Marko Livaja

 PAUN PAUNOVIĆ/Cropix
Robert Šola
NEMAJU PUNO VREMENA

‘Novi‘ Livaja sprinta i po 50 metara, ali Hajduk mu mora pomoći, i to što prije

Oni koji su ga redovito gledali u dresu AEK-a reći će da smo vidjeli ‘pravog‘ Marka Livaju
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. srpanj 2024. 12:14

Prije nekoliko dana napisao sam tekst o tome da će i Gattusov Hajduk biti jako ovisan o igri Marka Livaje. I dalje je to njegova momčad, a tako će biti i kad Ivan Rakitić zauzme svoju poziciju u veznom redu. Livaja je taj koji će svojom igrom donositi prevagu u zadnjoj trećini terena, a tamo se utakmice dobivaju.

U četvrtak smo na Poljud vidjeli drugačijeg Marka Livaju. Oni koji su ga redovito gledali u dresu AEK-a reći će da smo vidjeli "pravog" Marka Livaju. Stalno u pokretu, često između linija, jednako sposoban ući u šansu, ili gurnuti u nju suigrača. Gattuso ga je nakon jednog povratnog sprinta od 50-ak metara poljubio u glavu. Zna Talijan koliko je Livajin sprint važan za momčad i koliko je Livaja na pripremama naporno radio kako bi bio sposoban igrati i sprintati na takav način.

Šteta što mu neke zamisli nisu prošle, ali bila je ovo Hajdukova prva službena utakmica u sezoni, noge su još teške, a prava se forma tek hvata. Kako će sezona odmicati, tako će Livajine ideje i lopte biti sve opasnije po suparnika.

Jasno je da će rastanak Džeke i Fenerbahçea potrajati još neko vrijeme, a možda i do konca kolovoza

S takvim Livajom vidljivo je da bi Hajduku sjajno došao klasični napadač-golgeter, s kojim bi Livajina igra dobila još veću težinu. S njim u tandemu najviše bi profitirao centarfor koji voli brzinom i silinom napasti dubinu. Recimo da bi Osijekov golgeter Ramon Mierez uživao da ima takvog Livaju uz sebe. Međutim, Mierez je u Osijeku, a Hajduk mora pronaći centarfora, i to što je moguće prije.

image
VOJKO BAŠIĆ/Cropix

Hoće li to biti Edin Džeko? U nekoliko smo navrata napisali da Džeko želi doći na Poljud. U Fenerbahçeu ga po svemu čeka klupa za pričuve, a Džeko je neće prihvatiti. Mourinho to dobro zna. Ostaje otvoreno pitanje kako i kada bi se Fenerbahçe i Džeko trebali razići, ali jasno je da to će to potrajati još neko vrijeme, a možda i do konca kolovoza. A Džeko je klasa koju vrijedi čekati koliko god trebalo. Premda je bitno drugačiji napadač od Miereza, jasno je da bi Džeko i "novi" Livaja bili vrlo ubojit tandem.

Računamo da će Rakitić u veznom redu neupitno donijeti i brži protok lopte i okomitija dodavanja

Livaja bi još bolji bio i da na krilnim pozicijama ima igrače sposobne "raširiti" teren. Sahiti u četvrtak nije bio na svojoj najvišoj razini, ali i njegove su noge sigurno teške, koliko god je Sahiti igrač koji pršti energijom. Kalik je s drugog boka bio solidan, ali Kalik nije krilo, niti "širi" teren, niti donosi dubinu i prodornost. Sanyang je igrao premalo i tek je došao, pa nema smisla analizirati to što je pružio na terenu. Koliko će Perišiću trebati vremena da "bude taj"? S Perišićem koji bi se približio razini igre iz Tottenhama, Hajdukov bi se napad drastično promijenio.

image
PAUN PAUNOVIĆ/Cropix

Utakmica s Torshavnom tako je samo potvrdila ono što je Gattuso i govorio. Trebaju mu prava krila, barem jedno koje će stvarati višak na boku. I centarfor koji bi u tandemu s Livajom rješavao utakmice. Računamo, naravno, da će Rakitić u veznom redu neupitno donijeti i brži protok lopte i okomitija dodavanja.

Sa svim što je Gattuso već donio po pitanju trke i agresivnosti, s pogođenim pojačanjima u napadu - i Perišićem u dobroj formi - stvorili bi se preduvjeti za neki potpuno drugačiji Hajduk. Daleko moderniji i ljepši za gledanje...

Linker
06. rujan 2024 00:15