Laszlo Szirtesi Getty Images
MAĐARSKI PREMIJER

VIKTOR ORBAN GOST NAŠEG PRVOLIGAŠA, ODRŽAO NADAHNUTI GOVOR 'Počašćen sam jer svjedočim što se sve ovdje događa, naslov prvaka bit će šlag na tortu!'

Viktor Orban posjetio je Osijek, a tom je prilikom čak dva sata boravio u prostorijama NK Osijek gdje je pozdravio napredak kluba koji je u mađarskom vlasništvu
Piše: Darko RužićObjavljeno: 28. studeni 2019. 13:14

U Osijeku danas su boravili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik Vlade Republike Mađarske Viktor Orban koji su zajednički nazočili svečanosti otvorenja Učeničkog doma Prosvjetno kulturnog centra Mađarske.

Večer ranije, do kasno, predsjednik Vlade Mađarske posjetio je osječki Gradski vrt, NK Osijek, te se puna dva sata zadržao u njemu u razgovorima s klupskim dužnosnicima. Tom je prigodom dao i iznimno zanimljive izjave koje prenosimo u cijelosti. A nije skrivao ni oduševljenje dočekom.

- Zahvaljujem se na ovako lijepom dočeku. Počašćen sam što svjedočim svemu što se događa u ovom klubu koji je, izgleda mi, postao doista velik. Bio sam ovdje i prije desetak godina, pratio neke utakmice mlađih uzrasta, a tada i upoznao klubske djelatnike i trenere. Tada je to bio puno manji klub nego što je danas i izgledao mi je kao da nema perspektivu. Teško je takav klub održavati. Tada se iznjedrila ideja i preporuka da zajedničkim snagama ostvarimo suradnju i napravimo veliki nogometni klub kakav Osijek zaslužuje - uvodno je izjavio Orban.

 

Obuzeo ga je osjećaj dolaska u prijateljsku i zahvalnu sredinu za sve napore koje je i sam uložio da bi u gradu na Dravi zaživio jedan veliki projekt. Stvaranje ozbiljnog kluba i izgradnja nogometnog kampa kao i novog stadiona.

- U početku sam mislio da to neće uspjeti, ali ubrzo sam spoznao da ćemo doći do cilja. U Hrvatskoj se mlađe kategorije igrača puno brže razvijaju i brže dolaze u seniorske momčadi nego u Mađarskoj. Zato smo odlučili angažirati dva vaša trenera (Ivicu Kuleševića i Dinu Skendera n.a.) da nam pokažu kako treba raditi. Hrvati su jako otvoreni za suradnju, puno više nego što sam mislio. Nama je bilo jako važno svemu pristupiti na način da se vidi i prepozna da vam nismo uzeli klub, Osijek, nego da mu isključivo želimo pomoći. Nije lako nači model takvog funkcioniranja i zato se posebno želim zahvaliti mom prijatelju, predsjedniku kluba Ivanu Meštroviću jer od početka smo stava da ovdje na čelu mora biti hrvatski vlasnik. Ovu smo priču počeli zajednički razvijati i mogu vam reći da sam postao veliki navijač NK Osijek - kazao je Viktor Orban.

U nadahnutom govoru iskreno je objašnjavao svoje dojmove od trenutka kada se javila ideja o kupnji Osijeka od strane mađarskih investitora i poduzimanju radnji na izgradnji kampa i stadiona.

Hungarian Prime Minister Viktor Orban talks to the media after casting his ballot during Hungary's local elections in Budapest, Hungary, October 13, 2019. REUTERS/Bernadett Szabo
Bernadett Szabo / REUTERS
Viktor Orban
 

- Prvo sam mislio da trebate izgraditi samo kamp, ali onda mi je Ivan Meštrović predstavio ideju novog stadiona. Smatrao sam da će to biti puno teže nego što je zapravo, ali podršku ste imali i dobili jer nam je želja ovdje stvoriti jedan veliki i ozbiljan klub - rekao je Orban.

Nije se ustručavao dodaknuti ni rezultatskih planova, onog što navijače svakog kluba najviše zanima.

- S ovim novcima s kojima sada Osijek raspolaže nije realno biti prvak Hrvatske. Ali Ivan mi je rekao da je to cilj u skorijoj budućnosti. Vjerujem mu, a želim da svi vide kako se nitko ljudima u klubu ne želi petljati u njihov posao. To već mogu zaključiti i sami navijači i građani Osijeka. Kad sve što je potrebno bude napravljeno, moći će se razmišljati i o naslovu prvaka. Ako ste prvi onda su tu i novci, zadovoljstvo i sreća, a to mora biti cilj, jer to će biti šlag na tortu. Ljudi koji vode klub dobro to čine i treba ih pustiti da to u miru i dalje čine. Osijek će se još više igrački pojačati i kroz dvije ili tri godine biti spreman pomrsiti račune onima koji su trenutačno ispred njega. Sve pozorno pratim i vjerujem da će i iduće sezone Osijek napraviti novi iskorak u Europi - izjavio je Orban.

I predsjednik NK Osijek Ivan Meštrović je imao što za reći.

Screenshot: NK Osijek / Screenshot: NK Osijek
 

- Zahvaljujem se prijatelju Viktoru za kojeg znam reći da je najpoznatiji navijač Osijeka. Hvala mu što imamo njegovu podršku i što je prepoznao naš klub kao dobar temelj za investiciju u mladež i razvoj sporta u Hrvatskoj. Veliko hvala i našem prijatelju Lorenzu Meszarosu koji marljivo radi, ako ne i više, kao mi. Osjećamo se privilegirani da ispunimo očekivanja, a obvezujemo se da ćemo iz sezone u sezonu biti sve bolji - kazao je Meštrović.

Mađarski je premijer imao i lijepe riječi na rastanku.

- Moramo surađivati. Sport je za to jako dobro područje. Suradnja Hrvatske i Mađarske u sportu otvara vrata i za druge vrste suradnji. Zato sam i tu, zato sam došao, da bih podržao ovaj projekt. Sjećam se kada je reprezentacija Hrvatske igrala u Budimpešti. U vrijeme intoniranja vaše himne nije se čuo niti jedan zvižduk. Nije ni u Splitu u kojem je gostovala Mađarska. Iako se na sportskoj razini moramo boriti jedni protiv drugih, moramo imati uvažavanje i poštovanje jedni prema drugima i razvijati i vjerovati u suradnju. Siguran sam da će to biti korisno i za Hrvatsku i za Mađarsku - zaključio je predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban.

Linker
08. veljača 2021 04:29