrata, a Posavec je glavom matirao gostujućeg golmana Posavca

3' Teren u Varaždinu ne izgleda dobro, bit će igračima teško igrati

1' Počela je utakmica u Varaždinu

Primorcu je očito dosadilo čekati da Jairo i Gyurcso počnu zabijati, a postava u kojoj su tri klasična vezna (Jurić, Jradi i Nejašmić) plus Caktaš pomalo sugerira da je gostujući plan najprije osigurati dominaciju posjeda, a onda tek razmišljati o golu.

Stigli su sastavi, Boro Primorac je 'promiješao karte' kako je i najavljivao. Umjesto Jaira, Gyurcsa, Čoline i Todorovića, u igri su Brnić, Nejašmić, Dolček i toliko spominjani Jakoliš.

Od 2011. hajdukovci nisu primili gol ni izgubili!?
Zvuči možda nestvarno, ali prošlo je devet i pol godina, 3535 dana, otkad je Hajduk primio zadnji pogodak i izgubio utakmicu u Varaždinu. Protiv Varteksa su Bijeli poraženi 9. travnja 2011. godine s visokih 0:3 (Vugrinec 2, Brlečić), a od tada bilježe same pobjede.


Doduše, nije se puno igralo u Varaždinu, uslijed stečaja kluba, shodno tome i preseljenja u županijski rang, duga je bila stanka Varaždinaca na prvoligaškoj sceni. U dvije odigrane utakmice zabilježili su Bijeli omjer 6:0, uz još jednu registriranu 3:0 bez borbe i eto savršenog omjera bodova i golova. Identične pobjede od 3:0 u tom su nizu upisivali Tudor i Burić, prije njih i Reja je u rujnu 2009. slavio istim rezultatom. Pasionirani kladioničari bi mogli izvući još jedan interesantan podatak koji govori da 13 godina gledatelji na varaždinskom stadionu nisu vidjeli pogodak s obje strane u dvoboju domaćina i Hajduka. U prosincu 2007. Bijeli su slavili 3:1 s Jarnijem na klupi, a od tada zabijala je samo jedna momčad, uglavnom Hajduk.


Nova obrana, za 11 ozbiljno konkuriraju Nejašmić i Brnić


Primorac je u Varaždin poveo 20 igrača i pritom najavio neke promjene u sastavu u odnosu na utakmicu s Rijekom. U obrani nema kartoniranog Simića, stoga je jasno da se u početni sastav vraća Vušković, a ostala su primarno otvorena pitanja oko bekovskih pozicija. Todorović umjesto Jakoliša, te Čolina ili Dolček, to su upitnici na koje, jasno, Primorac zna odgovor. U sredini Jradi ili Nejašmić u tandemu korektora vezne linije s Jurićem, dok Brnić konkurira za jednu od krilnih pozicija. S obzirom na formu Gyurcsa i Jaira, njihovu neefikasnost posljednjih mjeseci, neće biti nikakvo iznenađenje ako 19-godišnji brzonogi Makaranin zamijeni jednog od internacionalnih krilnih napadača. Makar u drugom dijelu, ako ne od prve minute.

Veliku ulogu u Varaždinu mogao bi imati - travnjak


Iza Varaždina je dugo razdoblje od deset utakmica bez pobjede, a pred njima danas dvostruko složeni ispit. Prvi se odnosi na goste iz Splita koji u baroknom gradu žele što brže iskupljenje za domaći poraz u jadranskom derbiju. Drugi će sigurno za oba protivnika biti uvjeti na travnjaku kojeg je ovog tjedna prvo jako natopila kiša, zatim ga prekrio mokri snijeg, a kakav će biti danas poslije 17 sati samo se može nagađati.


- Nema dvojbe da će teren biti težak za igranje i morat ćemo se tome prilagoditi. Međutim, mi se borimo za goli život i naša želja za pozitivnim rezultatom mora biti veća od suparnikove - kaže Zoran Kastel koji će danas imati samostalnu trenersku premijeru u Prvoj HNL.


No, skupio je dovoljno iskustva na prvoligaškoj klupi u ulozi prvog ili drugog pomoćnika pa smo željeli saznati kakav Hajduk očekuje i kako će mu parirati:


- Hajdukov je sustav 4-3-3, brzo razvijaju ofenzivu i dižu se po bokovima gdje su Jakoliš i Dolček po vokaciji više ofenzivci nego obrambeni igrači. Zato nam je cilj udaljiti ih od naših vrata, spriječiti njihovu dominaciju i dotok lopte do visokog skakača Umuta koji je uz to i jako dobar paker. I naravno budno paziti na Caktaša koji je najveća prijetnja iz drugog plana.
Ima li Varaždin svojih skrivenih aduta da zamišljenu strategiju provede u djelo? Puno će manjkati središnji pokretač igre Đurasek, ali njegov izostanak bit će ujedno i jedina, dakle prisilna, promjena u odnosu na početni sastav iz Osijeka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. svibanj 2024 03:07