RANKO SUVAR Cropix
THIS TIME, NEXT YEAR

Dalić neće prestići apsolutnog rekordera, no već je postavio povijesne standarde hrvatske reprezentacije

Izbornički mandat koji će se pamtiti generacijama, zato i zaslužuje da se okruni ‘stotkom‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. listopad 2024. 21:27

U Varšavi je ušao u posljednje odbrojavanje, spustio se još bliže vrhunskom dosegu, jer Zlatku Daliću nakon Poljske nedostaje devet utakmica do "stotke". Apsolutni rekorder na klupi Vatrenih, izbornik koji je ispisao povijest Vatrenih već je odradio sedam godina skupivši za to vrijeme 91 utakmicu na klupi reprezentacije Hrvatske. Kada uzmete broj utakmica i godine provedene s Vatrenima jasno vam je koliko će Dalić biti najdugovječniji hrvatski izbornik. Jako, jako dugo. Ali, u trenutku kada se približio jubilarnoj "stotki" jasno je da treba vidjeti kada bi mogla doći svečarska utakmica. Računica nije jednostavna, ali za godinu dana u isto vrijeme mogla bi se pripremiti torta i jedinstveni dres. Dalić, 100. This time, next year kako to vole kazati optimisti.

Dalić sa Hrvatskom na rasporedu ima dva susreta Lige nacija do kraja kalendarske godine. U sljedeću, 2025. trebao bi startati sa 93 utakmice na klupi Hrvatske, a preostalih sedam počinje skidati izglednim plasmanom u četvrtfinale Lige nacija koje je na rasporedu u ožujku kroz dva susreta, kući i na gostovanju. U pozitivnom scenariju, ako Hrvatske prođe četvrtfinale, odlazi na Final four Lige nacija gdje Vatrene sigurno čekaju još dva susreta. Dakle, sa Ligom nacija Dalić ruši četiri dvoboja i ostaje na još tri. Ako ne bude nikakvih prijateljskih u međuvremenu, sa kvalifikacijama za SP kreće se u rujnu i preostaju tri utakmice u gustom rasporedu izlučnih nadmetanja.

Ždrijeb europskih kvalifikacija za SP održat će se 13. prosinca, međutim, već je poznato da reprezentacije koje nastavljaju borbu za Final four Lige nacija počinju svoj kvalifikacijski ciklus u rujnu sljedeće godine. Dva susreta, kao inače na startu kvalifikacija u rujnu, te prvi listopadski termin za proslavu osam godina i 100. nastupa na klupi Hrvatske najdugovječnijeg i mora se naglasiti, najuspješnijeg hrvatskog izbornika.

Dalić je već sa 91. nastupom na klupi Hrvatske odavno prestigao prethodnog rekordera Ćiru Blaževića koji je ostao na 72. utakmice, dok je trećeplasirani Slaven Bilić upisao 65. dvoboja kao izbornik Vatrenih.

Aktualni izbornik debitirao je na klupi Vatrenih 9. listopada 2017. godine na gostovanju u Kijevu protiv Ukrajine u sklopu dodatnih kvalifikacija za SP u Rusiji. Pobijedila je Hrvatska 2:0 i dalje je sve legenda koja je već navršila sedam godina. U tom razdoblju Hrvatska je sa Dalićem uzela srebro i broncu na Svjetskim prvenstvima u Rusiji, odnosno Kataru, te odigrala i finale Lige nacija prošle godine u Nizozemskoj.

Ali, tu nije kraj, jer Dalić će sigurno imati priliku sa Hrvatskom ponovno napasti završni turnir Lige nacija, a pritom odigrati i kvalifikacije za treći plasman na Svjetsko prvenstvo. Izbornički mandat koji će se pamtiti generacijama, zato i zaslužuje da se okruni "stotkom". Neće pritom prestići legendarnog Oscara Tabareza koji je Urugvaj vodio 15 godina skupivši 224 utakmice, ali Dalić je već postavio najviše povijesne standarde hrvatske reprezentacije kao izazov svima u budućnosti.

DALIĆEV OMJER (do Poljske) 90 50-18-23

Linker
16. listopad 2024 21:28