CHRISTOPHE SIMON Afp
PUNO PROMJENA

Tudor stvara novi Marseille: Hoće li slavni klub pod hrvatskim trenerom srušiti svoj ljetni rekord?

Pred hrvatskim stručnjakom koji je nedavno preuzeo klupu momčadi s Velodromea mnogo je posla
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. srpanj 2022. 23:20

Skoro 20 dana prošlo je otkako je Olympique Marseille za svog novog trenera, nasljednika Jorgea Sampaolija, potvrdio 44-godišnjeg hrvatskog stručnjaka Igora Tudora. Nije puno vremena prošlo, ali jest dovoljno da velikan s juga Francuske s novim kormilarom na čelu dobije drugačije ruho. Što će mu te promjene dovesti, tek ćemo vidjeti, OM prvenstvo Francuske otvara 7. kolovoza protiv Reimsa i do tada je pred Tudorom još dosta posla.

Prve transferne poslove ovog ljeta klub je obavio i prije Tudorova dolaska, za 5,5 milijuna eura iz Le Havrea je doveden 19-godišnji stoper Isaak Toure, a stigao je još jedan branič, Samuel Gigot, 28-godišnjak čiji je dolazak iz moskovskog Spartaka dogovoren još u siječnju. Bila je to najava Marseilleove ofenzive u srpnju; Kolumbijac Luis Suarez iz Granade za deset milijuna eura, Španjolac Ruben Blanco na posudbu iz Celte Vigo, te Jonathan Clauss, 29-godišnji desni bek iz Lensa, od ove godine i francuski reprezentativac, za 7,5 milijuna eura, postali su novi članovi kluba s Velodromea. Došao je i Chancel Mbemba, iz Porta bez odštete.

Velika potrošnja

S obzirom na to da je Marseille nakon posudbi na kraju sezone otkupio Pau Lopeza, Mattea Guendouzija, Cengiza Ündera i Arkadiusza Milika za ukupno 39,4 milijuna eura, dolazimo do ukupnog iznosa od 62,4 milijuna eura potrošenih na odštete. Pablo Longoria, 36-godišnji Španjolac, najmlađi predsjednik kluba od 1909., imao je jako puno posla ovog ljeta oko fotografiranja s novim članovima kluba.

Samo je jednom u povijesti Marseille više potrošio tijekom ljeta, 2018. su na Kevina Strootmana, Duju Ćaleta-Cara, Nemanju Radonjića i Jordana Amavija potrošili 66 milijuna eura. Ima još vremena za rušenje rekorda, prijelazni rok traje do 1. rujna, a vijesti o novim dolascima stalno se ponavljaju. Kažu Francuzi da je želja novog trenera Darko Lazović, 31-godišnji srpski veznjak već u Marseilleu i da se čeka samo prolaz liječničkog pregleda, iako Talijani kontriraju i pišu da je Verona, iz koje Tudor i bolje poznaje Lazovića, blokirala transfer vrijedan oko 4 milijuna eura. Stvar je malo zakomplicirana, jer bi se Marseille usput želio riješiti Strootmana, koji ima veliku plaću. Proširila se i glasina oko dolaska Cristiana Ronalda, ali to je senzacija bez ikakvih temelja. Plaća slavnog Portugalca stvorila bi takav pritisak na blagajnu Marseillea da bi ona vjerojatno eksplodirala.

image
TIZIANA FABI Afp

A financijska situacija baš i nije blistava. Frank McCourt, 68-godišnji biznismen iz Bostona, vlasnik kluba od 2016., svakog ljeta duboko poseže u džep kako bi vratio OM na površinu. Prema informacijama L’Equipea, financijsku sezonu 2021./22. Marseille je završio s minusom od oko 40 milijuna eura. I svakog ljeta isto, McCourt stalno ulaže i rješava dugove, a onda se pojave novi...

No, Tudorov je posao ionako vezan uz travnjak i tamo ima dovoljno problema da bi stigao razmišljati o puno drugih stvari. Prvu pripremnu utakmicu Marseille je s 4:1 prije devet dana dobio protiv četvrtoligaša pod imenom Marignane Gignac Cote Bleue FC, ali onda je prošle subote stiglo teško prizemljenje. Engleski drugoligaš Norwich je na stadionu Parsemain u blizini Marseillea slavio s uvjerljivih 3:0. Ništa dramatično, pripreme su u punom jeku, ali opet kod navijača Marseillea nije odjeknulo dobro. Jasno da nije...

Zaključni test

- Nisam zadovoljan zbog poraza, nitko ne voli gubiti, ali bilo je bitno da svi dobiju određenu minutažu. U ovih dva tjedna radili smo jako naporno i noge su teške. Nije bilo lako igrati, u prvom poluvremenu nije bilo ni vode za igrače da popiju, bilo je problema... - objasnio je Tudor nakon svog premijernog poraza na klupi Marseillea.

Nema ga baš po medijima, nema Tudor vremena za priču s francuskim novinarima dok stvara novi Marseille. U pripremnom razdoblju čekaju ga još tri utakmice. Već u petak prva sljedeća, opet igraju s engleskim drugoligašem, Middlesbrough će ih večeras ugostiti na njihovom Riversideu. Onda sljedeće srijede s Betisom igraju također u Engleskoj, domaćin će biti Technique stadion u Chesterfieldu, a generalna proba prije službenog početka sezone bit će u nedjelju 31. srpnja na Velodromeu. Marseilleu u goste stiže talijanski prvak Milan, koji je prije manje od tri mjeseca u Serie A svladao Veronu s Tudorom na klupi. Bit će to test nakon kojeg će Tudor moći podvući crtu i vidjeti realno kvalitativno stanje svoje momčadi.

Ambicije su u vrućem Marseilleu uvijek visoke, nemoguća misija i napad na naslov prvaka bez obzira na skoro nedodirljivi Paris SG, uspjeh u Ligi prvaka, gdje je OM već izborio plasman u skupinu... Koliko je to sve realno, tek ćemo vidjeti, ali da je pred Tudorom težak zadatak, to se ne može osporiti.

Cijena Ćaleta-Cara oko 10 milijuna eura, Sevilla zainteresirana

Tudorovu eru simbolično je otvorio i odlazak velike klupske legende. Steve Mandanda, 37-godišnjak s više od 600 nastupa za OM u kojem je ukupno, ne konstantno, proveo 15 godina, odlučio je prijeći u redove Rennesa. Radonjića su posudili Torinu, Boubacar Kamara bez odštete je otišao u Aston Villu, Lucas Perrin za tek 1,5 milijun eura u Strasbourg, William Saliba vratio se s posudbe u Arsenal. Saliba bi opet u Marseille, Topnici kažu "može, ali uz odštetu", što je za OM čini se prevelik problem. No, bit će još svega na Velodromeu, i dolazaka i posebno odlazaka, to je neupitno. Predsjednik Longoria i suradnici na tome intenzivno rade, kadar je skup, morat će nekog prodati. Priča se, ponovno, o odlasku Ćaleta-Cara, cijena je oko deset milijuna eura, navodni jaki interesent - Sevilla...

Po TM-u četvrti kadar u Ligue 1

Prema procjeni Transfermarkta, aktualni kadar pod Tudorovim vodstvom vrijedi 270,60 milijuna eura. Iznos i nije toliko velik, OM s njim drži 39. mjesto na svijetu i četvrto u francuskoj Ligue 1. Kadar PSG-a TM procjenjuje na 913,10 milijuna eura, Monacov na 337,80, a Lyonov na 310,85 milijuna eura. Iza Marseillea su Rennes (232,10), Nice (215,05) i Lille (208,10).

I procjene bookmakera otprilike su slične. Na naslov prvaka PSG-a koeficijent je mizernih 1,10, dok su u većini kladionica izgledi Lyona, Marseillea i Monaca izjednačeni, prosječni tečaj na njihov konačni trijumf je oko 15,00.

Linker
27. travanj 2024 01:33