Marko Livaja

 JAKOV PRKIC Cropix
MANJAK SAMOPOUZDANJA

‘Hrvatski klubovi u Europi su uplašeni, ali znaju puno više. Ključno je ono što Dinamo gradi 20 godina‘

‘HNS ne može poduzeti ništa osim osigurati bolju infrastrukturu i marketinški jače popratiti ligu‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. kolovoz 2024. 14:30

Goran Ljubojević mišljenja je kako hrvatski klubovi u Europi pokazuju manje od onoga što realno mogu. Uzroke ispadanja Osijeka i Hajduka iz kvalifikacija za Konferencijsku ligu, kao i poraz Rijeke u kvalifikacijama za Europsku lige, vidi prije svega u mentalitetu, a ne kvaliteti klubova.

- Smatram kako rezultati Osijeka, Hajduka i Rijeke apsolutno ne oslikavaju pravo stanje našeg nogometa, iako čitam kako mnogi tvrde suprotno. Vjerujem kako je u pitanju isključivo mentalni sklop, zbog opterećenja tih važnih utakmica ili manjka samopouzdanja naši klubovi europske utakmice odigraju na dosta slabijoj razini od one na kojoj bi realno mogli igrati. Priča se kako Dinamo ima neki šampionski gard i mentalitet pobjednika, a to se gradi godinama i to nije lagano stvoriti. Ja mislim da svi naši klubovi puno više znaju i mogu od onoga što pokazuju. Možda se ukoče zbog manjka samopouzdanja, što je posljedica mentaliteta kojeg nemaju i kojeg kroz našu ligu i nisu mogli dobiti jer posljednjih 20 godina je prvak Dinamo uz tu jednu titulu Rijeke, a zbog čega je taj mentalitet teško graditi. Potom dođu u Europu i djeluju mi dosta uplašeno svi - kaže Ljubojević.

Ne smatra kako HNS doživljava aktualnu situaciju s klubovima isuviše benevolentno.

- Ne znam što bi HNS mogao poduzeti? Iz perspektive HNS-a važno je samo da liga bude regularna, da budu što bolji travnjaci, što bolji stadioni, što bolji suci. Klubovi moraju sami na sebe misliti, ne znam što bi HNS tu mogao poduzeti, osim podizanja kvalitete infrastrukture i marketinški jače popratiti ligu. Drugo je stvar klubova - zaključio je Ljubojević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. rujan 2024 14:53