Navijači u Rotterdamu

 Ante Čizmić/Cropix
DRAKONSKA ODLUKA UEFE

HNS dobio najveću kaznu u povijesti! Moguća je i utakmica bez gledatelja na Opus Areni

Zbog diskriminacije, bacanja baklji i predmeta, Savez je ukupno kažnjen sa 150.000 eura
Piše: SN, Dražen AntolićObjavljeno: 25. srpanj 2023. 17:14

Disciplinska komisija Uefe odredila je kaznu Hrvatskom nogometnom savezu zbog ponašanja dijela hrvatskih navijača na utakmicama završnice Uefine Lige nacija, objavio je HNS. Budući da se radi o kumulativnih 150.000 eura, Savez će platiti najveću kaznu u svojoj povijesti.

Disciplinska komisija Uefe spojila je prijavljene incidente na utakmicama protiv Nizozemske i Španjolske, odigranima u Rotterdamu ovog lipnja, u jedan predmet te je donijela sljedeći pravorijek:

1. Zbog diskriminatornog ponašanja navijača, Hrvatski nogometni savez uvjetno je kažnjen odlukom da prvu iduću domaću utakmicu u okviru Uefinih natjecanja treba odigrati bez gledatelja, uz rok kušnje od dvije godine.

Također, zabranjena je prodaja ulaznica za hrvatske navijače na prvoj idućoj gostujućoj utakmici u Uefinom natjecanju, a Savez je k tome kažnjen sa 70.000 eura za takvo, diskriminatorno ponašanje dijela navijača.

2. Zbog bacanja baklji, HNS je kažnjen s 45.000 eura.

3. Zbog bacanja predmeta, HNS je kažnjen s 35.000 eura.

Uefa službeno nije objasnila na što se odnosi diskriminatorno ponašanje, međutim u Rotterdamu su postojale prijave zbog vikanja sucu "cigane, Cigane" tijekom polufinala, što se kasnije ponovilo i na finalu.

S obzirom da je Europska nogometna federacija dala HNS-u rok kušnje od dvije godine (za rasizam ili bilo koji drugi oblik diskriminacije), navijači će biti na velikom ispitu već 8. rujna na utakmici protiv Latvije u Rijeci.

Ukoliko tada naprave bilo kakav incident, Hrvatska će 12. listopada protiv Turske na osječkoj Opus Areni morati igrati pred praznim tribinama, što bi doista bio bizaran i otužan prizor.

Što se tiče gostujuće utakmice bez gledatelja, Hrvatska će je odraditi 11. rujna protiv Armenije u Erevanu. Navijačima koji su planirali izlet u Armeniju bolje je otkazati putovanje jer neće moći kupiti ulaznice.

Linker
01. prosinac 2023 06:38