GORAN MEHKEK Cropix
OKRŠAJ ZA ČETVRTFINALE

Ovako je Dinamo zaustavio PAOK na Maksimiru. Recept bi trebao biti dobitan i na kultnom Toumba stadionu

Grčka momčad lagano je grogirana, doživjela je dva uzastopna poraza
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. ožujak 2024. 21:00

Nakon što su poraženi od Dinama u Maksimiru (0:2), nogometaši PAOK-a doživjeli su još jedno gorko razočaranje. U prvom dvoboju play-offa za prvaka izgubili su kod kuće od Arisa s 0:1. To što trener Lucescu kuka da mu je momčad ostala bez energije može se tretirati kao polovična realnost. Statistika te utakmice ukazuje da je PAOK imao čak 74% posjeda, 12-7 udaraca na gol (3-3 u okvir), 7-1 u kornerima, 30 centaršuta i čak 668 dodavanja (Aris 237). Brojke su varljive, poglavito u skupnom učinku momčadi, ali jednostavno je razumjeti da je PAOK imao dominaciju, ali nije je znao konkretizirati.

Brza tranzicija i okomita igra

Da stvar energije, koja jest manja zbog niza teških utakmica, ipak nije ključan uzrok tom i zagrebačkom porazu, sugerirat će druge zbilje. PAOK je ove godine u svim utakmicama s jačim suparnicima imao velikih natjecateljskih problema. Gubili su od Arisa, Olympiacosa, AEK-a, Panathinaikosa, imali nekoliko remija i pobjeda. Poveznica tih kompliciranijih im dvoboja jest da su pozitivan ishod imali najčešće sa suparničkom dominacijom, a da su porazi ili razočaravajući remiji obilježeni PAOK-ovim bitno višim posjedom lopte.

Mogli bismo kazati da je PAOK-ova igra iz Maksimira jedna od simbolika njihove sezonske (ne)učinkovitosti sa suparnicima koji im čvrsto zgusnu sredinu i prepuste posjed te inicijativu. Tada do izražaja dolazi jalovost njihove ofenzive, manjak kreativnosti na postavljenu obranu suparnika i osobito ranjivost obrane kad im krenu u kontranapad. Slično je bilo u dvobojima s Hajdukom ljetos, samo što za razliku od Dinama Splićani nisu znali kapitalizirati šanse koje su imali. Kad su morali napasti PAOK (u Solunu), domaći su to iskoristili za brze kontre i u finišu utakmice povišenje vodstva iz 12. minute...

"Imali smo težak raspored, potrošio nam je puno energije i pauza koja slijedi je jako bitna. U četvrtak ćemo morati naći motiva i energije da promijenimo rezultat protiv nas. U manje od mjesec dana odigrali smo 4-5 derbija plus dva europska, oduzeli su nam energiju"

Razvan Lucescu

trener PAOK-a

Dinamo je u Europi ove godine napravio najvažnije rezultate igrajući po Jakirovićevom receptu. Čvrsti defenzivni blok, u 4-4-1-1, s brzom tranzicijom i okomitom igrom kad se preuzme lopta. Tako je svladan Betis u Sevilli, tako je poražen PAOK u Zagrebu. Dinamo je pritom, u sličnoj dinamici igre, znao nadoknaditi prednost Betisa u Zagrebu (1:1).

image
MARKO LUKUNIC/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA

Dinamo mora biti “našpanan”

U Solunu će domaćini morati napasti upravo zbog povezanih poraza (Dinamo, Aris), što im se ponavlja u ovoj sezoni, te će pritom biti puni energije barem prvih 15-20 minuta. Na to će ih tjerati i huk sa tribina, ali to je očekivano, i nije bitno drugačije nego što je bilo u Sevilli. Modrima je ključno da budu tehničko-taktički disciplinirani i fokusirani, upravo kakvi su bili u dvije partije s Betisom i PAOK-om, te da u utakmicu u Solunu uđu zaboravljajući rezultat iz Zagreba. Imaju ipak veliku prednost, i koliko god PAOK-u mogući preokret može biti prijelomnica sezone, teško će oni odjednom potpunom ofenzivom biti drastično učinkovitiji nego u sezoni i sličnim situacijama. Dakako, za to Dinamo mora biti “našpanan” kao u spomenutim utakmicama, zato je i bitno da ne mijenjaju dinamiku razmišljanjem da imaju dva gola prednosti.

2

poraza u nizu ima PAOK, od Dinama i Arisa

Linker
12. svibanj 2024 17:03