Navijači PAOK-a na Toumbi

 Konstantinos Tsakalidis/afp/profimedia
BIVŠI DVOJAC MODRIH

‘PAOK-ov je mentalitet bliži splitskom nego zagrebačkom. Tamo se živi za svaku utakmicu‘

"Zasluženo su prvi u Grčkoj", kaže Schildenfeld, dok Leovac upozorava da im je Europa iznimno važna
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. ožujak 2024. 12:47

Dinamov nekadašnji srednji branič, Gordon Schildenfeld (38), dio je svoje igračke karijere proveo i u PAOK-u. U solunskom je klubu proveo proljetni dio sezone 2012./13., odigrao je u tih pola godine 15 utakmica (jednom je bio i strijelac), da bi u ljeto 2013. prešao u Panathinaikos, u kojem je ostao dvije godine, do povratka u Dinamo.

Nakon prestanka igranja, Schildenfeld se posvetio trenerskom poslu i sad je na Cipru trener druge momčadi Arisa iz Limasola, u tom je klubu i okončao igračku karijeru. O sučeljavanju svojih bivših klubova, Dinama i PAOK-a, Schildenfeld kaže:

- Bit će to dvije neizvjesne i uzbudljive utakmice, sučelit će se kvalitativno podjednake momčadi. Oba su sastava u borbi za naslov u nacionalnim prvenstvima i sigurno žele napraviti još jedan europski korak. Često gledam PAOK, igra dobar nogomet, zasluženo je na vrhu grčkoga prvenstva, ispred AEK-a, Panathinaikosa i Olympiacosa. S druge, pak, strane, Dinamo malo "šepa" u prvenstvu i najbolje je utakmice praktički odigrao s Betisom, na tim je dvobojima do izražaja došlo Dinamovo europsko iskustvo i to će svakako biti važan čimbenik i u dolazećim dvobojima s Grcima - smatra Schildenfeld.

Možete li usporediti klubove, njihovu veličinu i značaj u svojim zemljama?

- I Dinamo i PAOK veliki su klubovi, nema tu prevelike razlike. Ali, razlika je u mentalitetu, PAOK-ov je mentalitet bliži i sličniji splitskom, nego zagrebačkom. U Solunu se doista živi za svaku utakmicu PAOK-a, ali i gradskog suparnika Arisa. No, zadržimo se na PAOK-u, na njihovim je domaćim utakmicama ozračje vruće, navija se iz "petnih žila" i privrženost klubu tamo je praktički način života. I to je najveća razlika između Dinama i PAOK-a. A velika je sličnost kad govorimo o stadionima – i Maksimir i Toumbu, naime, vrijeme je "pregazilo", međutim i takvi, stari stadioni imaju svoje draži...

image

Gordon Schildenfeld

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Tko je bolji u igračkom smislu, kome biste dali prednost?

- Sve mi to doista izgleda nekako podjednako, teško mi je reći tko je bolji. Pratim obje momčadi, svatko ima svoje adute. No, kad bismo gledali samo europske utakmice, onda je Dinamo u prednosti, jer PAOK nije odigrao ove sezone tako zrele i ozbiljne utakmice kao što je Dinamo odigrao dvaput s Betisom.

Kakve utakmice očekujete?

- Identične onima kakve su Dinamo i PAOK odigrali 2010. godine, kad je PAOK dvaput pobijedio 1:0. Bit će, dakle, tvrdo i oprezno, odlučivat će potankosti, možda neki trenutak dekoncentracije, ili pojedinačne inspiracije. Tada su te sitnice otišle na stranu Grka, nadam se da će sad biti drukčije.

Vidim da Grci imaju problema u obrani, trebao bi to Dinamo iskoristiti i ostvariti rezultatsku prednost uoči uzvrata, kaže Leovac

Na koga bi Plavi trebali obratiti posebnu pozornost u sastavu PAOK-a?

- Svakako na iskusnog Brazilca Taisona. Iako mu je 36 godina, brz je i prodoran, fantastični je znalac, karakteran je igrač i možda je i ključna karika grčke momčadi. Čim primi loptu traži dubinu, napada prostor, ide u sprintu okomito s loptom, teško ga je zaustaviti u situacijama "jedan na jednoga", iznimno je opasan. Nedavno je "uništio" Panathinaikos u Solunu...

A gdje je PAOK pomalo "tanak"?

- Možda im je posljednji obrambeni red "najtanji" dio momčadi. Međutim, imaju odličnog vratara, naš Dominik Kotarski doista brani u velikoj formi i jedan je od najjačih aduta grčke momčadi. Ove sezone imaju dosta problema s ozljedama, uoči utakmice u Zagrebu izvan stroja su im čak trojica srednjih braniča i to je svakako opipljiva teškoća za PAOK. Vjerujem da bi Petković mogao "unerediti" obranu solunskoga sastava, on je za njih kvaliteta više.

Kako procjenjujete izglede za prolaz?

- Bude li Dinamo igrao kao protiv Betisa, dao bih mu nešto veće šanse! Dakle, Dinamo mora biti koncentriran, ozbiljan, discipliniran i odgovoran, jer PAOK je opasan i zna iskoristiti ponuđeno. Želio bih da Plavi prođu u četvrtfinale, ali definitivno im neće biti lako. Pred njima su dva vrlo teška izazova, dvije zahtjevne utakmice u kojima će morati ponuditi svoja najbolja izdanja za prolaz - rekao je Schildenfeld.

image

Marin Leovac

RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Dinamov i PAOK-ov dres odijevao je i Marin Leovac, lijevi branič Lokomotive. O zagrebačkom dvoboju u četvrtak, Leovac kaže:

- U prvoj će utakmici, pred svojim navijačima, Dinamo svakako biti u prednosti. No, moraju Plavi biti vrlo oprezni, moraju znati da je PAOK-u ova europska utakmica iznimno važna, možda čak i važnija nego što je bila Betisu. Vidim da Grci imaju problema u obrani, trebao bi to Dinamo iskoristiti i ostvariti rezultatsku prednost uoči uzvrata - govori Leovac.

Uoči uzvrata u "vrućem" Solunu...

- Da, bit će pakleno ozračje na njihovoj Toumbi, stadion će biti ispunjen do posljednjeg mjesta, oko 30-ak tisuća ljudi bodrit će svoj sastav. Međutim, imaju Dinamovi igrači iskustvo igranja u takvim uvjetima, pa iako će Toumba "gorjeti" na uzvratu, ne vjerujem da bi to ozračje moglo biti presudno.

Biste li nekome dali ulogu favorita?

- Ne, ne bih. Podjednake su to momčadi, obje su u vrhu domaćih natjecanja, bore se za naslov, a u Europi žele otići što dalje. Svatko ima svoje vrline i adute, ali i slabosti. I onaj tko bude znao iskoristiti te suparničke mane, bit će u prednosti. Nadam se da će to biti Dinamo, želio bih da Plavi izbore nastup u četvrtfinalu Konferencijske lige – istaknuo je Leovac.

Linker
01. svibanj 2024 02:53