GORAN MEHKEK Cropix
AKADEMSKI DVOBOJ

Modri neće biti bez šanse: Čileanski inženjer bez hrpe igrača testira ‘profu Jakira‘

U posljednjih pet utakmica La Lige pred vlastitom publikom Betis je upisao samo jednu pobjedu
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 13. veljača 2024. 23:09

Ozbiljan nogometni "brainstorming" čeka nas u četvrtak navečer, kada se u Sevilli sudare Real Betis i Dinamo, barem ako možemo suditi prema nadimcima dvojice stratega. U plavom kutu zagrijava se izazivač koji se na društvenim mrežama predstavlja kao profa Jakir, dok u zeleno-bijelom kutu poskakuje prekaljeni čileanski veteran, u narodu poznatiji kao inženjer.

Teško je pitanje kada je i kako točno Sergej Jakirović postao profa Jakir, ali potpisnik ovih redaka zadržava pravo na dvije sumnje. Prema prvoj, Dinamov trener se samo naslonio na fetiš svih nastavnika tjelesnog odgoja koji obožavaju kada im se titra s "profa". Prema drugoj, nadimak treba pripisati autentičnom mostarskom smislu za humor, profa u funkciji ruganja akademskoj tituli, a ta šaljiva interpretacija danas svakako ima više smisla, s obzirom na to da se Jakirovićev nogomet s Dinamom na koncu zaista sveo na plitki skeč. Iz takvog blago kaotičnog nogometa, prosječnom je kibicu uoči nastavka Dinamove europske kampanje gotovo nemoguće izvući nešto što bi ulijevalo optimizam.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Za optimizam u plavim redovima zapravo je zadužen Manuel Pellegrini, poznatiji kao inženjer, i to zato što je jednom davno, nakon svršetka igračke karijere, došao do diplome i osnovao građevinsku tvrtku. Ne namjerava se, naravno, taj 70-godišnji Čileanac skloniti s puta hrvatskom prvaku, baš suprotno, jer kao četvrti u redoslijedu favorita za titulu Uefine Konferencijske lige (ispred njega su Aston Villa, Fiorentina i Eintracht), ima obvezu juriti za europskom slavom.

Žele nadmašiti Sevillu

Betis je previše popularan klub u Španjolskoj - kažu, četvrti prema brojnosti navijačke vojske u zemlji, iza Reala, Barcelone i Atletica - da bi usred sezone svoje prioritete tek tako preslagivao na štetu Europe, a u korist nacionalnih natjecanja. Ima obvezu prema tih 60 tisuća koje regularno pune tribine, a osim toga, peče ga svaki uspjeh lokalnog suparnika. Sevilla je, podsjetimo, do danas postala sinonim za Uefinu Europsku ligu (sedam naslova), pa bi bio red da se na istom suncu jednom ugrije i Betis.

A otkud onda optimizam za Dinamo, baš iz inženjerova ureda?

Proklijava iz brojnih rupa u Pellegrinijevu rosteru. U zagrijavanju za dvoboj s "plavima" lokalni Diario de Sevilla piše da će Betisu nedostajati čak desetorica nogometaša. Pored Pabla Fornalsa, Chimyja Avile, Altimire, Sokratisa i Sabalyja, skupine novaka koji su tek sletjeli u klub, i ovog proljeća neće imati pravo nastupa u Konferencijskoj ligi, momčad u kadru nema niti Luiza Felipea, Guardada, Borju Iglesiasa i Luiza Henriquea, četvoricu igrača koji su jesenas bili na popisu za europske dvoboje. Na njihova mjesta sada upadaju Bakambu, Chadli i Cardoso.

Kadrovsko presvlačenje

Dojam je da profa Jakir u goste inženjeru dolazi baš usred velikog kadrovskog presvlačenja njegove momčadi, i da Jakiroviću pritom na ruku ide i podatak da stariji kolega u četvrtak ne može računati na obrambenog igrača Marca Bartru, napadača Ayozea te Isca, plemenitog veznjaka kojeg je prvo vratio u život, da bi u posljednja tri mjeseca oko njega izgradio momčad. I nije to prvi put Pellegriniju da iz naftalina u život vraća posustale veterane.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Svoj prvi značajniji europski uspjeh na klupi potpisao je kada je u Villarrealu oživio Diega Forlana i Juana Romana Riquelmea. Otpisan u Man Unitedu, gdje se nije mogao sastati s golom, Urugvajac je kod Pellegrinija postao prvi strijelac La Lige s 25 golova, dok je Argentinac nakon lošeg iskustva u Barceloni preko noći procvjetao i izrastao u najboljeg playmakera u Španjolskoj.

Čak i u škrtom izdanju kao protiv Istre ili Lokomotive, bez identiteta i jasne ideje u igri, Dinamo spletom okolnosti nije bez izgleda na stadionu Benito Villamarin. U posljednjih pet utakmica La Lige pred vlastitom publikom Betis je upisao samo jednu pobjedu (1-0 protiv Granade).

Iz preostala četiri meča izvukao je tri boda (tri 1-1 remija s madridskim Realom, Gironom i Getafeom) te ubilježio jedan poraz (Barcelona, 2-4). U playoffu Konferencijske lige Betis je završio nakon što je kao treći u skupini završio putovanje u grupi Europske lige. Pellegrinijeva momčad osvojila je devet bodova. Pobijedila je dvaput Aris Limassol te prašku Spartu na domaćem terenu, a izgubila u Pragu te obje utakmice s Glasgow Rangersima...

Linker
03. svibanj 2024 22:13