VOJKO BASIC Cropix
EMOTIVNA PRESICA

Video: Novi trener Hajduka najavio borbu za goli život i opstanak! ‘I kći mi je rekla da mogu bolje...‘

‘U ovom trenutku se trudim biti strpljiv, no bio sam šokiran nakon prošle utakmice‘, kaže Talijan
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. veljača 2021. 12:57

Nova je teška zadaća pred Hajdukom. Premda bi činjenica o Istri, kao posljednjeplasiranoj ekipi lige sugerirala laganu utakmicu i tri boda za koja će se izboriti igrači s klupe Bijelih, realnost je sasvim drukčija. Četiri utakmice s momčadima koje su držale zadnju poziciju u HNL-u izgubio je Hajduk. Zvuči nemoguće, ali događa se ove sezone. U srijedu je peta prigoda, nova šansa za prekid neugodne serije poraza, zato je Tramezzani pred Istru dobro proučio puno detalja iz ove sezone.

- Igrali smo devet utakmica na svom stadionu i uzeli smo samo osam bodova. Teško je objasniti takav učinak, pogotovo je teško objasniti zadnju utakmicu. Jer, ako se pogledaju naša izdanja na gostujućim travnjacima, jasno je da imamo puno veći problem igranja na Poljudu – kazao je Paolo Tramezzani i dodao još jedan evidentni upitnik:

- Kada smo primili gol, emocija je bila kao da je kraj utakmice. Tu je problem. Konstantno je prisutan strah da ćemo napraviti pogrešku, što je evidentno veći problem od same pogreške.

U trećoj utakmici na klupi Bijelih suočio se Tramezzani sa realnim trenutkom. Ako Talijanu nakon Šibenika i Maksimira nije bilo jasno zašto je momčad daleko od vrha tablice, Lokomotiva mu je ponudila sve odgovore.

- Prije bi se gosti preplašili čim bi vidjeli Poljud, ali danas više nije tako. Moramo promijeniti tu sliku, trebamo naš stadion pretvoriti u pobjednički. Za Istru je situacija kao i za utakmicu s Lokomotivom, ali želim vidjeti drukčiji stav u ovome dvoboju.

Psihološki su problemi razvidni. Igranje na Poljudu je jedan, a drugi je činjenica da se Bijeli predaju u trenutku kada prime pogodak. Događalo se to kod Vukasa, zatim kod Primorca, a isti problem ima i Tramezzani. Gdje je rješenje ?

- Stalno isto govorim, moramo promijeniti stav, mentalitet i karakter. I neću razmišljati o tome kako bi se trebalo posvetiti pripremi sljedeće sezone. Još uvijek imamo šansu promijeniti tijek sezone. Za dva mjeseca će se otvoriti stadioni, imat ćemo priliku da nam ljudi plješću sa tribina. Nogometna utakmica je kao život, treba stalno raditi. Moj otac i majka imaju po 80 godina i još uvijek svaki dan rade.

Koliko pažnje ste posvetili Istri? Jeste li gledali njihovu zadnju utakmicu sa Osijekom ?

- Gledao sam nekoliko utakmica Istre, ne samo zadnju. Tjelesno su spremni, neće biti lagana utakmica za pripremu. Prvo što želim je naša izvedba na drukčiji način. Istra je savršena utakmica, savršen test za nas. Da vidimo jesmo li naučili lekciju koju nam je dala Lokomotiva.

S obzirom da je Hajduk na sedam bodova od Istre, je li činjenica da bi se uslijed negativnog ishoda večerašnje utakmice Hajduk mogao spustiti u borbu za opstanak ? Je li to opterećenje za Vas kao trenera ?

- Svaka je utakmica važna za nas. Zbog dresa koji nosimo, zbog kluba kojeg predstavljamo. Razgovarao sam s igračima zadnja dva dana. Izgleda nemoguće odigrati dvije dobre utakmica vani, a onda takvu utakmicu kao što smo mi odigrali s Lokomotivom na svom stadionu. Ne želim ponovno vidjeti moju momčad da igra kao protiv Lokomotive, jer ako već gube, moraju pokazati karakter. Sa Istrom moramo igrati kao da ćemo ispasti ako izgubimo, naš pristup mora biti na visokom nivou.

Poseban priča su i jedanaestarci. Pet promašenih od devet zapucanih, s tim da je Caktaš sam promašio tri kaznena udarca. I tu je psihologija u pitanju. Ove sezone osim Caktaša neuspješno su pucali Jradi i Jairo. Tko je sljedeći izvođač kaznenih udaraca?

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

- Događaju se promašaji, igrač je za vrijeme utakmice u dobrom stanju, ali puca i promaši. No, mi smo previše pronašili. Ima nekoliko igrača koji bi mogli pucati, ali velika je odgovornost, posebno sada, u ovom trenutku. Neću određivati pucača, ali neće ih se pet naguravati se oko lopte kao ranije nego će pucati onaj koji se najbolje osjeća.

Opisao je Tramezzani kako se osjećao nakon poraza od Lokomotive.

- Poslije utakmice dojam je bio težak, neugodan. Nakon 10 dana imali smo pozitivnu energiju, a onda smo pali iz prve pogreške prošle subote. Jasno mi je koji je najveći problem. Mi predstavljamo najveći klub u Hrvatskoj, nismo samo predstavnici Splita, nego i Dalmacije, cijele države. Uzela nam je Lokomotiva drugu loptu, dvoboj. Kada si preplašen, blokiraš svoj san, svoju ambiciju.

Koliko ste blizu da momčad odvedete u tvornicu kao što ste uradili prije četiri godine u Luganu ? Koliko još strpljenja imate ?

- Bio sam šokiran poslije utakmice, prvo sam gledao kako sebe iskontrolirati u šoku.Nakon utakmice sam se susreo sa suprugom i kćeri na parkingu. Kćer mi je rekla "tata, možeš ti bolje". Što se tiče tvornice, nadam se da nam neće trebati te metode.

POSAVEC UMJESTO KALINIĆA

U zadnji trenutak će Tramezzani odnijeti odluku tko će na vrata, ali temperetura već dva dana ima Lovre Kalinić. Izgledno je stoga da bi "jedinicu" ponovno dobio Josip Posavec.

- Dobro je trenirao Posavec, spreman je za utakmicu. Vidjet ću večer uoči utakmice u kakvom je stanju Kalinić, ali ako bude trebalo Posavec će biti na vratima – objasnio je Tramezzani.

Posavec je povratkom Lovre Kalinića izgubio status prvog vratara, ali već i u posljednjoj utakmici jeseni nije bio na golu, jer zamijenio ga je Ljubić u dvoboju sa Goricom. U međuvremenu je Ljubić otišao u Istanbulspor, a Hajduk ostao na Kaliniću i Posavcu kojima se može priključiti vratar B momčad Karlo Sentić s obzirom da je Vice Baždarić otišao na posudbu u Rudeš.

JAIRO DO 7. VELJAČE MOŽE U ARABIJU

Ponuda saudijskog prvoligaša Damaca za Jaira vrijedi do 7. veljače, odnosno do tada je otvoren mercato u toj ligi.

- Jaira ćemo koristiti sve dok je ovde, uostalom, nijedan igrač mi nije rakod a želi otići. Jaira bih htio vratiti na nivo igara iz prošlih sezona kada je bio jedan od najboljih igrača Hajduka. Nejašmić ? Neće na posudbu niti u transfer, on je naš važan igrač - kazao je Tramezzani.

Otišla su dva mlađa igrača, Stipe Radić u belgijski Beerschot i Marin Ljubić u Istanbulspor.

- Mladi igrači trebaju igrtai, za njih je to najvažnije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 11:34