AFP
LIJEK ZA VATRENE

Lagerbäckov recept: Parkiran autobus u šesnaestercu i vrebanje iz kontranapada

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 17. studeni 2013. 21:19

Radna, disciplinirana i pomno organizirana momčad poput Islanda voli igrati u gostima, stoga bi remi bez pogodaka Lars Lagerbäck dočekao sa zadovoljstvom i da njegova momčad nije ostala s deset protiv 11 igrača više od 40 minuta.

Ovako, s junačkih 0-0, iskusni Šveđanin zna da eventualni vodeći pogodak Islanđana u Maksimiru pred Hrvate stavlja golemu planinu koju moraju preskočiti, stoga su i poneki islandski novinari ispravno poentirali: “Nula kao pobjeda!”

Sigurdsson ‘desetka’

Islanđani su u svojoj kvalifikacijskoj skupini kao gosti svladali Albaniju i Sloveniju (po 2-1), remizirali sa Švicarskom (4-4) i Norveškom (1-1), a izgubili na startu na Cipru (0-1). U Zagrebu će biti lišeni pomoći Ajaxove “devetke” Kolbeinna Sigthorssona kojega bi mogao zamijeniti, kao i na poluvremenu u Reykjaviku, 35-godišnji Gudjohnsen, no islandski strateg može optirati i za 4-4-1-1 s Finnbogasonom u špici, a Gylfijem Sigurdssonom kao “desetkom” te dvojicom defenzivnih vezista, Halfredssonom ili 187 cm visokim Danielssonom uz kapetana Gunnarsona. S potonjom dvojicom u bloku ispred stopera igrao je u Švicarskoj kada su, doduše, Islanđani primili četiri pogotka, ali su četiri i zabili, vrativši se iz ponora od 1-4. Ne treba ni ponavljati da ih svaki remi s pogocima u Zagrebu vodi u Brazil, 1-1, 2-2 i tako dalje, dakle Lagerbäck će tražiti način da zaskoči Kovača, što će mu biti malo lakše nego u prvom ogledu jer sad ipak zna čime naš izbornik raspolaže i kako mu momčad igra i diše.

Vraća se Saevarsson

Na desni stražnji bok Islanđanima se vraća, nakon odrađene suspenzije zbog žutih kartona, visoki bek (187 cm) ofenzivnih sklonosti Birkir Saevarsson, što već znači da će gosti u utorak imati najmanje jednog, a možda i dva visoka igrača više nego u petak te biti još opasniji po Pletikosina vrata iz prekida, a ujedno još snažniji u branjenju naših kornera i slobodnjaka.

Islanđani će vjerojatno čekati otvaranje naših i dizanje stražnjih bočnih igrača te s čovjekom više u sredini vrebati presijecanje dodavanja naših vezista i okomito ili dijagonalno upošljavanje svojih brzih krila, Gudmundssona i Bjarnasona. S druge strane, dupliranim bokovima pokušat će natjerati naše na centaršuteve i duge lopte, a ne kombinatoriku kratkim pasovima na kojoj je rekao da će inzistirati Kovač.

Linker
19. svibanj 2024 06:43