CROPIX
 RONALD GORSIC
30. KOLO PRVE HNL

Video: Osijek spretno do pobjede! Marić junak gostiju, Inter izjednačio crni rekord star 20 godina

Tamni oblaci nadvili su se nad Zaprešić! Za Inter je ovo bio deveti uzastopni poraz u Prvoj HNL
Piše: JL.Objavljeno: 20. lipanj 2020. 18:24

INTER - OSIJEK 0:1 (Marić 68')

INTER: Matković - Bosec, Van Bruggen, Soldo, Vego - Mlinar, Rom, Postonjski, Marasović - Mamut, Andrić

OSIJEK: Ivušić - Silva, Škorić, Majstorović, Talys - Žaper - Ndockyt, Kleinheisler, Bočkaj - Mance, Marić

KRAJ UTAKMICE


Osijek je uzeo ono po što je došao, tri boda s kojima će barem na jednu noć zasjesti na drugo mjesto. Mirko Marić opet je bio čovjek odluke. Inter je nakon devetog poraza u nizu, ostao zakopan na dnu ljestvice. Sljedeće kolo igraju presudnu utakmicu u Varaždinu, poraz bi značio i definitvni oproštaj od Prve HNL nakon pet sezona. Osijek sljedeće kolo gostuje kod Dinama kojeg su u posljednjoj međusobnoj utakmici dobili 1:0.

INTER OD SREDINE 90-IH NIJE IMAO TAKAV NIZ


Izgubi li utakmicu, Interu će to biti deveti uzastopni poraz u Prvoj HNL. Izjednačili bi tako Žuti negativni rekord star 20-ak godina. U posljednja tri kola tadašnje Lige za A u sezoni 1995./96. i prvih šest kola u sezoni 1996./97. upisao je zaprešićki klub devet poraza zaredom. Tamni oblaci nadvili su se nad Zaprešić.

80' Mazalović otpao za Varaždin


U 80. minuti malo se zagužvalo, 13 minuta nakon što je ušao Mazalović je dobio žuti karton, to mu je također treći pa neće igrati u možda presudnoj utakmici s Varaždinom. U istoj akciji požutio je i kapetan gostiju Mile Škorić zbog naguravanja s Mazalovićem. Tri minute kasnije žuti je dobio i Igor Silva zbog igranja rukom. Potom je sudac Strukan pokazao žuti i Benčiću zbog preoštrog starta.

73' Mamut u vratnicu


Velika šansa za Inter, Mlinar je podvalio loptu za Mamuta, osječka obrana zaboravila je na stasitog napadača Intera. Okrenuo se Mamut i opalio, lopta je pogodio vratnicu.

MARIĆ DOSTIGAO VLAOVIĆA I ČOPA


Mirko Marić postigao je svoj 61. pogodak u Prvoj HNL i došao na diobu 25. mjesta vječne ljestvice strijelaca hrvatskog prvenstva. U uglednom je društvu, 61 su zabili i Goran Vlaović te Duje Čop. Marić je na gol do drugog mjesta među najboljim topnicima Osijeka u HNL-u, Bakir Beširević zabio je 45, Marić sada 44. Robert Špehar je na vrhu sa 60 prvoligaških golova u dresu Osijeka.

68' 0:1 Marić


Pogriješio je Van Bruggen, lopta je došla do Talysa na lijevoj strani. Brazilac je poslao dugu dijagonalu u šesnaesterac domaćina. Loptu je primirio Mirko Marić i pucao, a nesretni Vego je uklizao i od njega je lopta u visokom luku prevarila nemaoćnog Matkovića. Bio je to 19. pogodak ove sezone za najboljeg strijelca lige.

62' Talys u gredu


Prvo je Rom dobio žuti karton, zbog kojeg ga neće biti u Varaždinu. Potom je Silva idealno vratio loptu za Talysa, Brazilac je odlično opalio sa 12 metara i pogodio gredu. Trener Ivković sve je glasnije morao savjetovati svoje igrače koji su se uvukli u krilo Matkoviću.

59' Šanse na obje strane


U istoj minuti vidjeli smo prigode na obje strane. Prvo je Marić odlično s centra izbacio Bočkaja, koji je ostao sam lijevoj strani. Ušao je ponajbolji osječki igrač u kazneni prostor, pucao je pored gola. U nastavku te akcije još bolja prigoda na suprotnoj strani. Postonjski je vratio povratnu loptu za Andrića čiji udarac s deset metrara brani Ivušić, Mamutov pokušaj škaricama završava pored gola.

51' Vego dobio žuti karton


Brža igra gostiju natjerala je domaće na oštrije startove, tako je nakon jednog Vego dobio žuti karton zbog vrlo oštrog starta nad Ndockytom. Iz slobodnog udarca nije bilo opasnosti za Matkovića. Tri minute kasnije prvi udarac u drugom poluvremenu, Špoljarić je u gužvi izborio loptu, ona je došla do Bočkaja koji sa 20 metara puca preko gola.

46' Špoljarić umjesto Mancea


Očekivano, prvi potez povukao je Ivica Kulešević. Umjesto nevidljivog Mancea ušao je Špoljarić. Domaći nisu ništa mijenjali. Krenuli su gosti puno žustrije i pritisnuli su Inter na njegovu polovicu. Lopta je često bila u kaznenom prostoru Intera, ali još uvijek bez konkretne šanse.

INTER DOMA 387 MINUTA BEZ POGOTKA


Nikako da proradi napad Zaprešićana, dugo je prošlo otkako su posljednji put poentirali pred svojim navijačima. Posljednji put to se dogodilo prije više od četiri mjeseca, 15. veljače kad je Serder Serderov poentirao za 1:0 protiv Varaždina, koji je na kraju ipak preokrenuo svog domaćina. Prošlo je od tada 387 zaprešićkih minuta, a da stvar za Tomislava Ivkovića bude gora, Serderova još uvijek nema u zaprešićkom kadru, koronakriza dugo ga je zadržala u Rusiji.

Bez golova na odmor


Prvi dio završio je bez pogodaka. Osijek je loše krenuo u utakmicu, Inter je prvih pola izgledao bolje, ali nisu imali velikih prilika osim pokušaja Marasovica. Od 30. minute gosti su preuzeli incijativu. Dominirali su posjedom, ali svi njihovi pokušaji bili su udarci iz daljine. Vidjet ćemo hoće li treneri posegnuti za promjenama već na poluvremenu.

36' Prijete Bočkaj i Ndockyt


Osijek se nakon pola sata podignuo, udarcima iz daljine Bočkaj i Ndockyt približili su goste vodstvu. Udarci su bili opasni, ali Matković je obranio dva udarca, a dva su prošla pored i preko gola.

30' Dvije prigode domaćina


Inter je bolja momčad, s konkretnijim napadima. Iz jednog takvog su lošta je došla do Mlinara čiji pokušaj sa 20 metara blokira Žaper, lopta odlazi u korner. Njega, pak, odlično izvodi Postonjski, Andrićevo prebacivanje lopte glavom prošlo je kroz peterac i uz desnu Ivušićevu vratnicu.

26' Ndockyt otpao za Dinamo


Osijek je izborio korner kojeg je izveo Bočkaj. Obrana domaćina uspjela je raščistiti ispred Matkovića, Marasovic je uzeo loptu i krenuo u napad kroz sredinu. Profesionalnim prekršajem ga je zaustavio Ndockyt, sucu Strukanu ništa nije preostalo nego Kongoancu pokazati žuti karton. Kako mu je to treći u nizu, Ndockyt će propustiti gostovanje kod Dinama u subotu.

22' Marić i Mance nevidljivi


Premda je Ivica Kulešević postavio iznimno ofenzivnu postavu, s petoricom igrača koji naginju naprijed, Osječani su do polovice prvog dijela bili potpuno nemoćni. Najbolji strijelac lige Mirko Marić i partner mu u napadu Antonio Mance totalno su odsječeni od ostatka ekipe. Najaktivniji u gostujućim redovima je desni branič Igor Silva, koji pokušava prodorima po desnoj strani napraviti višak.

10' Prvi udarac u okvir domaćina


Domaći su stali u čvrsti blok, čekali su prigodu iz kontri, jedna takva zbila se u 10. minuti, prvo je Mamut pokušao sa 30 metara, no lopta se odbila od bloka na desnu stranu, povratna lopta Boseca stigla je do Marasovica. Veznjak Inter ostao je sam na 10-ak metara od gola gostiju, uputio je snažan udarac, ali ravno u ruke Ivušića.

3' Miran početak


Stotinjak gledatelja skupilo se na stadionu u Zaprešiću. Početak miran, bez šansi, osim udarca Talysa kojeg je Matković bez problema ukrotio. Dosta pogrešaka u sredini obilježio je početak dvoboja, nervoza se osjeća, jer utakmica ima veliki ulog za obje ekipe.

Osijek gostuje u Zaprešiću, a ono što trener Bijelo-plavih Ivica Kulešević želi je kontinuitet osvajanja bodova njegove momčadi. Ne jednog, ne zrno po zrno, već od utakmice do utakmice sva tri koja su u igri. Dakako, želja mu je učiniti to i u idućem susretu u Zaprešiću.
- Inter je posljednjeplasiran, ali u toj okolnosti ne treba tražiti vjeru i nadu kako nas čeka laka zadaća. Naprotiv, neće se on predati bez borbe ni nama ni bilo kome drugom. Uvijek je za favorite opasna utakmica jer onaj koji se bori za ostanak u ligi spreman je na bespoštednu borbu. I mi moramo o svojoj igri razmišljati na taj način. Imamo kvalitetu, uhvatili smo bodovni priključak s momčadima ispred nas i moramo nastaviti u nizu osvajati bodove bez obzira s kim kada i gdje igramo - izjavio je trener Kulešević.
S druge strane, poslije osam uzastopnih poraza i nakon što je Varaždin na Poljudu razmontirao Hajduk, zaprešićki sastav nalazi se sedam kola prije kraja prvenstvene utrke u gotovo bezizlaznoj situaciji. No dok se igra ima i nade za očuvanje prvoligaškog statusa, a spomenuta konstatacija trebala bi biti glavna misao vodilja prije večerašnjeg dolaska Osijeka u predgrađe. Ustalom, kako god bila teška situacija, klub iz Zaprešića će nastaviti postojati i nakon ove sezone, ali veliko je pitanje koga će igrači Intera zainteresirati za odlazak na nove destinacije ukoliko nastave u istom ritmu. Andrić i suigrači nisu preko noći zaboravili igrati nogomet i sigurno mogu i znaju puno bolje od onoga što su pokazali u posljednja dva susreta. Iako ljestvica rijetko odaje pogrešan dojam, nemoguće je ne konstatirati da je VAR od dolaska u hrvatski nogomet izmasakrirao nekadašnjeg Diva iz predgrađa, pa tako i u Puli, gdje su Zaprešićani mirne duše mogli biti nagrađeni kaznenim udarcem u prvom dijelu.
- Moji igrači moraju pokazati glad za uspjehom i pobjedama, još je 21 bod u igri i nema nikakve predaje unaprijed. Uostalom, da Varaždin nije vjerovao u dobre rezultate, protiv Hajduka i Rijeke sigurno ne bi kreirali iznenađenja. Nitko nije nepobjediv pa niti Osijek, iako mu u večerašnjem srazu pripada uloga apsolutnog favorita. Ukoliko želimo imati bilo kakve izglede za iznenađenje, moramo biti na razini barem približne kvalitete našeg suparnika, jer ako ne možemo pokazati glad za pobjedom, onda smo zasluženo posljednji na ljestvici - istaknuo je trener Intera Tomislav Ivković i dodao:
- Osijek ima tri momčadi, a ne jednu. To je projekt koji u sebi posjeduje europske okvire, a Bočkaj i Marić glavne su uzdanice sastava koji praktički i nema slabu točku, no mi je barem malo želimo pokušati otkriti i potencirati. Bit će i nekih promjena u sastavu kada je u pitanju vezni red i nadam da ćemo odigrati bolje nogo u Puli, a tek ćemo vidjeti za što će to biti dovoljno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 21:00