MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix
NOVI IZAZOV

Osijek sa šest novih igrača i trenerom kreće u osmu uzastopnu europsku misiju, postava se već odavno zna

Nova momčad Bijelo-plavih sa ‘svježim‘ trenerom iz Italije konačno će imati službenu premijeru
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 24. srpanj 2024. 15:42

Čekanju je konačno došao kraj, sad se već odbrojavaju ne dani, nego sati. “Novi Osijek”, čija je svlačionica ovog ljeta osvježena sa šestoricom novih igrača, ali i novim trenerom, koji je donio neke drugačije ideje koje je prethodnih mjesec dana implementirao, konačno će imati službenu premijeru.

Pripremni ogledi (dvije pobjede, remi i poraz) ponudile su naznake, ali kompletniju sliku momčadi s kojom će Osijek ući u sezonu dobit ćemo u četvrtak na utakmici protiv estonske Levadije, s kojom Bijelo-plavi otvaraju sezonu.

Posložena priča

Bit će iznenađenje posegne li trener Federico Coppitelli za intervencijama u sastavu koji je prije tjedan odigrao generalku protiv DAC Dunajske Strede, a koji se “iskristalizirao” na nedavnim pripremama u Austriji.

Naime, početna postava u Slovačkoj razlikovala se tek u jednom imenu u odnosu na posljednju utakmicu austrijskih priprema u kojoj je Osijeku sparirao ukrajinski Ruh, što znači kako će četvorica (Čavlina, Jelenić, Soldo i Lima) od šestorice ovog ljeta pristiglih igrača sasvim sigurno krenuti od prve minute.

Zdravstveno stanje unutar momčadi je odlično. Prošli tjedan tek se Stjopa Mktrčjan žalio na probleme s trbušnim zidom, no u posljednjih nekoliko dana je u redovnom trenažnom procesu i naći će se u konkurenciji.

Ipak, očekujemo kako će prednost ispred armenskog reprezentativca u startnoj jedanaestorici imati Andre Duarte, prošle sezone jedan od najkonstantnijih Osijekovih igrača.

Osijeku je aktualno ljeto osmo uzastopno u kojem igra Europu, ali željeni iskorak prema skupinama, koji bi Bijelo-plave stavio na nogometnu mapu Europe, još uvijek nije napravljen.

image
MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix

Najbliže tome Slavonci su bili 2017. godine, u sezoni u kojoj je i počeo kontinuitet europskih nastupa. Redom su tog ljeta padali predstavnik Andore, skromna momčad UE Santa Coloma, potom nezgodni švicarski Luzern, pa onda senzacionalno slavni PSV Eindhoven, i to s dvije 1:0 pobjede, nakon čega je Osijek bio hit i na UEFA-inoj službenoj stranici, ali snage za završni korak ta generacija Bijelo-plavih nije imala.

Bečka Austria zaustavila ih je na posljednjoj prepreci pred ulazak u skupine Europske lige. Nakon iznenađujućih 2:1 za Austriju u Gradskom vrtu, u utakmici u kojoj je Osijek imao 1:0 prednost i kazneni udarac kojeg je zapucao Borna Barišić, u uzvratu su Bijelo-plavi slavili 1:0, što je bilo nedovoljno zbog pravila gola u gostima koje je tada još uvijek bilo na snazi. U idućih šest godina Osječani su po tri puta svoj europski put završavali na prvom izazovu...

Puno razočaranja

Sezonu kasnije Osijek je prvo preskočio moldavski Petrocub, ali već na idućoj stepenici zaustavio ga je Rangers. U ljeto 2019. Bijelo-plavi su pali već na prvom koraku, nakon jedanaesteraca od bugarskog CSKA, a ljeto kasnije boravak u Europi nije trajao dulje od jedne utakmice (zbog pandemije koronavirusa nisu se, naime, igrali uzvrati) protiv nogometaša švicarskog Basela.
Ni u 2021. nije napravljen iskorak, Osječani su prošli poljski Pogon, a presudio je jedini pogodak koji je pao u 180 minuta tog dvomeča, a onda ih je CSKA spustio na zemlju.

Međutim, i to razočaranje nemjerljivo je s onim koje se dogodilo godinu kasnije kad je nejaki Kizilžar, koji se u to vrijeme borio za opstanak u kazahstanskoj ligi, eliminirao Bijelo-plave nakon što je usred Gradskog vrta slavio 2:0. Bila je to najveća europska blamaža Osijeka.

Velika promenada

Koliko se u samo dvije godine, od tog ljeta 2022. do danas, promijenio izgled momčadi Bijelo-plavih, sasvim sigurno potvrđuje podatak kako su od 23 igrača, koji su se u utakmici protiv Kizilžara našli u službenom zapisniku, njih samo četvorica još uvijek u klubu. Aktualni kapetan Jugović i Malenica taj poraz su odgledali s klupe za pričuvne igrače, dok su u startnoj postavi bili Mierez i Nejašmić.

Prošle sezone, pak, Osijek je u 2. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu s dvije pobjede preskočio mađarski ZTE, ali turska Adana Demirspor bila je prejaka. Nakon 5:1 u Turskoj (uz dva pogotka Adane koja bi izvjesno bila poništena da je u toj fazi natjecanja korišten VAR), Bijelo-plavi su odigrali spektakularan uzvrat. Goste su stisnuli pred njihova vrata i tražili senzacionalan preokret, na kraju zasluženo pobijedili, ali taj 3:1 trijumf bio je nedovoljan za prolaz dalje.

Levadia je prva prepreka na europskom putu ovog ljeta (iza toga potencijalno slijedi pobjednik dvomeča slovačke DAC Dunajske Strede i azerbejdžanske Zire), za kojeg se u Opus Areni nadaju da će trajati puno dulje nego prethodnih godina.

Tribine će biti popunjene bez obzira što traje sezona godišnjih odmora

Iako je sezona godišnjih odmora, tribine Opus Arene bit će dobro popunjene u premijernoj utakmici sezone protiv Levadije. Ulaznica za pet sektora, od čega su tri središnja na istočnoj tribini, više nema u prodaji. Pust će ostati tek dio stadiona predviđen za goste.

"Vrata stadiona otvaraju se u 18 sati i s obzirom na to da se očekuje veći broj gledatelja, pozivamo sve koji će doći da to učine nešto ranije, imajući u vidu neizbježnu sigurnosnu (zaštitarsku) proceduru koja ponekad zna i nešto duže potrajati. Nadalje, prilikom kontrole ulaznica nužno je da se podaci na njima podudaraju s onima na osobnim dokumentima koje morate imati kod sebe. Dakle, ulaznica je isključivo važeća za onoga čije je ime i prezime otisnuto na njoj i ne može se prenositi na druge osobe", poručili su iz kluba. (gđ)

Estonci su već u utorak došli u Osijeku

Estonci su već u utorak bili u Osijeku. Kako su sami priopćili na klupskoj stranici, u noći između ponedjeljka i utorka iz zračne luke u Talinu krenuli su na nešto više od 2.000 kilometara dug put. Do utakmice u Osijeku će odraditi dva treninga. Travnjak Opus Arene prvi puta će osjetiti u srijedu navečer u terminu utakmice, nakon što prethodno trener Curro Torres odradi medijske obveze pred nazočnim novinarima.

Od dolaska na klupu Curra Torresa, nekoć španjolskog reprezentativca i sudionika SP-a 2004. te legende Valencije, s kojom je u dva navrata osvojio La Ligu, Levadia dominira tamošnjim nogometom. U 65 utakmica otkako je Španjolac na klupi, uključujući sva natjecanja, upisali su 44 pobjede, 15 remija i doživjeli svega 6 poraza.

Torres, inače, ima iskustva s Osijekom. U kratkom vremenu, koliko je ujesen 2018. vodio Istru, premijeru je imao baš protiv Bijelo-plavih. U Puli je završilo 1:1, a zanimljivo da je strijelac za Istru u toj utakmici bio nitko drugi do Ramon Mierez, danas miljenik navijača Osijeka.(gđ)

Linker
01. rujan 2024 00:44