RANKO SUVAR Cropix
SLAGANJE KOCKICA

Velika odluka pred Jakirovićem: U ovoj priči mogao bi ‘izvisiti‘ Ademi, a evo zašto bi to bilo dobro za Dinamo

Sergej Jakirović će do 2. veljače morati odlučiti koga će dodatno prijaviti za dvoboje s Betisom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. siječanj 2024. 12:15

Dinamo će utakmice doigravanja za osminu finala Konferencijske lige igrati 15. i 22. veljače, protivnik je znan, Betis. Prema UEFA-inim pravilima klubovi za nastavak europske sezone na proljeće mogu prijaviti na tzv. A listu samo tri nova igrača. Ukupan broj igrača na toj listi može biti 25, a bez obzira koliko ih maknuo s liste tijekom prijelaznog roka, na nju mogu doći samo trojica novih!

Postoji još jedan način da Dinamo dodatno proširi svoju europsku listu, a to je tzv. B lista, na koju dolaze mladi igrači (rođeni nakon 1. siječnja 2002.), a koji su produkt klupske nogometne škole. Njihov broj je neograničen i svaki ih klub može prijaviti do 24 sata prije svake utakmice. Na tu listu Modri će prijaviti Morena Živkovića, koji je uhvatio mjesto u udarnoj postavi.

Međutim, tko će biti ta trojica za A listu? U Dinamo su osim Živkovića ovog zimskog mercata stigli Hoxha, Ogiwara i Brodić, a Theophile i Ademi nisu bili prijavljeni za Konferencijsku ligu u kojoj su najesen Modri izborili utakmice s Betisom. Dakle, sve je jasno, od ove petorice (jer će Živković na B listu), Jakirović se mora odlučiti za - trojicu! Nezgodan odabir, zar ne? Koga prekrižiti za velike okršaje s Betisom i možda nastavak natjecanja u Konferenciji? Sergej Jakirović se još nije odlučio, a krajnji rok za prijavu je 2. veljače.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Nekako je logično da na prijavi budu Hoxha i Ogiwara, nova pojačanja za lijevu stranu, novo krilo i novi lijevi bek. Isto tako je logično da s prijave ispadne Fran Brodić, jer Modri imaju dvije špice, Petkovića i Kulenovića. Slijedom te logike, ostaje odluka “Theophile ili kapetan Ademi?”. Obojica su sastavni dio udarne postave, obojica su bitni, krucijalni igrači. Kad bismo opet u priču uključili logično razmišljanje, onda bi za Konferencijsku ligi trebao biti prijavljen Theophile, a trebao bi otpasti - kapetan Ademi!

Naime, Dino Perić nije prošao rovinjske pripreme kako spada, imao je probleme s koljenom i vjerojatno neće biti idealno spreman. Maxime Bernauer nije čovjek koji se nametnuo. Stopera naravno mogu igrati Mauro Perković i Stefan Ristovski, ali iskusni Rile će po svemu biti desni bek, dok će Perković biti alternativa za lijevi bok. Ili, da ne duljimo, Theophile djeluje sjajno, on i mladi Živković su glavni stoperski par.

I tako, ostaje Ademi... Dinamu je glavni cilj osvajanje naslova prvaka Hrvatske, nastupi u Konferencijskoj ligi su ipak u drugom planu. U sustizanju tog cilja Ademi će biti jedna od najvažnijih karika, koja će trebati igrati što više utakmica. Ademijeva minutaža jasno je raspoređena i dogovorena s njim po dolasku u Dinamo, a razlog su - dodatni bonusi. Naime, kineski klub Beijing bio je nezgodan u pregovorima, Kinezi su stalno nešto mijenjali u ugovoru s Dinamom. Jedna od stavki jest upravo taj bonus, svota koju će Modri platiti Kinezima ako Ademi odigra određen broj utakmica tijekom sezone.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Dogovoreno je kod njegovog dolaska da će Dinamo morati isplatiti bonuse ako Ademi odigra do kraja sezone 15 utakmica više od 35 minuta! Do sada ih je odigrao pet (Istra 1961, Gorica, Lokomotiva, Rijeka, Hajduk). Dakle, još mu ostaje - devet. Ona eventualna deseta donijela bi Kinezima bonuse koji bi bili veći od transfera, jer su ga Kinezi u Dinamo pustili za 300 tisuća eura. Po toj logici i Dinamovom primarnom cilju, a to je osvajanje prvenstva, kapetan bi se trebao sačuvati za HNL. No, pričekajmo Jakirovićevu odluku.

Linker
27. travanj 2024 21:26