JOSKO PONOS Cropix
POGLED U BUDUĆNOST

Prođe li PAOK, Hajduku se otvaraju vrata Europe: Norvežani u problemima, a najjači adut Škota je ‘pakleni teren‘

Bijelima puno teži posao slijedi u četvrtak, a stignu li do play-offa, morali bi proći
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 07. kolovoz 2023. 15:03

Hajduku se otvorio put prema jeseni u Europi. Rosenborg ili Hearts, tko god bio suparnik u playoffu, realno je suparnik kojeg se mora proći. Puno teži posao Hajduk ipak čeka u utakmici s PAOK-om koji ima bitno jaču momčad od Rosenborga ili Heartsa.

Rosenborg još uvijek dobro odzvanja u europskim okvirima, ali dani kad je norveški klub igrao u Ligi prvaka već su davna prošlost. U prošlom su pretkolu tek nakon produžetaka izbacili amatere Crusadersa, koji dolaze iz Sjeverne Irske. Dva puta su s njima remizirali (2:2, 1:1).

Kjetil Rekdal je trener koji voli igrati s tri stopera, ali nije baš da mu takav sustav donosi željene rezultate. Rosenborg je tek osma momčad prvenstva Norveške uz negativnu (23:25) gol-razliku. Rosenborg na Transfermarktu vrijedi tek 19,6 milijuna eura, što je tri puta manje nego što vrijedi Hajduk.

Rosenborg je prošle sezone bio izrazito domaćinska momčad, ali ove mu ne ide ni doma. Na domaćim utakmicama u pravilu bude 10-tak tisuća navijača na stadionu čiji je kapacitet nešto više od 21 tisuće.

image

Rokas Pukštas propustit će dvomeč s PAOK-om

TOM DUBRAVEC Cropix

Hearts je prošlu sezonu u Škotskoj završio na četvrtom mjestu s 48 bodova. Celtic je kao prvak imao 44 boda više, a Rangersi kao drugi 31 bod viška. Hearts na TM-u ukupno vrijedi 14,88 milijuna eura, još manje od Rosenborga. Škotski centarfor Lawrence Shankland (27) daleko je najbolji igrač momčadi, zabio je 21 gol u 32 prvenstvena nastupa u prošloj sezoni. Shankland na TM-u vrijedi 1,3 milijuna eura.

Hearts je izrazito domaćinska momčad o čemu svjedoče i sljedeći podaci: Prošle sezone je u 16 domaćih utakmica pisao 11 pobjeda i samo četiri poraza uz 40:23 gol-razliku. Na gostovanjima su u 17 utakmica upisali samo tri pobjede, uz devet poraza i mizernu 16:26 gol-razliku. Hearts ima fantastičnu atmosferu na domaćem terenu, stadion koji prima 20 tisuća gledatelja često je rasprodan, a i kada nije na njemu je barem 15 tisuća vatrenih gledatelja. Taj "pakleni" teren najveći je adut Heartsa u mogućem srazu s Hajdukom, kao što je i Poljud još veći adut Hajduka.

Hearts je ovu sezonu otvorio s pobjedom na gostovanju kod St. Johnstonea (2:0).

Rosenborg ili Hearts? Hajduk s time ne treba razbijati glavu, jer jedini zadatak mu je u ovom trenutku proći PAOK. Naravno da Norvežani igraju bolji nogomet, više kombiniraju i ta umjetna trava uvijek je nezgodna. No, ako amateri iz Irske mogu doći korak do toga da izbace Rosenborg na takvom terenu, onda Hajduk ne bi smio imati razloga za strah. Respekt i puni tempo - apsolutno, ali strah nikako.

Škoti pak igraju na snagu, na tempo i duele, na puno ubačaja, što može biti opasno za Hajduk, jer znam oda su Splićani u tom segmentu malo slabiji. Međutim, sve drugo je na strani Hajduka. Pa čak i pitanje domaćeg terena. Hearts ima sjajnu publiku, ali Hajduk ima još bolju...

Linker
01. svibanj 2024 07:43