Foto: Damir Krajac / CROPIX
DOSTA MU JE POSUDBI

HRVATSKI PRVAK JE VEĆ DOVEO PRVO POJAČANJE ZA PROLJEĆE I ZAMJENU ZA MARIJA GAVRANOVIĆA 'Sad mi je najveća želja zabiti prvi gol za Rijeku'

Riječki napadač drugi će dio sezone provesti u matičnom klubu nakon dvije i pol sezone odrađene u Sloveniji.
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 29. prosinac 2017. 21:08

Rijeka je i prije službenog otvaranja zimskog prijelaznog roka dovela prvo pojačanje za proljetnu polusezonu. Kao zamjena za Marija Gavranovića, koji će ubuduće igrati za Dinamo, na Rujevicu dolazi Filip Dangubić, dijete Rijeke, koji je na posudbama u Sloveniji proveo posljednje dvije i pol sezone.

- Drago mi je da je tako ispalo. Iskreno, nisam očekivao, nadao se jesam, a na kraju je ispala lijepa vijest - kazao je 22-godišnji napadač, koji je polusezonu proveo u Celju, gdje je u 20 nastupa postigao osam pogodaka.

Već je obavio i razgovor s trenerom Matjažom Kekom, koji puno očekuje od nogometaša koji je u Sloveniji odigrao preko 80 ligaških utakmica za Krku, Krško i Celje.

- Bio sam na razgovoru s trenerom Kekom, rekao je da sam dosta bio na posudbama, da želi vidjeti ono što traži i slažem se s njim u potpunosti. Mislim da je nakon dvije i pol godine posudbe došao pravi trenutak da se vidi jesam li dovoljno sazrio, odnosno mogu li igrati nogomet na ovoj razini - ističe Dangubić.

Rijeka, 291114.
Igraliste Rujevica.
Treca HNL Zapad, 15. kolo seniori, nogometna utakmica HNK Rijeka II - GNK Dinamo II.
Na fotografiji: Luka Capan i Filip Dangubic.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Foto: Tea Cimas / CROPIX

Nije ni sekunde dvojio oko povratka u klub s kojim ima ugovor do ljeta 2019. godine...

- Sigurno da sam uzbuđen zbog povratka u matični klub. Dječački san mi je zaigrati za matični klub, na kraju krajeva zbog toga sam i počeo trenirati, tako da kada se ukazala ta prilika, morao sam prihvatiti ponudu.

Nakon lošije prve sezone na posudbi u Krki, gdje ga je trener koristio na njemu neprirodnoj poziciji, u veznom redu, Dangubić je procvao prošle sezone u Krškom s kojim je izborio ostanak u prvoj ligi zabivši u 37 nastupa 13 pogodaka. Već se tada nadao pozivu s Rujevice.

- Kao što sam rekao, nada uvijek postoji, ali čak se jedan dio mene na ljeto nadao povratku u klub, ali iz vodstva su procijenili da to još nije dovoljno dobro, da još nisam dovoljno sazrio. To sam poštovao, išao sam dalje i mislim da sam još više napredovao sad u Celju - nastavlja Dangubić.

Ne taji da je razmišljao i o trajnom odlasku iz matičnog kluba...

- Bilo je ponuda sa strane, tako da sam razmišljao i o toj soluciji. Bio mi je problem s obzirom na to da sam bio dijelom dva kluba, odnosno igrač na posudbi pa mi je to malo predstavljalo problem oko odlaska. Ustvari, htio sam postati dijelom samo jednog kluba. Na kraju je ispalo najljepše moguće da sam postao dio Rijeke - rezonira mladi Riječanin.

O ponudama će kratko...

- Bile su izvana, nisu bile iz Slovenije. Bile su zanimljive, moram priznati, primamljive, ali na kraju je ispalo bolje od očekivanog.

Pogodio sa Slovenijom

U eri predsjednika Damira Miškovića, klub se više orijentirao na dovođenje pojačanja izvana umjesto forsiranja vlastitih proizvoda. Žrtva toga bio je i Dangubić koji spremno odgovara na pitanje radi li riječka škola nekvalitetno.

- Mislim da sama škola radi dosta dobro i da je bilo dosta talenata iz moje generacije koja je na kraju krajeva i osvojila juniorski HNL. Međutim, nakon toga je možda nedostajala ta neka faza između prelaska iz juniorskog u seniorski nogomet gdje bi se ti dečki i razvili kako treba. Danas ih je malo još na nekoj višoj razini - govori Dangubić i prisjeća se gdje su danas igrači iz njegove generacije...

- U mom godištu je bio Bagadur koji se relativno rano prodao u Fiorentinu. Možda je to bio preveliki korak s obzirom na to da već dvije godine praktički ne igra. Opet dolazim na postupni razvoj o kojemu sam pričao. Od ovih ostalih igrača, u HNL-u su Postonjski, Kokorović i Ivušić, Klapan je u Ankaranu i to je to, nažalost, od ove, ‘ajmo reć, malo više razine.

Rijeka, 100515.
Stadion Kantrida. 
Nogometna utakmica 33. kola 1. HNL izmedju HNK Rijeka i NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Filip Dangubic.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Foto: Tea Cimas / CROPIX

Rijeku će početkom godine u svoje vlasništvo uzeti aktualni predsjednik Damir Mišković. Znači li to i zaokret u klupskoj politici dovođenja skupih pojačanja i početak stvaranja vlastitih zvijezda?

- Možda je došlo do vremena kada se situacija mijenja, kad bi se više moglo oslanjati na igrače iz omladinske škole što bi bilo stvarno dobro. Ima dobrih igrača koji se daju razviti i, na kraju krajeva, klub najviše može profitirati od svojih igrača.

Dangubić je svojedobno imao i opciju posudbe u HNL-u, no iz jednostavnog razloga se odlučio za odlazak u Sloveniju.

- Čuo sam da je slovenska liga dobra za razvoj mladog igrača, a opet, kad bi igrao HNL, volio bih nastupati samo za jedan klub, a to bi bila Rijeka, tako da mi se ovo učinilo kao bolja stepenica i mislim da sam pogodio sa Slovenijom. Utakmice, moj razvoj, sve je ispunilo očekivanja.

Znači Hajduk, Dinamo ili Osijek ne dolaze u obzir?

- O tome uopće ne bih razmišljao - kroz smijeh govori među prijateljima zvani Danga.

Vlastiti ciljeve u predstojećoj polusezoni na Rujevici jasno su mu posloženi...

- Volio bih se nametnuti, postati standardni član prve jedanaestorice ako je ikako moguće. To je oduvijek san i, naravno, možda i najveća želja mi je zabiti gol. Taj prvi gol, to najviše čekam.

Infrastruktura je segment u kojemu su Slovenci bolji

Dangubić je posljednje dvije i pol sezone proveo na posudbama u Sloveniji koja mu je blizu obitelji i prijatelja u Rijeci, a predstavlja i solidan poligon za razvoj igrača.

- Mislim da je slovenska liga 10 do 15 posto slabija od HNL-a, ali dosta je mladih igrača u ligi i to je ono što pruža mogućnost razvoja mladog igrača, nije opet prejaka, ali dobro je popraćena. Infrastruktura je jedan od rijetkih segmenata u kojima su Slovenci bolji. Svi su stadioni jako lijepo uređeni, travnjaci su odlični, baš su pogodni uvjeti. Jedino je gledatelja malo kao i kod nas.

Klupske postaje Filipa Dangubića


2009-2014. Rijeka

2014. Pomorac

2014/15. Rijeka II

2015/16. Krka

2016/17. Krško

2017. Celje

2018. Rijeka

Linker
28. travanj 2024 09:18