Zlatko Dalić

 DAMIR KRAJAC Cropix
JEDNOSTAVNO NIJE DOVOLJNO

Dalićeva šiba je zazvonila, izbornik je bio poput prevarenog poslovnog partnera, a Vatreni dobili jasnu poruku

Izbornik je ujedno PR-ovski vješto preduhitrio kritičare koju mogu samo ponavljati za njim i razrađivati teze
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. listopad 2024. 20:26

Hrvatsku samo pobjeda u Varšavi dijeli od četvrtfinala Lige nacija i realizacije rezultatskog cilja, pritom bi i bod bio velik poput Velebita jer Vatreni bi imali bolji međusobni omjer od Roberta Lewandowskog i njegove družine, a unatoč tome Zlatko Dalić je nakon utakmice - potonuo u razočaranju.

Izbornik je govorio poput prevarenog poslovnog partnera koji ne skriva koliko ga peče što projekt koji su odradili nije blještav kako je zamišljao. Bila je to jasna poruka igračima, a ipak izrečena decentnije i s više mjere nego što je to napravio Niko Kovač 2015. godine kad je nakon rezultata 5:1 s Norveškom osuo paljbu po ekipi koja mu je odgovorila tako što je izgubila od istog suparnika u Oslu. Nakon čega je dobio otkaz.

Dalić je osjetio potrebu da se postavi kao autoritativan trener koji neće zabiti glavu u pijesak i na temelju rezultata živjeti u nadi kako će u sljedećem susretu samo od sebe biti bolje, njegove riječi da od momčadi traži više koncentracije, trke i agresije dovoljno su jasne, u Varšavi očekuje reakciju i kvalitetnije izdanje. Utakmica u utorak bit će teška, a može biti i prijelomna.

image
STUDIO FOTOGRAFICO BUZZI SRL/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Studio Fotografico Buzzi Srl/Imago Sportfotodienst/Profimedia

Izbornik je ujedno PR-ovski vješto preduhitrio kritičare koju mogu samo ponavljati za njim i razrađivati teze, iako je, objektivno, pretjerao u nezadovoljstvu. Nastup Hrvatske oslikao je tamnijim tonovima nego većina novinara, premda smo i mi ukazali na ono što nije bilo dobro. Na njegovoj razini osude prikazanog su tek pojedini stručnjaci. Nije to prvi put, isto se dogodilo, primjerice, na Euru 2021. godine nakon utakmice s Češkom (2:2), kad su i on i Ivan Perišić "pucali po samima sebi", a poprilično utučen bio je nakon Španjolske u Berlinu, ali puno češće izbornik je i lošije nastupe od ovog prikazivao vedrijim tonovima.

Četvrtfinale bi bilo uspjeh i još jedan proboj među osam najboljih u službenom europskom natjecanju, ujedno i verifikacija mjesta nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetskog prvenstvo te susret koji dolazi nosi golemu priču. Vatreni bi dokazali da i dalje pripadaju kontinentalnom vrhu, a 2024. godina ne bi se pamtila samo po lošem Euru. Hrvatska bi bila u novom uzletu.

Međutim, u slučaju poraza Vatreni i Poljaci imali bi po šest bodova, bitan bi bio i rezultat jer u Osijeku je završilo 1:0, a prvo se gleda međusoban omjer tek potom ukupna razlika pogodaka. To bi značilo da je u završnici sve otvoreno, jedini i drugi bi imali utakmice sa Škotskom i Portugalom, vjerojatno bi Hrvatska trebala nešto uzeti s Portugalcima, bod ili čak tri. Dalićeva šiba je zazvonila, momčad je dobila jasnu poruku da izbornik traži više. To će i trebati ponuditi da se realizira cilj koji je za utorak najmanje bod.

TRI SCENARIJA

AKO DOBIJEMO U VARŠAVI...

S pobjedom bi Hrvatska izborila četvrtfinale LN (osim u slučaju da Škotska u zadnja tri kola upiše tri pobjede, što nije baš za očekivati) te bi, realno, ostalo jedino pitanje hoće li prvi u skupini biti Vatreni ili Portugal.

AKO BUDE REMI...

Jedan bod u Varšavi dao bio Hrvatskoj velike šanse za četvrtfinale, za potvrdu prolaza u studenom trebala bi još jedna pobjeda ili da Poljska ne osvoji više od četiri boda čak i da Hrvatska izgubi oba dvoboja.

AKO IZGUBIMO U VARŠAVI...

Dogodi li se poraz, Hrvatska i Poljska imat će po šest bodova. Bitno je kakav će biti međusoban omjer (Poljaci bi bili bolji ako dobiju s dva ili više razlike, ako dobiju s jedan, gleda se ukupna gol-razlika u skupini).

Linker
14. listopad 2024 20:26