Igrači Hajduka

 JOSKO PONOS Cropix
LEGENDA BILIH

‘Hajduk je moćan! Treba nam spektakl, a ne neredi. Grci? U padu su, dajem im maksimalno 40 posto šanse‘

‘Ovo je finale prije finala. I PAOK zna što ga čeka ako prođe, evo na temelju čega sam optimističan‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. kolovoz 2023. 12:21

Tonči Gabrić prije 30 godina nosio je dres PAOK-a. Preciznije rečeno, legendarni vratar Hajduka čuvao je mrežu grčkog kluba, koji u četvrtak istrčava na Poljud.

- Moram priznati, lijepo sam živio u Solunu, uživao u nogometu prije svega. Ćiro Blažević me doveo u PAOK, dvije godine sam bio na Toumbi u vrijeme kada na stadionima nije bilo sjedalica, pa bi se 50.000 ljudi natiskalo na tribine. Kakva je to atmosfera bila, fantastična! - prisjetit će se Gabrić svojih solunskih dana.

Ključni pomak

Što je PAOK značio tada u Grčkoj i kakav je status kluba u aktualnom trenutku u nacionalnom okviru?

- Prije četiri godine bili su prvaci, otkad je došao predsjednik Savvidis promijenila se situacija, PAOK se pomaknuo iz statusa četvrtog kluba u državi kojeg je dugo imao. Čak i prije Savvidisa su napravili jedan ključni pomak angažmanom trenera Santosa, kojeg su doveli iz AEK-a. Aktualni izbornik Poljske, koji je s Portugalom osvojio naslov prvaka Europe, začetnik je preporoda PAOK-a i njegovog povratka u sam vrh grčkog nogometa. Međutim, zadnjih nekoliko sezona opet je PAOK u padu - konstatirao je Gabrić.

Tvrdnju je potkrijepio argumentima.

- Gledao sam prošle sezone nekoliko utakmica PAOK-a, posebno se razlika vidjela u ogledima s AEK-om. Prvak je dominirao, PAOK je bio inferioran u tim dvobojima. Rezultat se odrazio i na posjet navijača, prošle sezone je 70% stadiona bilo ispunjeno, nije to kao nekoć.

image

Tonči Gabrić

DUJE KLARIC Cropix

Ali, za Hajduk će sigurno Toumba biti kao “šipak”.

- Nema priče o tome, stadion će biti ispunjen do zadnjeg mjesta i taj uzvrat je prednost Grka. Ali, bez obzira na to, omjer je 60-40 u korist Hajduka.

Jasno je da ćemo pitati i zašto...

- Prvenstveno zbog Hajduka. Bijeli djeluju uigrano, djeluju moćno. Nisam takav osjećaj imao prethodnih sezona. Možda je i mene malo uhvatila ova navijačka euforija nakon dviju pobjeda protiv Dinama i Rijeke, ali nemam što drugo reći nego da sam jako zadovoljan kako izgleda Hajduk. Uvjerljivo, s puno samopouzdanja i kvalitete u svim linijama.

Možda je Gabrić optimist i zbog činjenice da se često druži s Livajom na istom kupalištu na Zvončacu.

- Ha, ha... On češće dođe poslijepodne. Nisam optimist samo zbog Livaje, već radi kompletne momčadi.

image

Tonči Gabrić, Marko Livaja i Ivica Šurjak

DUJE KLARIC Cropix

Samo pobijediti

Što je presudno za prvu utakmicu?

- Samo pobijediti! Moj optimizam se primarno temelji na pobjedi u Splitu jer bez pobjede u prvom susretu ne mogu reći kakav će biti rasplet. Hajduk i PAOK imaju ogromni motiv nakon ždrijeba play-offa, oba kluba znaju što slijedi u zadnjem kolu kvalifikacija, zato je njihov međusobni dvoboj “finale prije finala”.

Kako vidite momčad PAOK-a, posebno vratara Kotarskog?

- Kotarski brani dobro, čak bi rekao iznenađujuće dobro. Nisam ga prije puno gledao, čak mi je bilo iznenađenje da ga PAOK traži jer imali su već vratara Živkovića, ali Kotarski je opravdao sva očekivanja i bit će velika prepreka hajdukovcima. Međutim, vjerujem u Livaju i suigrače jer svaka pobjeda bit će jako važna bez obzira na omjer. PAOK ima kvalitetnu momčad, u Solunu će biti iznimna atmosfera i ne treba ništa ostavljati za Grčku. Treba već na Poljudu trasirati put prema play-offu. U Solunu će PAOK izvući maksimum iz svojih igrača.

Gušt, a ne pritisak

Naglasio je sljedeće...

- Treba nam spektakl na terenu, a ne neredi oko stadiona, a na Poljudu će u četvrtak biti zanimljiva utakmica. Neću reći spektakularna jer ulog je velik, nitko neće srljati i tu će se vidjeti igračka klasa i rukopis trenera. Mudro treba do cilja, a to neće biti jednostavno. Ali, tu je draž velikih europskih utakmica, prave poslastice za navijače. Igrao sam takve dvoboje s Hajdukom u Ligi prvaka, za igrača nema ništa ljepše nego izaći na pun Poljud. Ne, nije to pritisak, to je gušt.

Nadam da nijednom Hajdukovom navijaču neće pasti napamet ići u Solun

Nakon huliganskog napada sa smrtnom posljedicom u Ateni svi se pitaju kako će se taj grozni incident odraziti i na splitsku utakmicu:

- Ostao sam šokiran s događanjima u Ateni, ne mogu shvatiti kako su navijači Dinama došli do glavnog grada Grčke, a da to nitko nije primijetio. Ne mogu vjerovati da bi se nešto slično moglo dogoditi u Splitu jer mjere osiguranja sigurno će biti rigorozne nakon tragičnih posljedica u Ateni. Neće ni Hajdukovi navijači putovati u Solun, barem se nadam da nikome neće pasti napamet takva ideja - kazao je Gabrić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 16:34