MARIN FRANOV Cropix
Robert Matteoni
POGLED SN

Euforija je suvišna: Hrvatska je dobro krenula, ali put do ‘opet jake reprezentacije‘ dug je i kompliciran

Da su portugalski dojmovi bili pozitivni, pokazala je osječka večer
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. rujan 2024. 22:24

Po prirodi stvari, svaka reprezentacija Hrvatske, i ona koja nije pobjednička u danom trenutku, zaslužuje podršku. Po logici stvari ova nov(ij)a Hrvatska, koju je Zlatko Dalić okupio za rujansku početnu postavku u Ligi nacija, potaknula je da joj se vjeruje i još snažnije podrži. Postturnirski oporavci nakon slabijeg rezultata bili su pretežito stresni za Vatrene. Možda je najdojmljiviji novi početak bio 2006. kad je Slaven Bilić preuzeo Vatrene nakon neslavnog nastupa na Mundijalu u Njemačkoj. Bio je to start ere Luke Modrića i "njegove generacije", u euforičnoj natjecateljskoj jeseni kvalifikacija za EP 2008...

Osamnaest godina kasnije Luka Modrić je i dalje tu. I piše povijest desetog početka, u kojima su bile dvije obrnute situacije. Prije šest godina debakl start nakon srebra u Rusiji, a 2023. proljetni početak, s obzirom na zimski slavljenički Mundijal u Kataru. Tad se krenulo uspješno u kvalifikacije za Euro 2024, ali se u listopadu ušlo u krizu nakon poraza s Turcima i Walesom. Bio je to nagovještaj problematične spremnosti Hrvatske da u Njemačkoj ispiše dojmljiviji rezultat. Kao i 2006., kad se izgubilo prvu (Brazil), a remiziralo ostale dvije utakmice (Japan i Australija), eliminacija je došla u Njemačkoj nakon istog skora (poraz Španjolska, remi Albanija, Italija).

image
MARIN FRANOV Cropix

Uzimajući u obzir kako je hrvatska baza kvalitete posljednjih godina na dijeti, postojala je, i realno još uvijek nije odagnana, bojazan da će dimenzija vatrene priče biti devalvirana. Prva dva rujanska nastupa u Ligi nacija daju naslutiti obećavajuće nastavke reprezentacije. S Portugalom u gostima odigrala se dobra partija i minimalno se izgubilo. Pozitivan dojam generirala je igra, taktičko i nekoliko kadrovskih osvježenja. Da su ti dojmovi bili objektivni, potvrdila je upravo osječka večer gdje su Vatreni, neovisno o kvalitativno nižoj razini suparnika u odnosu na Portugal, faktore igre, dinamike, nove energije i sustava pomaknuli korak naprijed.

Luka Modrić je obilježio sjajnim izdanjem utakmicu u Opus Areni. Uvjerljiv je dojam kako je njegovom bitno kvalitetnijem učinku u ove dvije utakmice, u odnosu na Euro, doprinio upravo bolji momčadski nastup. Dok su u Njemačkoj Vatreni djelovali zakočeni i bez energije, u ove dvije utakmice dinamika kolektivne igre bila je intenzivnija. To je Modriću pojednostavnilo da potvrdi svoje i dalje zavidne performanse te time predvodi reprezentaciju u bolji rezultat. Uz to se s ovakvim izdanjem Matea Kovačića dodatno rasteretilo kapetana jer nered suparnicima u sredini, kao i mir svojoj momčadi, sada diktiraju dva top igrača, a ne jedan...

image
MARIN FRANOV Cropix

Zašto su tonovi oko Dalićeve vrste pozitivnog odjeka u kontekstu šire natjecateljske slike (prema Mundijalu 2026.)? Uzmimo u obzir kako je ova selekcija drugačija u odnosu na onu koja je zaključila Euro. Uz senatore Vidu i Brozovića, koji su se oprostili, iz Njemačke su izostali Stanišić, Majer, Erlić, Juranović, Vlašić i Marco Pašalić.

Kako je Budimir igrao samo manji dio s Poljacima, ukupno gledano, ovo je bitno drugačija grupa. Kako su bili upitnici što će odlučiti Modrić, dodatno je rasla bojazan kako će Vatreni u nov(ij)u eru. Sukladno tome da će svi navedeni, osim Vide i Brozovića, biti na raspolaganju Daliću, a da se kroz ove dvije utakmice proširio krug kandidata s mlađim snagama (Matanović, dva Sučića, Baturina, Kotarski), povratnicima (Ćaleta-Car, Pjaca, Jakić, Moro...), tada 180 minuta u Lisabonu i u Osijeku ukazuju na drugačiji okvir jeseni. Ona je važna jer kroz šest (još četiri) dvoboja Lige nacija određuje se status (rejting), atmosfera i spremnost Hrvatske za projekt SP 2026.

image
MARIN FRANOV Cropix

Nakon viđenog u dvije različite provjere, početne postavke (igra, grupa, pristup, energija, rezultat, podrška) revitalizirale su optimizam, gdje god i suvišnu euforiju. Hrvatska je dobro krenula, ali put do "opet jake reprezentacije" dug je, kompliciran i kontinuirano opterećen rizicima od negativnih poklapanja (ozljede glavnih, kartoni, pad forme i slično...). Poslije Lisabona i Osijeka raste uvjerenje da se krenulo dobrim pravcem. Je li to baš tako puno će odati listopad sa Škotima kući i u Poljskoj, a nakon studenog kod Škota i s Portugalcima doma imat ćemo objektivan uzorak za procjenu dosega nov(ij)e Hrvatske...

TRI ŽELJENA ODGOVORA

1. SUSTAV IGRE
Zazirao je Dalić i mnogi od igre s tri stopera i raznim inačicama naprijed (veza i napad). Nakon neuspjeha na Euru, promjene su bile imperativ. Sukladno profilu kadra, i gdje se stvara forte (stoperi, veza), Dalić je prelomio da testira novu opciju. U Lisabonu 3-4-2-1 (obrambeno 5-3-2), u Osijeku 3-4-1-2 (obrambeno 5-3-2). Bilo je više plusova i manje minusa, uz dodatak da je druga pokazala napredak.

2. DINAMIKA IGRE
Nakon spore, predvidljive igre na natjecanju (Euru) gdje pršti od intenziteta i kod slabijih selekcija, aktualiziralo se pitanje brzine. Što jest limit Hrvatske, ali kao što smo navodili, uz korekcije taktičke prirode i pristupa igrača, igra se može bitno dinamizirati. U obje utakmice to se jasno nagovijestilo, iako nije "izmišljen" neki novi brzanac.

3. NOVA ENERGIJA
Prizivalo se mlađe snage i Dalićevu pravu šansu, a ne sporedne im uloge. Baturina, dva Sučića i nadasve Matanović donijeli su puno nove energije, neovisno o više ili manjem učinku. Mladi trebaju toleranciju i strpljenje okruženja. U Matanoviću, ako se po jutru dan poznaje, dobila se agresivnost i stalni pritisak na suparnika. I bez gola, to je doprinijelo boljoj Hrvatskoj.

TRI OTVORENA PITANJA

1. FAKTOR KONTINUITETA
Jedna-dvije utakmice nisu uzorak na kojem se mogu donositi objektivne dugoročne procjene. Početak je pozitivan, no je li to nagovještaj standarda (življa igra, kompaktnost, kontrola kroz novi sustav...), odnosno logično napredovanje, spoznat ćemo u prvoj kontrolnoj etapi listopada i potom studenog. Četiri utakmice za bistrenje imamo li novi "pravi put".

2. BOČNA RJEŠENJA
U izostanku Stanišića i Juranovića, ostaje dvojba desnog boka. Uz solidnijeg Sosu lijevo se još čeka Perišića, moguće krpanje s Juranovićem, a moglo bi se provjeriti inače vrlo dobrog Bradarića na lijevom boku u Serie A. Pjaca nije rješenje, a i gubi se mogući doprinos mu na krilu. Bokovi su iznimno važni u sustavu tri braniča i od njihovog stanja bitno će ovisi učinak momčadi.

3. TERET NEEFIKASNOSTI
U dva susreta poentirano je autogolom suparnika i maestralnim slobodnjakom Modrića. Propušteno je dosta šansi, iako nisu bile većinom baš ziceri. No, Matanovićeva rafalna paljba bez gola daje naslutiti igrača kojemu se mora otvoriti to što je stalno u prilici. No, nije to stvar samo "devetki", nego i veznih, koji moraju iskorištavati prostore i ulaziti u šanse da bi mogli poentirati.

Linker
17. rujan 2024 22:47