Damir Krajac / CROPIX CROPIX
BITKA ZA LIGU PRVAKA

VIDEO: RIJEČANIMA ZASLUŽENA POBJEDA U JADRANSKOM DERBIJU KOJEG SU OBILJEŽILE SUDAČKE ODLUKE! Dva pogotka stigla su nakon video-provjera

Rijeka je slavila u Jadranskome derbiju u sklopu 26. kola HNL-a. Na svojoj su Rujevici bili bolji od Hajduka s 2:0, a u strijelce su se upisali Antonio Mirko Čolak i Alexander Gorgon. Rijeka je sada preskočila Hajduk na ljestvici i zauzela drugo mjesto s 47, dok je splitski klub pao na treće mjesto s 45 bodova.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 08. ožujak 2020. 17:19

RIJEKA - HAJDUK 2:0 (Čolak 61', Gorgon 72' p.)

RIJEKA (3-5-2): Pandur 7 - Capan 7, Galović 7,5, Smolčić 7 - Raspopović 7, Halilović 7 (od 75' Pavičić -), Lepinjica 7,5, Gorgon 7,5 (od 82' Lončar -), Štefulj 7 - Andrijašević 7 (od 90' Escoval -), Čolak 7,5.

Trener: Simon Rožman 7,5.

HAJDUK (3-4-1-2): Posavec 6,5 - Radić 5, Dimitrov 5,5, Mujakić 5,5 - Juranović 6, Hamza 5,5, Jradi 5,5 (od 74' Blagaić -), Tahiraj 5 (od 52. Jakoliš 5,5) - Caktaš 5 - Kreković 5 (od 63' Eduok 5,5), Jairo 6.

Trener: Igor Tudor 5.

RIJEKA Stadion HNK Rijeka Gledatelja 7.326 Sudac: Damir Batinić (Osijek)

Nogometaši Rijeke pobijedili su Hajduk u 93. Jadranskom derbiju otkako je HNL-a i uoči ulaska u zadnji prvenstveni krug preuzeli drugo mjesto na ljestvici. Rijeka je potpuno nadigrala Splićane koji su nekakvu napadačku inicijativu pokazali tek kada je utakmica bila odlučena, a Simon Rožman nastavio tamo gdje je stao Matjaž Kek i u svom drugom jadranskom derbiju još jednom uvjerljivo slavio. Rijeka je Hajduku očitala nogometnu lekciju kroz 90 minuta i ostavila Igoru Tudoru puno upitnika kada je riječ o onome što su pružili neki njegovi igrači.

Utakmica je počela baš onako kako su oba trenera najavljivala, žustro i agresivno s obje strane, ali daleko od grubosti za što je zaslužan i odlični sudac Damir Batinić koji je puštao čvršću igru, pa pravovremeno osjetio u kojem trenutku mora kartonima smiriti tenzije na travnjaku. I to je uvelike dalo doprinos odličnoj utakmici u prvom dijelu, punoj ritma i dinamike koja se uglavnom igrala prema južnom golu kojeg je branio Josip Posavec.

Rijeka je bila konkretnija u stvaranju prilika i gradnji napada, odlučnija u duelima i okomitija u otvaranjima što im je gotovo omogućilo da već do odmora steku osjetnu prednost. Ipak, Fortuna je u prvom dijelu bila saveznik Splićana, jer napadi Rijeke koji su se redali uglavnom su završavali na ili pored okvira gola Hajduka.

U 11. minuti Posavec je bio dobro postavljen na udarac Raspopovića, u 25. je Gorgon pogodio gredu na ubačaj Čolaka, pa vratar Splićana obranio težak udarac Halilovića u donji lijevi kut. Rijeku je okvir gola zaustavio i u 35. minuti kada je Andrijašević u slalomu prošao po desnoj strani i pogodio vratnicu od koje se lopta vratila Posavcu u ruke, a po gol Hajduka opasni su bili i Dimitrov koji je zamalo postigao autogol na jednu povratnu loptu Andrijaševića, odnosno Halilović koji je probio Tahiraja pa iskosa s desne strane pucao zamalo pored suprotne vratnice.

Hajduk, s druge strane, u prvom poluvremenu nije puno pokazao u napadačkom dijelu, obrana Rijeke dobro je kontrolirala svaki pokušaj tranzicije Splićana i prvi udarac u okvir riječkog gola imao je Caktaš tek u 38. minuti. Ipak, to ne znači da Hajduk nije bio opasan, Jairo je bio stalna prijetnja obrani Bijelih koja ga je u prvih 45 minuta uspjela ostaviti bez udarca prema Panduru.

Rijeka je u istom tonu nastavila i u nastavku, Hajduk kao da se ispuhao na onoj utakmici protiv Dinama i nastavio biti promatrač događaja na travnjaku. Pokušao je Tudor nešto promijeniti zamjenom Jakoliš-Tahiraj, ali utakmica se nastavila igrati prema golu Hajduka. I uspio je Posavec držati svoju momčad u igri do 61. minute, odlično zaustavio pokušaje Čolaka (48', 57') i Gorgona (49') prije nego su Riječani svoju dominaciju okrunili pogotkom.

U 61. minuti Čolak se zavukao iza leđa obrane i iz drugog pokušaja matirao Posavca, a Batinić nakon duge konzultacije s VAR sobom, koja je kontrolirala eventualno Čolakovo igranje rukom, priznao pogodak za 1:0.

Nije ni nakon toga bilo reakcije Splićana, već je Rijeka povećala vodstvo. Ponovo je VAR bio u naslovnoj ulozi, vidio igranje rukom Caktaša koje je promaknulo Batiniću i dao priliku Gorgonu da s kreča sigurno pogodi za 2:0 i povratak na drugo mjesto u HNL-u.

RIJEKA - HAJDUK 2:0 (Čolak 61', Gorgon 72' p.)

RIJEKA: Pandur - Raspopović, Galović, Capan, Smolčić - Štefulj, Halilović, Lepinjica - Andrijašević, Gorgon - Čolak

HAJDUK: Posavec - Mujakić, Dimitrov, Radić - Tahiraj, Hamza, Caktaš, Juranović - Jradi, Kreković - Jairo

----------------------------------------------

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE!

90'+1' - Posljednja izmjena kod Riječana. Izašao je Franko Andrijašević kojega je Armada također pozdravila gromoglasnim ovacijama, umjesto njega ulazi Escoval.

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

89' - Strašna šansa za Hajduk! Jakoliš je centrirao, Eduok prebacio glavom, a Jairu sjajni Pandur brani zicer sa samo pet metara!

83' - Izlazi sada i Alexander Gorgon uz ovacije tribina, priliku dobiva Stjepan Lončar.

82' - Što su sada promašili Riječani! Gorgon je ispremiješao obranu Hajduka koja curi na sve strane i zatim idealno poslužio Čolaka koji je prvo pričekao s udarcem, a zatim lijepo gađao, no Mujakić je požrtvovno uklizao i blokirao taj zicer! Loša predstava Hajduka danas, odnosno izvrsna izvedba Riječana...

76' - Prva promjena kod Rijeke. Izlazi Halilović uz ovacije riječke publike, zamijenit će ga Domagoj Pavičić.

74' - Posljednju promjenu radi Tudor. Umjesto Jradija u igri je Jakov Blagaić.

72' - GOOOL! Siguran realizator je Alexander Gorgon, fino ju je zakucao u same rašlje!

71' - JEDANAESTERAC ZA RIJEKU! Gorgon je pucao po golu, a lopta je napucala Caktaša u ruku. Iako je kapetan Hajduka nedvojbeno igrao rukom, to je zasigurno bila napucana lopta, međutim glavni sudac mu je uz to dao i žuti karton.

66' - Strašan udarac Daniela Štefulja! Opalio je veznjak Riječana s dvadesetak metara, a Posavec po tko zna koji put spašava goste!

63' - Druga promjena u momčadi Hajduka. Izašao je Leon Kreković, mijenja ga Samuel Eduok.

61' - GOOOL! Halilović je pokrenuo akciju za pogodak, Gorgon je vrhunski poslužio Čolaka u šesnaestercu, a Posavec prvi put pogriješio i 'zaplivao'... čini se da se Čolak pritom poslužio rukom, no svejedno je napadač Rijeke hladnokrvno zadržao loptu u svojim nogama i zatim rutinski pogodio mrežu iako ju je Mujakić uspio okrznuti glavom. Riječani zasluženo vode 1:0!

59' - Žuti karton dobio je Marin Jakoliš zbog prekršaja na centru terena.

58' - I još jednom Posavec čudesno brani! Andrijašević je pobjegao obrani Hajduka i šutirao s lijeve strane, a vratar Hajduka upisuje novu vrhunsku obranu!

53' - Reagira sada Igor Tudor kako bi dobio na agresiji. Iz igre vadi Francesca Tahiraja, priliku dobiva Marin Jakoliš.

49' - Nova šansa za Rijeku! Gorgon je silovito opalio s dvadesetak metara, a Posavec se još jednom istaknuo vrhunskom bravurom na vratima! Zasad samo gostujući vratar spašava neraspoložene hajdukovce....

48' - Fantastična akcija Riječana! Sjajno su kombinirali Čolak i Andrijašević, duplim su pasom izbacili pola Hajdukove obranu, a na kraju je Čolak uputio udarac koji je jedva obranio Posavec! Odbijanac nije uspio Juranović izbaciti na vrijeme pa se zamalo Štefulj upisao u strijelce, no završilo je to u gol-autu.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjene u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Pravo je čudo da su se hajdukovci izvukli bez primljenoga pogotka u prvome dijelu. Sijevalo je na sve strane i iz svih pozicija, a samo su Posavec, vratnica i greda spriječili Riječane da s prednošću odu na predah. Rožman zasad djeluje kao da je uspio nadmudriti Tudora, no još je 45 minuta pred nama u Jadranskome derbiju na Rujevici.

45' - Neće biti sudačke nadoknade i Batinić šalje igrače u svlačionicu.

45' - Prijeti Rijeka opet! Halilović je silovito opalio jedan prizeman udarac koji prolazi tik uz suprotnu vratnicu!

43' - Ušao je sada i Luka Capan u sučevu 'knjižicu' zbog taktičkog prekršaja na centru na Basselu Jradiju.

41' - DVOJBENA SITUACIJA! Nakon jednog centaršuta lopta se od Dimitrova odbila do Posavca koji je hvata u ruke. Je li Hajdukov branič htio dodati svom vrataru ili se samo odbila do njega, ostaje sucima na procjenu...

38' - Prvi udarac hajdukovaca u okvir! Šutirao je Caktaš iz daljine, no Pandur je spreman na toj lopti... muče se igrači Hajduka, Riječani u potpunosti dominiraju ovim derbijem.

37' - Sada je 'požutio' Mujakić zbog faula s leđa na Andrijaševiću.

35' - Strašna prilika za Rijeku! Andrijašević je maestralno prošao Dimitrova i zatim silovito opalio sa šest-sedam metara iskosa, a lopta se od vratnice odbila Posavcu u ruke! Sada je samo centimetar-dva dijelio Riječane od pogotka...

34' - Nova šansa za Riječane! Gorgon je majstorski opalio iz slobodnjaka, bio je to sjajan udarac, a lopta prolazi tik iznad grede!

30' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Momčilo Raspopović zbog grubog i nepotrebnog prekršaja na Francescu Tahiraju.

25' - Evo malo uzbuđenja na Rujevici! Čolak je sjajno centrirao za Gorgona koji puca isprve i pogađa vratnicu! U nastavku se lopta odbila do Halilovića koji se 'lavovski' izborio za udarac i šutirao s pet metara iskosa, a Posavec brani njegov udarac...

18' - Riječani pokazuju veću želju za pogotkom... Štefulj je sada uputio dalekometni pokušaj, no bilo je to više za statistiku, otišlo je iznad gola.

11' - I opet prijeti Rijeka! Raspopović je nakon jednog centaršuta lijepo šutirao iskosa, međutim Posavec je bez poteškoća zatvorio svoj kut.

10' - Prilika za Rijeku. Šutirao je Halilović iz daljine, ali samo preko grede...

6' - Došlo je do kontakta između Jaira i Smolčića, no sudac Batinić ostao je nijem na prosvjedovanje gostiju.

5' - I dalje traje početno ispitivanje snaga, pravih prigoda još nema iako gledamo zanimljivo taktičko nadmudrivanje Rožmanovih i Tudorovih trupa.

1' - Počeo je Jadranski derbi na Rujevici!

----------------------------------------------

17.15 Glavni sudac derbija bit će Damir Batinić iz Osijeka.

Zagreb, 021215.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Utakmica cetvrtfinala Hrvatskog nogometnog Kupa, 
Zagreb - Hajduk.
Na fotografiji: Damir Batinic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

16.40 Utakmica visokog rizika igrat će se na Rujevici. Navijači su pozvani da dođu ranije na stadion kako bi se izbjegle gužve, a riječki stadion trebao bi biti ispunjen do posljednjeg mjesta.

16.25 Čini se da će Rožman ipak krenuti s četvoricom odostraga. U sastavu nema najavljivanog Lončara. S druge strane, Kreković je opet dobio prednost nad Eduokom, Tahiraj je opet pretpostavljen Jakolišu.

16.20 Stigli su sastavi za današnju utakmicu na Rujevici. Dosta je taktičkih promjena i na jednoj i na drugoj strani.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 03:26