Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
ZNA ŠTO RADI

JOŠ SE NE SPOMINJE REZANJE PLAĆA, ALI HAJDUK IMA ČOVJEKA ZA KRIZNE SITUACIJE Dok su se drugi bavili 'debljanjem' proračuna, on je znao stegnuti remen

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 31. ožujak 2020. 10:08

Dok se god bude inzistiralo da klubovi Prve HNL razgovaraju pod ‘blagoslovom’ HNS-a, Hajduk u tome neće sudjelovati. Međutim, Hajduk komunicira s klubovima iz lige, zna njihove probleme i također traži rješenja. No, inzistira na tome da se problemi rješavaju kroz Udrugu, a ne kroz HNS. Hajduk Savezu ne vjeruje i tu pomaka nema...

Nisu Bijeli još dotaknuli pitanje plaća u skoroj budućnosti, ali to ne znači da se tim pitanjem predsjednik Brbić neće pozabaviti. Ali, s druge strane, jasno je da ima i vremena. Očito je vrijeme saveznik Hajduku, jer prethodnih sezona smo upravo na Poljudu svjedočili rezanju proračuna i troškova preko ugovora igrača. Ali zna Brbić što radi, već se u prošlosti suočavao s isplatom minimalca, s kašnjenjem plaća. Nedvojbeno, ima najviše iskustva u kriznim situacijama, jer dok su se ostali bavili “debljanjem” proračuna prije pet-šest godina, Brbić je stezao remen, skidao troškove i tražio jeftine igrače kako bi klub ostvario rezultat s kojim bi uspio preživjeti krizne dane.

Ali, o plaćama se na Poljudu za sada ne govori i ma koliko se ta tema problematizirala kroz medije, Hajduk je suzdržan.

- Sve smo rekli u nedavnom priopćenju - klasični je dogovor s Poljuda za sve koji žele dobiti neko šire objašnjenje na temu plaća.

Podrška Belupa

Prije tri tjedna održan je sastanak klubova Prve HNL na temu ponovnog pokretanja Udruge prvoligaša. Zagovornik tog modela bio je Hajduk, Splićani su održali i prezentaciju, a predstavnici klubova nisu imali zamjerke ni protuprijedloge na Hajdukov model ustroja Udruge prvoligaša. Međutim, prijedlog je doživio krah, samo je Slaven Belupo podržao Hajduk, dok su svi ostali izrazili želju da se sve viđeno provodi kroz Komisiju za profesionalni nogomet Hrvatskog nogometnog saveza.

Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX CROPIX

Što Hajduk nije želio prihvatiti i čvrsto ostaje u tom stavu. Kažu da sa Savezom nema smisla razgovarati jer ih je previše puta prevario. S druge strane većina klubova, a tu je Damir Mišković predvodnik, u ovoj situaciji HNS doživljava kao instituciju kojoj se klubovi moraju obratiti.

Postoji li rješenje?

A dok je tako Hajduk će stajati po strani, ali istovremeno očekivati da će neki drugi klub pokrenuti pitanje osnivanja Udruge, jer ona klubovima treba.

- Nitko nije imao primjedbe na predloženi model, čak smo išli s prijedlogom u kojem se Hajduku smanjuje prihod od TV prava kako bi svi klubovi dobili ravnopravni dio “kolača”. Ali, prijedlog nije prošao. Budući da većina klubova nije izrazila jasnu želju za obnavljanjem Udruge prvoligaša, HNK Hajduk više neće potencirati sastanke na ovu temu, ali ostajemo otvoreni za eventualne konstruktivne prijedloge drugih klubova, u što ne možemo uključiti ideju da se problem rješava na isti način na koji je i nastao.

Tako su na Poljudu objašnjavali fragmente sa zagrebačkog sastanka održanog početkom mjeseca. U konačnici, razvidno je da Hajduk neće biti izoliran ni sačuvan od ekonomskih posljedica koronavirusa, ali isto tako je razvidno da se pažljivo prati situacija i shodno tome će se donijeti odluke. Za sada bez čvrste suradnje s ostalim prvoligašima. Uostalom, tko je dijelio sudbinu Hajduka kada su se Bijeli u prošlosti borili s neimaštinom, dugovima i minimalcima.

Uza sve to, pitanje je kakav se dogovor na razini klubova različitih platežnih mogućnosti može uopće kreirati. Uz činjenicu da su igrači obrtnici i da nema zakona koji jasno regulira takve odnose u kriznim situacijama...

Linker
17. travanj 2024 00:27