ZELJKO HAJDINJAK Cropix
U IŠČEKIVANJU ŽDRIJEBA

Tko prijeti Osijeku u Europi? Ove klubove bi trebalo izbjeći, moguć i okršaj s bivšim trenerom

Bijelo-plavi će u srijedu doznati s kime otvaraju novu sezonu
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. lipanj 2024. 17:34

Nogometaši Osijeka u srijedu će saznati ime protivnika s kojim će otvoriti iduću sezonu. Bijelo-plavi će na ždrijebu drugog pretkola Konferencijske lige, u kojem su nositelji, dobiti ne samo prvog suparnika na europskom putu, nego i prvog protivnika u novoj sezoni. Naime, utakmice 2. pretkola igrat će se 25. srpnja, točno mjesec dana od okupljanja na početku priprema, a uzvrati 1. kolovoza. Nekoliko dana nakon europskog uzvrata za Bijelo-plave počinju izazovi u prvenstvu i utakmica protiv Gorice u Opus Areni.

Šareno je društvo koje Osječanima prijeti s druge strane ždrijeba, od potencijalnih dalekih putovanja bilo na sjever (norveški Brann i Tromso te švedski Hacken i Elfsborg) ili istok Europe (azerbejdžanski Zira, Sabah, Sumgayit), koje u ovoj fazi kvalifikacija sigurno žele izbjeći, gostovanja u susjedstvu (Sarajevo kojeg je nedavno preuzeo Zoran Zekić, Radnički Kragujevac ili Puskas Akademia...), od momčadi protiv kojih su na papiru izraziti favoriti (Tre Penne, Connah’s Quay, La Fiorita, Derry City, St. Patrick’s...), do onih koji će biti ozbiljan izazov (Slask).

A koga kod ždrijeb bude namijenio Bijelo-plavima na startu europskih kvalifikacija, iskustvo iz bliske prošlosti nas uči kako će sigurno puhati i na hladno. Ovo je Osječanima osmi uzastopni izlazak u Europu, a od prethodnih sedam u njih čak tri pali su već na prvoj stepenici. U sezoni 2019./20. koban je bio CSKA iz Sofije nakon boljeg izvođenja kaznenih udaraca, sezonu kasnije prva europska utakmica za Bijelo-plave bila je i posljednja nakon što je u neuobičajenim okolnostima, a zbog pandemije koronavirusa igrala se samo jedna utakmica i to pred praznim tribinama, bio bolji Basel (1:2). Te sezone, ruku na srce, Osječani nisu imali ni sreće u ždrijebu jer su Švicarci sezonu ranije dogurali do četvrtfinala Europske lige.

U sezoni 2022./23. Osijek je, pak, doživio najveću europsku blamažu kad je Bijelo-plave iz natjecanja izbacio kazahstanski Kizilžar. Drugi krug kvalifikacija također je u tri navrata bio koban, a Osječanima su u toj fazi na put stali Rangers, CSKA Sofija i Adana. Bijelo-plavi su, pak, najdalje otišli odmah u prvim europskim kvalifikacijama s kojima su otvorili niz koji do danas traje.

U sezoni 2017./18. redom su padali UE Santa Coloma, Luzern i PSV, a u play-offu za plasman u skupine Europske lige Osječane je zaustavila bečka Austrija. I to zahvaljujući pravilu gola u gostima koje je tada još uvijek vrijedilo. (gđ)

Linker
17. lipanj 2024 17:34