RONALD GORSIC /CROPIX Cropix
DRUGA POBJEDA U NIZU

VIDEO: Velemajstorski gol Marka Livaje, sve uvjerljiviji Hajduk nastavlja put prema Europi

Zasluženo su bodove iz metropole uzeli Bijeli čija je prednost mogla biti i veća.
Piše: Sportske novosti/HINAObjavljeno: 03. travanj 2021. 12:49

LOKOMOTIVA - HAJDUK 0:2 (Livaja 15', Nayir 48')

LOKOMOTIVA: Hendija - Cipetić, Papadopoulos, Salihu, Čeliković (od 46' Musa) - Petrak, Marić - Kim (od 65' Kačavenda), Kallaku (od 46' Chajia), Marin (od 86' Stojković) - Hadžić (od 65' Bonansea)

HAJDUK: Kalinić - Dimitrov, Simić, Mujakić - Todorović, Jurić, Fossati, Čolina - Kačaniklić (od 78' Teklić), Livaja - Umut (od 66' Ljubičić)

U prvom subotnjem susretu 27. kola Prve HNL Hajduk je na stadionu u Kranjčevićevoj ulici pobijedio Lokomotivu sa 2-0.

Susret je obilježio povratnik u redove Hajduka Marko Livaja koji je zabio sjajan pogodak u 15. minuti, a potom u 49. asistirao Umutu Nayiru za drugi gol gostiju.

Hajduk je ovom pobjedom prestigao Rijeku na četvrtom mjestu, a ima i dvije utakmice manje, dok je Lokomotiva i dalje na začelju.

Gosti su poveli u 15. minuti sjajnim Livajinim golom. Napadač Hajduk je glavom sam sebi namjestio loptu nakon dodavanja Fossatija i zatim sa 15 metara iz poluvoleja pogodio suprotni kut. Očekivalo se Livajino dodavanje, a dogodio se neobranjiv udarac.

Korak bliže pobjedi Hajduk je stigao u 49. minuti kada je Livaja odlično ubacio na drugu vratnicu za Nayira koji je glavom pogodio za 2-0. U 62. minuti turski napadač je mogao zabiti i svoj drugi gol, lopta je već prošla Hendiju, ali je uspio "očistiti" Salihu.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Završena je utakmica u Kranjčevićevoj! Hajduk upisuje novu pobjedu, sasvim zasluženo. Pred Lokomotivom je pak nastavak teške borbe za goli prvoligaški život.

90+2' Žuti za Marina Ljubičića koji je ometao jedno izvođenje slobodnog udarca Lokomotive, i to još na domaćoj polovici. Nedugo zatim, žuti i za Petraka. Njega nema u sljedećem nastupu Lokomotive, a taj će biti protiv Dinama.

90+1' Igra se prva od ukupno četiri minute sudačke nadoknade.

89' Mladi Stojković odmah po ulasku ruši Todorovića i pokazuje odlučnost... Slobodnjak za Teklića, očistila je obrana Lokomotive.

87' Puca Chajia, gađa Dimitrova, Lokomotivina klupa traži i igranje rukom, dobili su samo korner iz kojeg Papadopoulos puca bez prijetnji za Kalinića.

85' Sve su dekoncentriraniji domaći, sad će Toplak uvesti i posljednju, petu promjenu. Luka Stojković ulazi umjesto Antonija Marina ... Došlo je tu i do sitnih naguravanja na terenu, sudac Bebek to je kaznio žutim kartonima za Musu i Jurića. Jurić dakle, neće igrati u sljedećem kolu zbog suspenzije.

81' Livaja preko gola, dobra kombinatorika Ljubičića i Čoline... Petrak je tamo ranije dobio loptom u lice, sve je u redu s veznjakom Lokomotive.

78' Nova promjena kod Hajduka. U igru ulazi Tonio Teklić, a van ide Alex Kačaniklić.

76' Petnaestak minuta do kraja utakmice, Lokomotiva daje natruhe nekih pokušaja, ali zasad je to jako daleko od bilo čega izglednog. Sada je probao Chajia nakon dobre kombinacije Marina i Kačavende... Samo treći korner danas imat će domaći.

72' Nekoliko je minuta šepao, i to dosta primjetno, današnji Hajdukov strijelac i asistent. Čini se da su bolovi prošli, što je svakako dobra vijest za Tramezzanija i navijače Bijelih.

image
RONALD GORSIC /CROPIX Cropix

69' Tražio je Livaja sada prekršaj za kazneni udarac, no Bebek se nije oglašavao. Ostao je Livaja s bolovima u desnom zglobu, ali nastavit će s igrom.

66' Umjesto Umuta Nayira, ući će Marin Ljubičić. Prva je to promjena Paola Tramezzanija.

65' Kačavenda ulazi umjesto Kima, a Bonansea mijenja Hadžića.

62' Evo umalo i trećeg! Umut je prošao, već je savladan bio Hendija, ali Salihu je to tamo očistio s crte.

60' Dobra lopta Petraka na desno za Kima, Korejac se sjurio prema Kaliniću koji je izašao do ruba svog kaznenog prostora i ispucao loptu u dvoboju "prsa o prsa".

58' Ako ništa, barem je vjetar stao... Čekamo neku novu priliku, zasad je Hajduk zabio gotovo sve što je mogao. Efikasnost na pravoj razini.

54' Kiša i dalje neumorno pada, uvjeti za igru su jasno, sve teži. No, gostima to zasad ne smeta. Kako će se i hoće li uopće Lokomotiva izvući iz ovih problema?

50' E sada je i Livaja dobio žuti zbog glume u šesnaestercu. Nije bilo zaleđa, došao je prvi do lopte pored Hendije i... Tko zna, što više gledamo snimku, sve nam se više čini da je vratar Lokomotive zakačio junaka Bijelih.

48' GOOOOL! Povećava Hajduk svoju prednost, nakon pogotka Livaja asistira za Nayira koji glavom neobranjivo zakucava. Nije bilo zaleđa, sve je čisto..

47' Žuti za Cipetića nakon što se bacio u kaznenom prostoru, ne bi li iznudio kazneni udarac. Sudac Bebek odmah je prozreo njegovu namjeru javnom opomenom. I zaista, dojam je da Mujakić nije bio preoštar u startu.

46' Kreće drugo poluvrijeme. Sjećate se našeg unosa o suncu u Kranjčevićevoj? E pa, nema ga više. Oluja se spustila na Zagreb, pada jaka kiša, puše vjetar... Novo godišnje doba.

Ima i promjena... Musa umjesto Čelikovića, Chajia umjesto Kallakua za nastavak.

POLUVRIJEME: Vodi Hajduk u Zagrebu nakon fantastičnog pogotka Marka Livaje. Osim toga, nismo vidjeli puno, ali Bijeli imaju rezultat kojeg žele.

image
RONALD GORSIC /CROPIX Cropix

45' igrat će se još minuta sudačke nadoknade.

41' Vratio se turski napadač, ali još se uvijek drži za prsa... Nedvojbeno je da će trebati još jedan brzi pregled fizioterapeuta u poluvremenu koje se bliži.

38' Hendija je zahvalno pokupio jednu loptu koju je Kačaniklić ubacio, Nayir je u sudaru s Papadopoulosom zakratko ostao bez zraka pa će mu se ukazati pomoć.

36' Po dojmu, samo Papadopoulos koji danas s kapetanskom vrpcom predvodi Lokomotivu, tjera svoju momčad da se makne iz krila Hendiji. No, od takvih zamisli uglavnom nema ništa jer domaći ne mogu duže zadržati posjed.

image
RONALD GORSIC /CROPIX Cropix

33' Evo i prvog žutog kartona na utakmici. Zaradio ga je Čeliković u redovima domaćih.

32' Zanimljivo, zasad je Livajin udarac jedini koji je upućen u okvir gola na čitavoj utakmici. No, i taj bi mogao biti dovoljan za konačnu odluku, mada se još jako puno ima za igrati u Kranjčevićevoj.

28' Drže gosti premoć u posjedu lopte, napadačke igle ZG-momčadi vrlo su tupe. Igra se gotovo isključivo u njenoj polovici, bez nekih jasnih ideja kako bi Toplakovi momci izašli prema Kaliniću.

25' Nismo vidjeli mnogo uzbuđenja nakon što je Hajduk poveo, sada je Kačaniklić probao, ali nije mu ta lopta baš najbolje "sjela".

21' Traži Hajduk i drugi pogodak. Provjerite naš unos s početka susreta, Hajduku bi bilo teško zabiti da nema majstora kakav je Livaja. Zaista, krasan gol kojeg možete vidjeti nešto niže.

18' Baš nakon što je Livaja zabio, pojavilo se i sunce iznad Kranjčevićeve ulice. Cijeli je dan oblačno, padala je i kiša, ali odjednom...

15' GOOOOL! Kakav pogodak Livaje! Nevjerojatno je primio loptu od Fossatija, izborio se za udarac i iz okreta maestralno pogodio. Ništa nije mogao Hendija. Očekivalo se Livajino dodavanje, a dogodio se neobranjiv udarac.

13' Novi centaršut pred vratima Kalinića, ostao je nakon kornera Papadopoulos slabo čuvan, no njegov udarac glavom nije pogodio okvir gola.

12' Kallaku! Išao je sam veznjak Lokomotive nakon jednog izgubljenog posjeda Bijelih, pucao i izborio korner. Moglo je ovo biti opasno za Kalinića.

11' Nastoji i domaća momčad pritisnuti. Sada je Cipetić nabacio sa svog, desnog boka, ali bilo je previsoko za Kallakua. Traje borba za prevlast na sredini terena.

9' Još jednom Livaja dubinski traži Umuta, izbila je to obrana Lokomotive, a onda Stanko Jurić ne uspjeva dobro "stisnuti" loptu pa njegov pokušaj odlazi jako daleko od vrata.

7' Sjajno ubacivanje Livaje na Umuta još s gostujuće polovice, no označeno je zaleđe nakon što je Hendija već istrčao i odnio loptu.

6' Hajduk se vrlo rano, da se tako izrazimo, sprijateljio s loptom, no Lokosi barem u početku ne prežu od oduzimanja iste. Stoga, dojam je da će Splićanima biti izuzetno teško doći do pogotka.

3' Ubačaj i za Hajduk, i to je išlo od strane Stanka Jurića na prvu stativu, Hadžić je tamo, nema posla za Hendiju.

2' Već su Lokosi u samom startu imali prvi korner, Livaja je to očistio i spriječio eventualnu opasnost pred vratima gostiju.

12.55 Utakmica je počela. Nismo sigurni, ali možda je ovo najraniji početak jedne utakmice u povijesti Hrvatske nogometne lige...

12.10 Evo i početne jedanaestorke Lokosa.

11.40 Dakle, ovako izgleda Hajdukov sastav.

11.35 Stigli su sastavi za današnji dvoboj u Zagrebu. Nekoliko promjena napravio je Samir Toplak. Od prve minute među vratnicama je Krunoslav Hendija umjesto Krševana Santinija, a Oliver Petrak dobio je prednost ispred Mate Maleša. Od prve minute kreću Salihu i Kim koji je dobio prednost ispred Chajie.

Kod Hajduka će umjesto mladog reprezentativca Vuškovića na stoperu krenuti bugarski internacionalac Dimitrov.


Najava utakmice: pišu Predrag Jurišić i Jurica Radić

Velika subota donosi nogometašima Lokomotive i utakmicu velikog uloga, domaćinstvo Hajduku, bodovi su Zagrepčanima neophodni u borbi za ostanak u Prvoj HNL. Trener Lokosa, Samir Toplak, u reprezentativnoj stanci nije imao na treninzima sve igrače, ali ističe da je detektirao ponajveći problem u svlačionici:

- Nekim je igračima svejedno hoće li biti posljednji, sedmi ili drugi! Ma, ne može ti biti svejedno! Zato i nisu izgledali kao momčad, jer su bili egoisti, svatko je mislio isključivo na sebe i boljela ga je briga za suigrače. Nedopustivo je da su dolazili na treninge kako su htjeli, kao “rakova djeca”, neki “pol vure” prije, neki u zadnji trenutak. E, tako neće moći - kaže Toplak i nastavlja:

- Problem je u tom odnosu prema poslu, prema klubu koji te dobro plaća. I ne može nikome biti svejedno! A kome i nakon mog posljednjeg upozorenja bude svejedno, otpast će poput “ratkape”! Trebam ratnike koji su spremni “poginuti” za ovaj klub jer samo tako možemo ostati u ligi. Želim istaknuti da Lokomotiva ima izniman potencijal u mladim igračima i trebamo li ispasti iz lige, onda ću radije ispasti s tim mladim dečkima, nego s nekim tko je možda bolji od njih, ali mu se baš i ne da...

Kakvu Lokomotivu možemo očekivati?

- Ne znam, teško je reći, ali moramo biti optimisti. Sad su igrači “na štihu” i moraju pokazati da im je stalo do kluba i da žele ostati u ligi. Budu li odlučni protiv Hajduka, onda se možemo i nadati pobjedi - smatra Toplak.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Matineja je u Kranjčevićevoj, Hajduk stiže u vrijeme ručka na Veliku subotu. Paolo Tramezzani je zbog toga svoje “trupe” prema Zagrebu podigao u petak u vrijeme marende. Mobilizacija prema metropoli označena je već u 11.00 sati, s novinarima se družio u 8.00, a trenirao u 9.00. Sve se pomaknulo zbog subotnjeg neubičajenog početka, jedino su ambicije ostale iste.

- Nema alibija, kako nam tako i Lokomotivi. Svi imamo iste uvjete - naglasit će Tramezzani.

Kratko je u Hajduku, ali s Lokosima se već suočio. Čak štoviše, osjetio je i kako momčadi s dna mogu biti neugodne. U posljednjem vikendu siječnja izgubio je Hajduk važne bodove od Lokomotive (0:1). Sjeća se Tramezzani te hladne zimske subote na Poljudu.

- Pamtimo kako nas je Lokomotiva dobila, zato uvijek kažem, nema lagane utakmice. Naučili smo lekciju iz tog dvoboja - naglasio je Tramezzani.

Za kraj i pitanje o pritisku. Već se mjesecima nije razgovaralo o tome kako trener Hajduka ima pritisak rezultata. Tramezzani je dugo bio lišen tog tereta, ali prije nekoliko dana sportski direktor Nikoličius kazao je da je cijela momčad zajedno s trenerom na ispitu u sljedeća dva mjeseca nakon čega će se vidjeti s kim i kako dalje. Osjeća li trener pritisak nakon izrečenog?

- Svaki dan sam na ispitu, toga sam svjestan. Sportski direktor radi svoj posao, klub radi svoj, a ja sebe preispitujem svaki dan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. lipanj 2024 10:00