Damir Krajac / CROPIX
LOKOSI BOLJI OD ISTRE

Zagreb slavljem protiv Splita stigao do prve ovosezonske pobjede, Bonačić zadovoljan

U utakmici 9. kola Prve HNL Lokomotiva je na stadionu u Maksimiru svladala Istru 1961 sa 1-0 (0-0).
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. rujan 2012. 21:58
Zagreb - Split 2:1



Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja 1000. Sudac: Ivo Krečak (Šibenik). Pomoćnici: Perica i Kezele. Četvrti sudac: Bebek. Delegat: Rukavina.

ZAGREB(4-2-3-1), Livaković, Pelajić, Nadarević, Pavlović, Štiglec, Štrok, Djengoue, Vojtuš, Šovčić, Mitrović, Abdurahimi. TRENER: Luka Bonačić.

SPLIT(4-3-3): Vuković, Radotić, Galović, Vidić, Hrgović, Vitajić, Paracki, Pehar, Belle, Vojnović, Rebić. TRENER: Tonći Bašić.

Luka Bonačić ipak je mađioničar. Nakon remija u Puli, Zagreb je konačno stigao i do prve pobjede i to na spektakularan način. Pjesnici su većim dijelom utakmice bili podređeni Splićanima a onda su u samoj završnici utakmice preokrenuli rezultat i potvrdili kako u njima još ima prvoligaškog elana.

Split je do vodstva stigao u 27. minuti. Štiglec je pomalo nespretno spustio loptu za Vojnovića koji je s dvadesetak metara lijevom nogom snažno opalio i pogodio bliži kut za 0:1. Mladi 17-godišnji vratar Livaković u ovoj je situaciji morao bolje reagirati. Split je tako do vodstva stigao “ni iz čega”.

Gosti su već u sljedećoj minuti mogli povisiti prednost. Belle je nanizao “pola Zagreba” pa na lijevoj strani proigrao Rebića koji u situaciji jedan na jedan nije bio precizan. Do kraja prvoga dijela gledatelje su na noge podigli dalekometni pokušaji Vojtuša s jedne i Rebića s druge strane.

Split se i u nastavku postavio čvršće, agresivnije dok su Pjesnici i dalje djelovali plaho i neučinkovito. Aljoša Vojnović imao je početkom drugoga dijela čisti zicer, mogao je i trebao odvesti Split do drugog pogotka. No, robusni napadač Crvenih u čistoj mat situaciji glavom je gađao visoko iznad gola. Zagrebaši su nakon sat vremena igre konačno pustili kočnicu i krenuli hrabro i agresivno.

Potpuna ofenziva domaćih vratila se u samoj završnici utakmice.

Zagreb je do na koncu zasluženog boda stigao u 84. minuti. Besart Abdurahimi probio se desnom stranom, zavrnuo loptu prema drugoj vratnici gdje je najviši u skoku bio Kamerunac Djengole i glavom pogodio za izjednačenje.

A potpuni preokret stigao je tri minute kasnije.

Kamerunac Djengole oduzeo je loptu na sredini terena, proslijedio je do Šovšića koji je prizemnom loptom idealno u petercu Splićana pronašao Abdurahimija koji je bez problema poentirao za pobjedu Zagreba.

Tonći Bašić, trener Splita:

- Prvo poluvrijeme igrali smo dobro, mogli smo imati i veću prednost. U drugom smo se prerano povukli i to nas je koštalo.nismo bili dobri u nastavku. To je razlog našeg poraza. Dosta igrača fizički su pali. Energestki su potrošeni. Tražili su zamjene i osjetio se pad u igri. Nismo uspijevali uspostaviti inicijativu. Iuzgubili smo posjed lopte, a onda i bodove.

Luka Bonačić, trener Zagreba:

- Nastavlja se psihološka barijera u igri. Slabije smo igrali u prvom dijelu. Split je bio puno bolji i agresivniji. U nastavku smo napali visoko njihove stopere i uzeli više rizika. Proradili smo malo, oni su se povukli. Ne znam iz kojih razloga. Split je kvalitetna momčad. Bio bih zadovoljan i bodom. Poglavito poslije prvog dijela. Kada je Vojnović promašio inzistirao sam na većem pritisku. Izmjene su dosta podigle ritam i kvalitetu igre. Poglavito Oršulić i Dedić. Prezadovoljan sam ishodom.

Lokomotiva - Istra 1961 1- 0



Stadion u Maksimiru. Gledatelja 200. Sudac: Andrej Burilo (Osijek). Pomoćnici: Pataki i Berger. Četvrti sudac: Trampus. Delegat: Modrić.

LOKOMOTIVA(4-1-4-1): Radelić-Žarkov, Boras, Samateh, Mesarić, Musa, Mrzljak, Šitum, Pavičić, Trebotić, Bručić, Kramarić. TRENER: Tomislav Ivković.

ISTRA 1961(4-2-3-1): Prskalo, Sušić, Čagalj, Budicin, Milić, Blagojević, A. Pamić, Havojić, Bačelić-Grgić, Prgomet, Križman. TRENER: Igor Pamić.

Mladi čuvar mreže Lokosa bio je u iskušenju već nakon 75 sekundi igre. Sandi Križman se probio do ruba kaznenog prostora i oštro opalio, ali je lopta otišla malo pokraj vrata.

Uslijedila su dva udarca domaćina preko Andreja Kramarića i Domagoja Pavičića, no oba je udarca vratar Andrej Prskalo ukrotio bez većih problema.

Od tada do kraja prvog dijela na travnjaku je praktički postojala samo pulska momčad. Istrani su u 14. minuti morali doći u vodstvo. Stipe Bačelić-Grgić je savršeno proigrao Krešimira Prgometa koji je izašao sam na vratara i zatresao mrežu. Ipak, pogodak nije priznat, pomoćnik Dejan Berger digao je zastavicu zbog zaleđa.

U 30. minuti Slavko Blagojević je izvrsno proigrao Prgometa koji je pobjegao Ivanu Borasu i pucao, ali je dobro raspoloženi Radelić-Žarkov obranio. Iako je imala potpunu dominaciju Istra 1961 do kraja prvog dijela zaprijetila je još samo dva puta, Lamin Samateh u oba navrata je pred gol crtom spasio nakon opasnih pokušaja Puljana.

Već u drugoj minuti nastavka gosti su ostali bez Bačelić-Grgića koji je iznesen s terena nakon što ga je ozlijedio Samateh. U 54. minuti nova velika prigoda za Puljane, Prgomet je izveo slobodnjak a Križmanov opasan udarac glavom ukrotio Radelić-Žarkov.

Lokosi su nastavili napadati, a pulski vratar Prskalo potom je ukrotio dva opasna pokušaja Trebotića i Bručića. Puljani su u 68. minuti kažnjeni zbog toga što nisu okrunili svoju dominaciju.

Nakon kornera za Lokomotivu netko je u šesnaestercu povukao Samateha. Burilo je pokazao na bijelu točku, a Igor Pamić opet se otišao konzultirati s kamermanom. Ovoga puta njegova reakcija bila je drugačija, potvrdno je kimnuo glavom i njegova gestikulacija činila se jasnom - da, penal je bio. Kramarić je loptu u mrežu poslao od vratnice i tako došao do pogotka, ukupno šestog u ovom prvenstvu, i u petom uzastopnom kolu.

Rezultati utakmica 9. kola Prve HNL:



Petak:

Zagreb - Split 2-1 (Djengoue 84, Abdurahimi 87 / Vojnović 27)

Lokomotiva - Istra 1961 1-0 (Kramarić 69-11m)

Subota:

Osijek - Cibalia (15.00)

Zadar - Inter (19.00)

Rijeka - Dinamo (19.00)

Nedjelja:

Hajduk - Slaven Belupo (19.00)

LJESTVICA:

1. Dinamo 8 6 2 0 20-6 20

2. Slaven Belupo 8 6 0 2 16-10 18

3. Split 9 5 0 4 14-10 15

4. Lokomotiva 9 4 2 3 13-11 14

5. Hajduk 8 3 3 2 12-8 12

6. Rijeka 8 3 3 2 8-8 12

7. Istra 1961 9 3 3 3 7-7 12

8. Osijek 8 2 5 1 7-4 11

9. Cibalia 8 2 2 4 7-12 8

10. Inter 8 1 3 4 6-11 6

11. Zadar 8 0 4 4 5-13 4

12. Zagreb 9 1 1 7 4-19 4

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 01:49