Vladimir Dugandzic / CROPIX
KAKO JE DOŠLO DO RAZLAZA

ZAŠTO JE MORAO OTIĆI SPORTSKI DIREKTOR HAJDUKA Kap koja je prelila čašu bio je transfer jednog igrača i jedna izjava trenera Burića...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. studeni 2019. 15:27

Saša Bjelanović napustio je Poljud poslije tri i pol godine, krenuo je s pozicije šefa skauta u ožujku 2016., a iz kluba je otišao s mjesta sportskog direktora uoči susreta s Osijekom.

S Poljuda je umalo otišao i ranije, jer postoji informacija da je bivši dopredsjednik Jakobušić imao namjeru smijeniti i Bjelanovića i Burića nakon drugog poraza od Gorice, ali zna se kako je završila Jakobušićeva epizoda u Hajduku.

Umjesto kadrovskog uređivanja, otišao je sam Jakobušić, a time je ostao Bjelanović sve dok se Burić nije pred susret s Osijekom oglasio izjavom “Bulos nam nije pojačanje”.

Nakon dva i pol mjeseca što je peruanski napadač proveo u Hajduku, trener je kazao ono što se moglo naslutiti. Jer, Peruanac je kontinuirano ozlijeđen od dolaska na Poljud i očito je da neće uskoro moći pokazati, a time ni opravdati, svoj angažman u bijelom dresu.

Varazdin, 280719.
Gradski stadion.
Nogometna utakmica 2. kola 1. HNL izmedju klubova NK Varazdin i HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Damir Buric, trener Hajduka.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak/Cropix

Trenutak za zbogom

Burićeva izjava očito je bila “kap koja je prelila čašu” i Bjelanović je osjetio da je stigao trenutak kada Poljudu mora reći “zbogom”. Priopćio je predsjedniku Brbiću svoju odluku, a čelni čovjek uprave Bijelih prihvatio je ostavku, stao iza Burića i pritom odlučio pričekati 90 minuta susreta s Osijekom da bi ostavku javnosti predstavio tri dana nakon njezina podnošenja. Međutim, Bjelanovićeva demisija izašla je u javnost i Hajduk je od prošle subote službeno ostao bez sportskog direktora.

Zašto je Bjelanović bio na meti kritika i zbog čega je došlo do razmimoilaženja trenera i sportskog direktora? Ovog ljeta Bjelanović je doveo sedam igrača, od kojih su petorica došla u trenutku kada je već Burić preuzeo mjesto trenera. Simić i Dolček stigli su na pripreme u Sloveniju, a potom su na Poljudu angažirani Čolina, Jakoliš, Eduok, Bradarić i kao posljednji Bulos.

Split, 020919.
Tiskovna konferencija povodom zavrsetka prelaznog roka za nogometase.
Na tiskovnoj konfereciji novinarima su se obratili Sasa Bjelanovic, Marin Brbic i Luksa Jakobusc.
Na fotografiji: Sasa Bjelanovic
Foto: Duje Klaric/ CROPIX
Duje Klaric/ CROPIX / CROPIX

Za petoricu je plaćena odšteta, dok je Filip Bradarić stigao na posudbu, a Bulos je imao status slobodnog igrača. Tri napadača su došla u trenucima kada su već Burić i Bjelanović počeli surađivati, ali nijedan do sada nije opravdao status pojačanja. Jedino je Eduok pokazao neke naznake, ali ipak premalo da bi osigurao kontinuitet nastupa u prvoj postavi, a kamoli da bi nam potvrdio zašto bi u Hajduku bio prevaga.

Ispod očekivanog

Kreiranje ekipe primarno je, dakle, bilo u rukama sportskog direktora, što je očekivana hijerarhija odnosa, ali jasno je da pritom ovlasti prati i odgovornost. Za pet igrača je plaćena odšteta od 2,05 milijuna eura što je proteklih sezona bio rijedak slučaj u Hajduku, jer uglavnom su se dovodili slobodni igrači. Ulaganja su se dijelom pokazala u rezultatu momčadi, ali kada pojedinačno analiziramo učinak dovedenih igrača, razvidno je da njihove igre nisu bile na očekivanoj razini. Uz to je plaćena i odšteta za Posavca njegovu bivšem klubu Palermu koji je nedugo nakon što je Hajduk realizirao otkup otišao u stečaj. Ostali su klubovi bivše igrače Palerma ovog ljeta dovodili besplatno, poput, primjerice, Udinesea koji je u tom gratis modelu angažirao Nestorovskog i Jajala.

Split, 020919.
Tiskovna konferencija povodom zavrsetka prelaznog roka za nogometase.
Na tiskovnoj konfereciji novinarima su se obratili Sasa Bjelanovic, Marin Brbic i Luksa Jakobusc.
Na fotografiji: Sasa Bjelanovic 
Foto: Duje Klaric/ CROPIX
Duje Klaric/ CROPIX / CROPIX

Međutim, čak i ako ocjenu prijelaznog roka stavimo sa strane i dopustimo da svima koji su stigli ovog ljeta treba još vremena za adaptaciju, ostaje dojam da je ulog u stvaranje momčadi bio golem za ono što se očekivalo na travnjaku. Jer, u posao sportskog direktora ulazi i priča oko produljenja ugovora vratara Ljubića čiji je ostanak zagovarao Burić, ali s 22-godišnjim vratarom došlo se u pregovaračku pat-poziciju, pa je u konačnici Ljubić ipak produžio ugovor u trenutku kada se ozlijedio Posavec i Hajduk je došao u situaciju da mu hitno treba vratar za prvu momčad.

Što će ostati Bjelanovićevu nasljedniku? Manje posla negoli je imao sam Bjelanović kada je ovu funkciju preuzimao od Branca u lipnju 2018. godine, jer momčad nema toliko skupih igrača, ali morat će profilirati nekog od mlađih, pa i one iskusnije poput kapetana Juranovića za mercata koja dolaze.

Bit će posla za sve

Ostat će mu i šef skautske službe, Talijan Christiano Arguri kojeg je doveo Bjelanović. Ostaje i istraživanje DORH-a glede optužbe bivšeg šefa Akademije Krešimira Gojuna kontra Bjelanovića glede nedopuštenih radnji uoči susreta Hajduka II i Šibenika iz svibnja ove godine.

Bit će posla i za novog sportskog direktora, četvrtoga u zadnje tri i pol godine na Poljudu.

Izlazni transferi za pohvalu

Bjelanovićev plus svakako su izlazni transferi, jer Hajduk je za 6,5 milijuna eura napravio prijelaz Domagoja Bradarića u Lille, riješio se Borje Lopeza (Sporting Gijon za 50.000 eura), a 300.000 je zaradio i od Franka Kovačevića prilikom odlaska u Hoffenheim.

HAJDUKOVA TRI ZADNJA SPORTSKA DIREKTORA

Goran Vučević

- funkciju preuzeo u siječnju 2014. godine

- s funkcije otišao u ožujku 2016. godine

Mario Branco

- funkciju preuzeo u lipnju 2016. godine

- s funkcije otišao u svibnju 2018. godine

Saša Bjelanović

- funkciju preuzeo u svibnju 2018. godine

- s funkcije otišao u studenome 2019. godine

TRANSFERI - LJETO 2019

David Čolina

(Monaco, 700.000 eura)

Ivan Dolček

(Slaven Belupo 500.000 eura)

Stefan Simić

(AC Milan, 500.000 eura)

Marin Jakoliš

(Admira, 100.000 eura)

Samuel Eduok

(Erzurumspor, 250.000 eura)

Josip Posavec

(Palermo 200.000 eura)

Filip Bradarić

(Cagliari, posudba)

Ivan Bulos

(Boavista, slobodan igrač)

Napomena: Financijska davanja preuzeta s Transfermarkta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 08:35