Marko Livaja
 

 DUJE KLARIC Cropix
BORBA ZA EUROPU

Hajdukov protivnik upao u krizu, Rijekin niže iznenađenja, a posebno oprezan će morati biti Osijek

Hrvatski klubovi kreću u novi europski pohod, evo u kakvom su stanju njihovi prvi suparnici
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. srpanj 2024. 23:07

Za Rijeku, Osijek i Hajduk sezona počinje za manje od tjedan dana, a sada je poznato tko će im biti prvi europski izazovi u sezoni. Doduše, Hajduk ime prvog protivnika na europskom putu zna već prilično vremena, skoro mjesec dana od ždrijeba.

HB Torshavn je najtrofejniji klub Farskih Otoka s čak 24 osvojena naslova prvaka (posljednji još 2020.) i 29 trijumfa u Kupu. Posljedično su konstantno na europskoj mapi iako bez većih uspjeha, a 4:0 pobjeda protiv podgoričke Budućnosti otprije tri godine najveći im je kontinentalni trijumf. Prošlu sezonu zaključili su kao trećeplasirani u prvenstvu, a Europa im ni iduće sezone neće izmaći s obzirom da su trenutno drugoplasirana momčad lige sa šest bodova zaostatka za liderom Vikingurom i s 11 bodova prednosti nad Runavikom, inače posljednjim ispod crte za plasman u europske kvalifikacije, 11 kola prije kraja sezone. U nacionalnom prvenstvu idući Hajdukov protivnik upao je u krizu. Ne samo da su poraženi u posljednja dva prvenstvena kola. To im je, inače, prvi puta da su ove sezone vezali dva poraza. Prvo ime momčadi je U21 reprezentativac Farskih Otoka Aki Samuelsen koji je u 16 prvenstvenih kola protivničke mreže tresao u 12 navrata.

Rijeka će, neočekivano, kvalifikacije za Europsku ligu početi u Rumunjskoj. Tamošnji drugoligaš Club Sportiv Corvinul, prošle sezone senzacionalni osvajač Rumunjskog kupa, nastavio je s iznenađenjima nakon što je u 1. pretkolu kvalifikacija izbacio favorita na papiru, mađarski Paks koji je sezonu ranije uzeo Kup i završio kao drugoplasiran u ligi iza Ferencvarosa. Nakon čak 4:0 trijumfa Rumunja u Mađarskoj, 0:2 poraz kojeg su doživjeli na uzvratu pred svojim tribinama nije imao baš nikakvog utjecaja na konačan rasplet dvomeča. Corvinul će se zbog administracije, iako je rezultatima izborio plasman u viši rang, i iduće sezone natjecati u rumunjskom drugoligaškom društvu, ali zato nastavljaju u Europi. U odnosu na prošlu sezonu doveli su sedmoricu igrača koje su uglavnom probrali u rumunjskoj drugoj ligi.

- Rijeka je sigurno protivnik drugog kalibra u odnosu na Paks. Lani su se borili za naslov prvaka, to je sjajna momčad, ali mi imamo svoju priliku i nadam se da ćemo odigrati dobar dvomeč - kazao je trener Corvinula Florin Maxim, nekoć U21 reprezentativac Rumunjske.

Osječani će, pak, put Tallinna. To je bilo i izvjesno nakon što je estonska Levadia u prvoj utakmici u gostima kod litvanskog Šiauliaija slavila 2:0. Uzvrat je završen 0:0 iako uz bolju igru estonskog predstavnika, inače trenutno uvjerljivo prvoplasirane momčadi tamošnje lige s čak 14 bodova prednosti ispred najbližeg pratitelja. U nizu su od čak 13 utakmica bez poraza što je dovoljno upozorenje Osječanima kako ne smije biti opuštanja. Riječ je o momčad u kojoj glavnu riječ drže stranci, a najbolji pojedinci su im Brazilac Felipe Felicio i Nizozemac Richie Musaba. Obojica su, inače, zabili golove u trijumfu protiv Šiauliaija. S klupe ih, pak, predvodi nekadašnji španjolski reprezentativac koji je kao igrač najveći trag ostavio u Valenciji - Curro Torres.

Kad kreću u Europu

Rijeka u EL

Sibiu, 25. srpnja u 20 sati: Corvinul - Rijeka

Osijek u KL

Osijek, 25. srpnja u 20 sati: Osijek - Levadia

Hajduk u KL

Split, 25. srpnja u 21 sat: Hajduk - HB Torshavn

Linker
06. rujan 2024 05:21