Istra navijači
 Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
PROBLEM JE I 15.000 KUNA

INTERVJU ZA SPORTSKE NOVOSTI UZBURKAO STRASTI Vremena nema: Mandarića se ne može čekati do veljače, a kamoli do ljeta!

ISTRA 1961 Intervju multimilijunaša i vlasnika ljubljanske Olimpije u SN ostavio jak dojam na Puljane, ali malo nade
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. prosinac 2017. 09:48

Intervju koji je Milan Mandarić dao našem listu uzburkao je malo strasti u okruženju pulskog prvoligaša.

Sukladno dimenziji tog biznismena, njegovim nogometnim referencama, nema dvojbe kako bi njegov ulog u Istru 1961 bio važan iskorak za ovdašnji, ali i HR nogomet. Ne samo u kontekstu spasenja kluba, nego i njegova logičnijeg razvoja i organizacijskog dugoročnijeg konsolidiranja.

Mandarić je odao dojam čovjeka kojem je Istra kao županija izuzetno privlačna opcija i za stanovanje tijekom dijela godine koji provodi u Europi. Uostalom, dio vremena provodi u Portorožu, a dio u Ljubljani, kao vlasnik Olimpije.

Shaun Botterill/Getty Images
Shaun Botterill/Getty Images / Getty Images

Eh sada, on je prilično jasno dao do znanja da ga projekt Istra 1961 doista zanima, ali uz ogradu kako je idućih pola godine još fokusiran na projekt Olimpije. Tamo mu je, kako se može razabrati iz njegovih izjava i raspoloženja, nešto zasmetalo, odnosno ta priča kao da ide svome kraju.

Zato je vjerojatno i spominjao kako je naslov prvaka i ulaz u Europu njegova velika želja i njezinim ispunjenjem bi “zaključio svoju misiju”. To je, dakako, jedan dio priče.

Drugi, u prijevodu, sugerira da bi se do ljeta teško moglo ostvariti bilo kakvo njegovo involviranje u pulski klub. Jedino ako se ne pronađe neki bypass potez. Ključan je, naime, problem da Istra 1961 nema vremena ni do veljače, a kamoli ljeta da zakasni s rješenjem vitalnih egzistencijalnih problema. Kako god bilo, ostaje barem dojmljivo kako se u najtežim trenucima Istre 1961 čuje da bi netko, tko ima reference i iz Premier lige, “možda” i došao. Zvuči toliko dojmljivo da kad je u pitanju pulski nogomet djeluje još jednom iluzijom…

- Nemam vam ništa novo za reći u odnosu na jučer! - vratio nas je u realnost ponavljanjem jučerašnje poruke Darko Podnar, operativac Istre 1961 (jedini).

Potvrđuje tako da ni jedan od više interesenata koji su ga kontaktirali, direktno ili posrednicima, još nije uplatio jamčevinu (15 tisuća kuna) i službeno time odao svoju kandidaturu za preuzimanje većinskog paketa dionica kluba. Rok za takve konkretnije poteze istječe 31. prosinca, tako da preostaje još desetak dana nadanja da bi se nešto moglo promijeniti.

Za sada, svi iskazani interesi, o kojima i gradonačelnik Boris Miletić kaže da postoje, pokazali su se samo informativni. Upravo je zato gradonačelnik javno pozvao Michaela Glovera, kao čelnog čovjeka neuspjelog američkog projekta, da bi najlogičnije bilo da klub prepusti nekom novom ulagaču za simboličnu naknadu (1 kuna). Tako bi se, drži gradonačelnik, moglo očekivati brže pojavljivanje onog koji bi preuzeo na sebe i sustavno rješavanje dugovanja (za sada 1,7 milijuna eura), odnosno osiguravao nužna sredstva za nastavak pulskog pogona. Sve nam to, međutim, oko rješavanja pitanja Istre 1961 djeluje poprilično sporo, nedefinirano i nimalo optimistično. Nije zato čudno što su i navijači Istre nezadovoljni, pa su to iskazali i lijepljenjem poruka po gradu, u kojima prozivaju vladajuću stranku IDS zbog stanja u sportu, odnosno u nogometu. Njihov je rječit stav kako “ne žele ni Europu, ni arapskog milijunaša, već samo stabilnog prvoligaša”.

Linker
03. svibanj 2024 08:53