GORAN MEHKEK Cropix
HALO, ASTANA

‘Dinamo je za nas utakmica godine, pobjeda protiv Modrih može nam spasiti čitavu sezonu, neće im biti ugodno‘

‘Svjesni smo da Dinamo ima određenih problema, da je bio u rezultatskoj krizi‘
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 30. studeni 2023. 13:28

Nakon reprezentativnih akcija krenuo je tjedan europskih klupskih natjecanja. Hrvatski predstavnik Dinamo došao je u goste Astani u hladni i daleki Kazahstan.

Dinamo je ove sezone već tri puta igrao s Astanom i upisao sve tri pobjede - 4:0 i 5:1 u Zagrebu, te 2:0 u Astani. Tri pobjede uz gol-razliku 11:1 daju Dinamu epitet velikog favorita. Međutim, u Astani ne misle tako, nadaju se da će proljeće dočekati u Europi, a put prema tome cilju vodi preko pobjede nad Dinamom. Jasno, skupinu Konferencijske lige želi proći i Dinamo.

Imaju sve u svojim rukama

Prije današnjeg sraza Astana je na drugom mjestu s četiri boda, koliko ima i Ballkani, a bod manje osvojio je Dinamo. Drugim riječima, kazahstanski klub drži sve u svojim rukama. Dvije pobjede vode ga dalje. Osim Dinama u četvrtak, čeka još gostovanje kod Viktorije u Plzenu, koja je vodeća na tablici, već je osigurala prvo mjestu u skupini. Dinamo osim gostovanja u Astani ima u Maksimiru susret s Ballkanijem, koji je Jakirovićevoj momčadi u Prištini zagorčao život.

O stanju u Astani i očekivanjima u utakmici s Dinamom novosti smo potražili iz prve ruke, od Astaninog veznog igrača Stjepana Lončara.

- Evo, dobili ste me upravo u trenutku kad s našim vratarom Josipom Čondrićem u sobi gledam utakmicu Dinamo - Osijek. Pratimo temeljito igru Dinama, analiziramo ih i pripremamo se za utakmicu. Svjesni smo da Dinamo ima određenih problema, da je bio u rezultatskoj krizi. Kriza dođe u svaki klub, Dinamo nije iznimka. Sudeći po onome što smo vidjeli na utakmici protiv Osijeka, evidentno je da Dinamo izlazi iz krize, da se polako vraća. Istina, pobijedio je Osijek u zadnjoj minuti utakmice, Vidović je donio pobjedu kad se činilo da će završiti 1:1. Dinamo je igrao dobro, ali pokazao je i neke slabosti, Osijek im je stvorio neke dobre prilike i vjerujem da ćemo i mi tako uspjeti danas.

Dinamo je u prednosti jer igra domaće prvenstvo, u punom je natjecateljskom ritmu, vaše prvenstvo je već odavno gotovo, dugo nemate utakmica, kako ste se spremali za Dinamo?

- Išli smo prvo na kraći odmor. Osim reprezentativaca svi su igrači stanku iskoristili za odlazak kućama, pa tako i ja, bio sam tjedan dana u rodnom Širokom Brijegu kod svojih i akumulirao novu energiju. Naslov nismo uspjeli obraniti, Ordabasi nam je pobjegao pet bodova. Sad nas čeka utakmica s Dinamom, u kojoj možemo sezonu spasiti prezimljavanjem u Europi. Svi smo fokusirani na to. Igrali smo trening-utakmicu protiv naše juniorske momčadi. Bila je to utakmica laganijeg intenziteta jer su se reprezentativci tek vratili, svi smo igrali i mogu kazati da nestrpljivo čekamo utakmicu s Dinamom.

image
GORAN MEHKEK/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA Goran Mehkek/imago Stock&people/profimedia

Ako može Osijek...

Znači, vjerujete u pobjedu?

- Naravno, za to se spremamo. Kako je Osijek imao svoje prilike protiv Dinama, vjerujem da ih možemo imati i mi. Naravno, Dinamo je uvijek Dinamo, tri puta nas je pobijedio ove sezone, ali sve će se to zaboraviti ako bismo ih mi sada pobijedili. Nitko više ne bi spominjao ta tri poraza. Prezimljavanje u Europi bio bi velik iskorak za ovaj klub. A koliko se ozbiljno vjeruje u uspjeh pokazuje i podatak da nakon utakmice s Dinamom idemo na pripreme u Antalyju, gdje su vremenski uvjeti povoljniji i tamo ćemo se spremati za zadnju utakmicu s Viktorijom u Plzenu. No, sada razmišljamo samo o Dinamu. Dinamo je za nas utakmica godine i velika prilika koja nam se pruža. Imat ćemo veliku podršku s tribina. Neće biti lako, ovdje je hladno vrijeme, temperatura već pada do minus deset. Ima i snijega, mrzlo je, nimalo ugodan ugođaj za njih.

To bi mogla biti i vaša posljednja utakmica u dresu Astane jer vam završava posudba. Ostajete li i dalje u glavnom gradu Kazahstana ili se vraćate u Ferencvaros?

- Još ne znam tko će igrati protiv Dinama. Prema pripremama trener Grigorij Babajan računa na mene. Tko će igrati odlučuje trener koji ima svoje planove i viđenje. Najvažnije je da osiguramo proljeće u Europi. Naravno, trener će kazati računa li dalje na mene, hoće li se tražiti produljenje posudbe ili ću se vratiti u Mađarsku. To će biti stvar dogovora klubova, na meni je da odigram najbolje što mogu.

Iza nas su kvalifikacije za Euro u Njemačkoj. Hrvatska je ostvarila plasman, kako ste vi doživjeli novi uspjeh hrvatske izabrane vrste?

- Što mogu kazati nego da sam ponosan i presretan. Nakon trećeg mjesta na SP-u u Kataru i finala Lige nacija Hrvatska je potvrdila gdje spada. Za mene je to bilo i očekivano jer Hrvatska ima veliku kvalitetu, koja se potvrđuje u kontinuitetu. Istina, kvalifikacije znaju biti stresne, u pravilu nas je Hrvatska naviknula na takve situacije. Kad se čini da je sve propalo, na kraju se uvijek izvuče. Ali, nije to slučajno, reprezentacija Hrvatske ne nosi bez razloga epitet koji cijeli svijet prepoznaje kao Family jer su oni uistinu jedna velika obitelj, najbolja kad je najpotrebnije. Zato su Luka Modrić i suigrači, kako oni najiskusniji tako i najmlađi, svima nama koji igramo nogomet uzori kako po svojim izvedbama i vjeri u uspjeh na terenu, tako i svojim ponašanjem i izvan terena. Ponosan sam, naravno da ću na ljeto biti i srcem uz Hrvatsku.

Želim da Rijeka osvoji HNL

HNL je iznimno zanimljivija. Dinamovu krizu koriste Hajduk i vaš bivši klub Rijeka. Kakav rasplet predviđate?

- Bit će jako neizvjesno do samoga kraja. Dinamo se pobjedom nad Osijekom priključio Hajduku i Rijeci na vrhu. Naravno da bih kao igrač koji je doživio najljepše trenutke svoje karijere na Rujevici želio da Rijeka uzme prvenstvo. Rijeka radi dobro, momčad je disciplinirana, čvrsta, agresivna, “grizu” svi, kako prva jedanaestorica, tako i igrači koji uđu s klupe. Vidi se tu trenerova ruka, ali i ruka kluba. Predsjednik Damir Mišković sve drži pod kontrolom, on jako dobro radi svoj posao, ali isto tako i njegovi suradnici, zaposlenici u klubu. Organizacija i radna disciplina su na vrhunskoj razini, rezultati to pokazuju i svim srcem im želim da osvoje prvenstvo - kaže Stjepan Lončar.

Linker
19. svibanj 2024 01:44