VOJKO BASIC Cropix
UGODNA PREDNOST

Jedan detalj donosi Hajduku potpuno drugačiju utakmicu, ali Gattuso ništa neće prepustiti slučaju

Problem s klupskom infrastrukturom istaknuo je i novi trener splitske momčadi
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 29. srpanj 2024. 14:29

Milan, Napoli, Valencia, Marseille. Tako glasi kvartet klubova koje je prije Hajduka vodio Gennaro Gattuso i odradio ukupno 210 trenerskih utakmica prije dolaska na Poljud. Iza tolikog broja minuta stoje dani i dani, tjedni i tjedni, mjeseci treninga. Nabrojani klubovi su krema europskog nogometa, a samim time kompletna organizacija je na najvećem mogućem nivou. Igračima je vjerojatno jedini zadatak trenirati i igrati utakmice.

Gattuso je, vjerojatno na nagovor svog bivšeg igrača Nikole Kalinića, stigao unutar granica Lijepe Naše. Točna lokacija je njen jug, grad Split čiji je simbol Hajduk, koji je pak simbol cijele Dalmacije. Bio je Talijan upoznat i prije dolaska s veličinom Majstora s mora, kao i sa svim emocijama koje on nosi sa sobom. No, postoji jedna stavka za koju, sudeći po njegovim čestim izjavama, baš i nije znao. Taj je problem dobro poznat nažalost i od ranije svim Gattusovim hrvatskim sportskim kolegama, a njegov naziv leži u riječi infrastruktura. I nije to baš malen problem. Poznato je da sport kao djelatnost čini mnogo manjih čimbenika koji ponekad i nemaju direktan utjecaj, ali su svi međusobno isprepleteni. Danas ćete u hrvatskom sportu sve češće čuti njegove djelatnike kako rast istog povezuju sa stjecanjem uvjeta za trening. Drugi korjeniti problem sporta u našoj domovini jest brojnost djece, koje se sve manje može vidjeti na igralištima, a kasnije i u klubovima. Hajduk, pak, nema problema s manjkom djece. Naprotiv, omladinska škola Bijelih je svjetski poznata.

Lakše do rezultata

Najveći problem, koji je na prvu šokirao i Gennara Gattusa, jest brojnost i raspoloživost Hajdukovih terena. Velik je nesrazmjer broja nogometaša za trening i zelene površine na kojoj bi se taj proces trebao odvijati. S time se Gattuso u prošlosti nije susretao, a u elitnom nogometu to je jedna od važnijih stavki. Mnogi klubovi raspoloživi novac radije ulože u infrastrukturu negoli u, recimo, kadar momčadi. Postoji stajalište po kojem će se uz prave uvjete za trening lakše doći do rezultata, a na sličnom tragu je očito i Gattuso. Iako se gotovo svakodnevno susrećemo s glasinama oko transfera i čekanjem službenih potvrda istih, izgleda da je trenera Hajduka najviše kopkaju spomenuti uvjeti i infrastruktura odnosno nedostaci u tom segmentu.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

- Zašto sada pričamo o transferima, pričajmo o infrastrukturi. Meni su moji igrači najbolji. Ovog trena bih potpisao da Hajduk dobije pet novih pomoćnih terena, a meni ne dođe ni jedan igrač - govorio je Gattuso uoči poljudskog okršaja s HB Torshavnom.

Zna Talijan podvući kako su to sve alibiji i da ne treba kukati, ali očito je da mu je to najveća briga. Gattusov sportski direktor Nikola Kalinić je do prije dva mjeseca svakodnevno trenirao i igrao na Poljudu čija trava već sezonama muku muči sa stanjem koje je izrazito promjenjivo. Infrastruktura je nezaobilazna tema u gotovo svakom Gattusovom obraćanju javnosti, a o poljudskom travnjaku pričao je i Kalinić za vrijeme događaja čija je glavna zvijezda bio Ivan Rakitić. Uvijek je Hajdukova sportskog direktora krasila otvorenost i iskrenost, a ništa drugačijim stilom nije opisao ni stanje travnjaka. Odlučio je čak otići i korak naprijed kazavši kako Hajduk ne može biti profesionalan klub uz amaterske uvjete

- Travnjak je ljeti izgoren, a zimi pliva u vodi. Imamo jedan pomoćni teren na kojem trenira cijela omladinska škola i prva momčad. Lome se kukovi i zglobovi, ozljeđuju leđa - riječi su Kalinića koje su nekako zaparale uši slušatelja, a dokazuju kako je upravo infrastruktura trenutno glavni problem na Poljudu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Žurno rješavanje

Da se od njega ne bježi potvrdio je i sam Kalinić kazavši kako su u tijeku razgovori s gradom Splitom koji se razvijaju u dobrom smjeru i kako se nada da će dobro završiti. Čini se ipak da na određenim lokacijama postoje tereni koji bi ublažili opterećenje Poljuda. Hajduk je tako sa susjednim Primorcem iz Stobreča dogovorio suradnju po kojoj može koristiti dva nova terena s umjetnom travom u večernjim terminima. To je sigurno dobra stvar za Gattusa, koji je nedavno izrazio zadovoljstvo što ga svi u klubu slijede i prate. Očito su na Poljudu upoznati s čime je Talijan nezadovoljan, a navodno je po dolasku doživio pravi šok saznavši da ne postoji adekvatan broj terena za ono što želi. Ipak može biti sretan jer u Hajduku žurno rješavaju taj problem. U četvrtak će Bijeli igrati na umjetnoj travi na stadionu u Torshavnu i hladnim Farskim Otocima, rješenje za pripremu na takve uvjete i utakmicu leži upravo u Stobreču gdje će Hajduk odraditi nekoliko treninga prije dalekog putovanja. Uremović i Livaja donijeli su Bijelima ugodnu prednost u prvoj utakmici pred uzvrat, a poljudska trava izgledala je korektno. Umjetna trava donosi potpuno drugačiju utakmicu i uvjete te okolnosti, ali Gattuso ništa neće prepustiti slučaju i Hajduk će sigurno biti spreman.

Linker
06. rujan 2024 17:04