TEŠKI DANI U TURSKOJ

IZGUBIO PRVO MJESTO, ODMAH DOBIO OTKAZ, ALI EVO I KOLIKO BI NOVCA TREBALO SJESTI NA RAČUN Otkako je stigao u Istanbul, Hrvat je 'živio na rubu'

Galatasaray je izgubio tri od posljednje četiri utakmice, a u zadnje vrijeme posebno su loše igrali u gostima
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 19. prosinac 2017. 09:05

Turbulentni let Igor Tudora ponad Istanbula jučer je prisilno okončan, na žalost hrvatskog stručnjaka. Naime, nakon poraza od desetoplasiranog Malatyaspora, kojim je Galatasaray prepustio vrh ljestvice Başakşehirsporu, uprava kluba na čelu s predsjednikom Dursunom Özbekom odlučila je prekinuti suradnju s 39-godišnjim Splićaninom.

Otkad je proljetos stigao u turski gigant, Tudor je živio na rubu: lokalni kroničari sapunali su mu dasku već krajem sezone, no Tudor je kupio vrijeme, presložio momčad, a onda doživio šok ispadanjem od švedskog Oostendea u kvalifikacijama za Europsku ligu, da bi sve preokrenuo furioznim startom gdje je u prvih osam kola upisao sedam pobjeda te remi čim je zacementirao Galatu na vrhu, uvjerljivim dosezima, ali i igrom.

Činilo se da je tada, od rujna do studenoga, Tudor pronašao recept kojim će klub vratiti na trijumfalne staze, pogotovo jer, za razliku od glavnog konkurenta Beşiktaşa, nije bio opterećen drugim, europskim kolosijekom.

coach Igor Tudor of Galatasarayduring the Turkish Spor Toto Super Lig football match between Galatasaray SK and Osmanlispor FK on May 19, 2017 at the Türk Telekom Arena in Istanbul, Turkey.(Photo by VI Images via Getty Images)
VI Images via Getty Images / VI-Images via Getty Images
Igor Tudor

No, u posljednjih mjesec dana ponovno se počeo mijenjati kurs nemirne Tudorove plovidbe. Na posljednja četiri gostovanja doživio je četiri poraza, što je negativni niz koji traje dva mjeseca, dok je u četiri derbija osvojio samo bod, uz poražavajuću gol-razliku 2-10 (Beşiktaş ga je pobijedio 3-0, Başakşehir 5-1, Trabzonspor 2-1, dok je s Fenerbahçeom odigrao 0-0). - Nakon cjelonoćnog razmišljanja Özbek je odlučio napraviti smjenu na klupi, smatrajući da bi dulje čekanje moglo imati velike štete za klub. Radi se, zapravo, o stalnom pritisku navijača koji su u Turskoj posve cijepljeni od strpljenja. Jest, Galata u posljednje vrijeme nije igrala kao na početku sezone, u posljednje tri utakmice primili su čak deset golova i svijeća je, kako to često u Istanbulu biva, brzo dogorjela. Šteta, mislim da se radi o srčanom i talentiranom treneru, kojega će zamijeniti “tiranin”, Fatih Terim - javio se jučer za Jutarnji kolega Fatih Doğan.

Tudora su, ujedno, hvalili zbog prilično bezbolne smjene zvijezda, s obzirom na to da je ljetos “otpustio” Podolskog i Sneijdera, a ujedno za 40 milijuna eura doveo sijaset igrača koji su se brzo počeli otplaćivati odličnim igrama i konkretnim brojkama, poput Belhande, Mariana, Ndiayea, Maicona, Fernanda te prvog strijelca kluba, Bafétimbija Gomisa. Konačno, još je uvijek “živ” i dolazak Arde Turana, baš kao i borba za titulu jer Başakşehir nakon 16 kola bježi samo jedan, jedini bod.

- Uostalom, od Terima, koji je otišao iz kluba u rujnu 2013., dakle prije četiri godine, do danas, kada se vraća, klub je potrošio čak šest trenera. Dakle, ne postoji strategija strpljenja. Mislim da Tudor neće izgubiti na trenerskim referencama nakon ovog posla jer sjetimo se, kada je preuzeo klub, Jana Oldea Riekerinka, Galatasaray je bio u većoj nevolji nego danas - zaključuje Doğan.

U Galatasaray je Tudor stigao u veljači ove godine, a s obzirom da mu ugovor traje do lipnja 2018., klub će mu isplatiti odštetu “tešku” 400 tisuća eura.

Linker
01. svibanj 2024 21:22