Poznan, 100612.EURO 2012.Gradski stadion u Poznanu.Utakmica prvog kola skupine C, Europskog nogometnog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, izmedju Irske i Hrvatske.Na fotografiji: Nikica Jelavic i Mario Mandzukic.Foto: Drago Sopta / CROPIX
 Drago Sopta / CROPIX
ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI?

Hrvatska 14. po vrijednosti, 15. na kladionicama, 18. po renkingu Fife

Hrvatska je izborila 8 od zadnjih 10 Eura i SP-a, tu smo osmi u Europi!
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 22. studeni 2013. 08:23

Hrvatska je po vrijednosti nogometaša trenutno 14. reprezentacija, a po kladioničarskim kućama 15. favorit Svjetskog prvenstva u Brazilu (12. lipnja - 13. srpnja 2014.).

Najvredniju momčad ima aktualni svjetski i dvostruki europski prvak Španjolska, slijedi Njemačka koja je bez trofeja prvaka od 1996., a potom dolazi domaćin te njegov najveći rival Argentina.

Brazil svima favorit

Kad su u pitanju izgledi za naslov, spomenuta vodeća četvorka po vrijednosti malo je drugačije poredana: prvi je, naime, Brazil, drugo mjesto dijele Njemačka i Argentina, a Španjolska je tek četvrta. Belgija, koja je bila pobjednica europske kvalifikacijske skupine ispred Hrvatske, i dalje je peti favorit, dočim je Francuska, koja se ponovno na mala vrata dokopala završnice, deseti, no ‘trikolori’ su najveći favorit iz trećeg bubnja predviđenog za ždrijeb 6. prosinca.

U jučerašnjem broju Jutarnji list je izabrao najjaču i najlakšu skupinu koja bi mogla zadesiti izabranike Nike Kovača, odokativni, subjektivni dojam novinara podudara se i s novčanim znamenkama i s koeficijentima na kladionicama.

Tako bi Hrvatskoj najteže bilo u skupinama s Brazilom, Francuskom i Japanom (s igračima ukupne vrijednosti 1.130,500.000 eura), ili sa Španjolskom, Obalom Bjelokosti i Japanom (1.187,000.000), dočim bi joj najlakše trebalo biti u društvu Švicarske, Alžira i Hondurasa, čiji reprezentativci skupa s našima vrijede 430,000.000 eura.

Po koeficijentima, pak, Hrvatskoj bi najteža skupina bila s Brazilom, Francuskom i Meksikom, a najlakša pnovno sa Švicarskom, Alžirom i Hondurasom.

‘Vatreni’ su brend

Uzmemo li u obzir Fifinu ljestvicu, najteža skupina bila bi nam sa Španjolskom, Čileom i SAD-om, a najlakša s Brazilom (tek 11. po rankingu), Kamerunom i Australijom.

Inače, plasman u Brazil hrvatski je osmi uspjeh u deset kvalifikacijskih ciklusa u kojima je nastupala nakon ponovnog primanja u Fifino i Uefino članstvo 1992. Za SP 1994. bilo je prekasno, ali od Eura 1996. crveno-bijeli kvadratići su prepoznatljivi nogometni brend.

Europska velesila

Otad je održano devet velikih natjecanja, predstojeći Mundijal je deseto, a od europskih reprezentacija stopostotnih sudionika na njima ima samo četiri: Španjolska, Francuska, Njemačka i Italija, s time da su Francuzi i Nijemci bili domaćini dvaju SP-a. Po devet nastupa imaju Engleska, Nizozemska i Portugal, jedino naši osam, a Danci sedam, što znači da je Hrvatska od međunarodnog priznanja i primanja u UN osma momčad Starog kontinenta. Kad se pogleda s kime je u društvu, lako je zaključiti da je najmanja i najsiromašnija. Prema tom kriteriju, svaki prolazak skupine na završnom turniru zapravo jest ili će biti senzacija...

Linker
10. svibanj 2024 01:45