JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN
VELIKI INTERVJU ZA SN

On je za nesuđenog Vatrenog iz Francuske- klasa iznad: Natjerat ću Dalića da me pozove u reprezentaciju!

Hrvatski vezni igrač visoko kotira u Ligi petice i uopće ne skriva reprezentativne ambicije u budućnosti
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. listopad 2020. 15:08

Jedan je francuski novinar na press konferenciji, nakon što su Tricolori svladali Vatrene 2:1, pitao Zlatka Dalića što još mora učiniti Toma Bašić da bi dobio poziv u reprezentaciju. Neobično je to zazvučalo za predstavnika medija iz zemlje suparničke reprezentacije. Izbornik je mirno odgovorio kako Bašića prati, ali u veznom redu ima najjaču konkurenciju, da bi dan kasnije u intervjuu za SN rekao: “Pogledat ćemo ga, ako bude kako treba, možda dobije šansu u studenome.”


Možda taj novinar iz nekog razloga cijeni Bašića i više nego ostali, a možda i ne. Kad pogledate kakve mu ocjene daju za nastupe u dresu Bordeauxa u Ligue 1, shvatite koliko dobro kotira. Nekad se kao potencijalnog Vatrenog najavljivalo Gregoryja Sertića. U odnosu na najbolje Sertićeve izvedbe nije pretjerano konstatirati da je Bašić - klasa iznad.


- Vidio sam izbornikovu izjavu. Lijepo mi je bilo pročitati da imam mogućnost doći do reprezentacije. Svjestan sam konkurencije, ali moje ambicije su dosta visoke i želim biti tamo. Jedan od njih. Borim se. Odlučan sam u Francuskoj napraviti tako velike stvari i odigrati toliko dobre utakmice da izborniku uopće neće doći u pitanje treba li me pozvati ili ne - kazao nam je Bašić kojeg smo nazvali da čujemo kako on gleda na eventualno priključenje Vatrenima i naišli na vrlo samouvjeren odgovor kako će igrama natjerati Dalića da njegovo ime doda na popis.

image
Trener Paulo Sousa i Toma Bašić
JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN


- Upravo tako, to je jedini put, dokazati se na terenu. Jednostavno morat će se stvoriti mjesto za mene. Nisam u karijeri napravio neki bum i kratkoročan skok. Postupno idem naprijed. Već sam dosta dugo na visokoj razini, zato i dolazi do tih medijskih priča o meni. Zapet ću još jače, nadam se da ću dobro odigrati sljedeće utakmice i dodatno skrenuti pozornost na sebe.


Po SofaScoreu, gdje su ocjene isključivo temeljene na statistici i znaju se razlikovati od novinarskih i stručnih recenzija nečijeg nastupa, Bašić nakon šest kola Ligue 1 ima prosječnu ocjenu 7,15. Igrao je sve utakmice. Bradarić je na 7,02, od toga je pet puta bio starter, a Ćaleta-Car je najbolji sa 7,48 i također svih šest nastupa. Meritornija su mišljenja autora tamošnjih vodećih listova.


- Triput sam bio u momčadi kola. Dvaput u L’Equipeu i jednom u France Footballu. Ne sjećam se jesam li i u HNL-u bio triput u momčadi kola. Jesam sveukupno koliko sam igrao u Hrvatskoj. I Ćaleta-Car i Bradarić doprinose momčadi. Duje je već treću sezonu, ustalio se, Bradarić također igra sve bolje u svojoj drugoj. Sretan sam što smo svi dobri.

image
JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN


Danas (subota) u 21 sati igra se derbi juga Marseille - Bordeaux. Idealna je to prilika da se još jednom iskaže.
- I protiv Marseillea želim biti odličan. Kao što sam rekao, tako da izbornik više nema što misliti.


Nije jednostavno gostovanje u Marseilleu.
- Gotovo četrdeset godina nismo tamo pobijedili, a nisu ni oni kod nas. Vidjet ćemo tko će prvi koga. Navijači su baš zagriženi kad se igra protiv njih.


Naravno da je gledao maksimirski sraz Vatrenih i Tricolora.
- Jesmo li mi loše ušli u utakmicu ili su oni toliko dobri po nismo ni mogli drugačije, to je pitanje. Zabili su, djelovali moćno, ali potom smo se digli, izjednačili i itekako prijetili čak i da bude 2:1 za nas. Međutim, čini se da Francuzi igraju koliko im treba, daju gas kad im treba. No, doći će i ta utakmica u kojoj se više neće moći vratiti protiv nas. Nadam se.


I u Ligue 1 igra se dosta brzo.
- Prvu godinu sam se tražio, iako sam odigrao poprilično utakmica i to je također bilo dobro. Međutim, nisam bio toliko spreman kao sada. Nemam dojam da je to nešto tako brzo. Kvaliteta postoji. Mnogo je momčadi izjednačeno. Jedino odskače PSG, Rennes je u formi i razvaljuje pa ćemo vidjeti što je to, već Lyon nije takva razina. Otkad sam ovdje moglo se igrati protiv njih…
Bašić je veznjak kojeg u Hrvatskoj svi pamte iz Hajduka. Rođeni je Zagrepčanin, karijeru je započeo u Dubravi. Djeluje kao “osmica” ili kao jedan od dva zadnje vezna. Definitivno na tim pozicijama ima veliku konkurenciju. Kad bi bio klasični zadnji vezni, najdefenzivniji čovjek srednjeg reda, bilo bi mu lakše izboriti se, tu Hrvatska nije tako jaka. Izbornik je jednom spomenuo Moru koji je u mladoj vrsti i morat će itekako napredovati.


- U Hajduku sam najčešće igrao desnog od trojice u sredini terena. U Bordeauxu jednog od dva zadnja vezna ili ako smo trojica također desno. Čistog zadnjeg veznog nisam igrao, ali ne vidim nikakav problem. U srednjem redu bih se u bilo kojoj formaciji i na svakoj poziciji odlično snašao - tvrdi Bašić i dodaje:
- Još više ću očekivati poziv ako protiv Marseillea ostavim pozitivan dojam. Iako, ne stavljam si pritisak. Ukoliko me izbornik sad ne pozove, ništa zato. Nadam se da će moje vrijeme stići. To je nagrada. Kad jednom dođem, pokazat ću da na mene mogu računati.

Protiv Vlašića u Fortniteu

S kim ste najbolji od reprezentativaca?
- S Niksijem. Vlašićem. Čujemo se često. Kad zabijem gol čestita mi, če­stitam i ja njemu kad je strijelac. Kao što je bio sa Švedskom i Francuskom. Znamo odigrati i Fortnite. Volimo tu igricu.


Tko je bolji?
- To je dobro pitanje. Kad smo igrali jedan na jedan, čak je on mene više puta “ubio”, iako bih rekao da smo tu negdje - ležerno je zaključio Bašić. ­

Ćaleta-Car i Bradarić su dobri, ali ja u Ligue 1 vjerojatno radim još veće stvari

Francuski novinari ga evidentno cijene.


- Baš imam dojam da me cijene. Vide da sam na visokoj razini i valjda im nije jasno, nevjerojatno im je da još nisam u reprezentaciji. Budući da su se našli u Zagrebu to im je bila prilika da pitaju izbornika. U Ligue 1 dobro igraju Ćaleta-Car i Bradarić, a ja nisam ništa lošiji, naprotiv vjerojatno radim još veće stvari.

Linker
27. travanj 2024 04:17