Luka Modrić

 MARIN FRANOV Cropix
TKO ĆE U UDARNIH 11?

Hrvatska krije strašan arsenal, a vojskovođa Vatrenih u boj kreće s nekim novim klincima?

Izvjesno je da će Josip Šutalo na klupu, a Matanović bi trebao biti svježa krv iz rezerve
Piše: Andro PolićObjavljeno: 11. listopad 2024. 21:44

Iako će s maksimirskog semafora bliještati Andrijin križ - simbol na škotskoj zastavi, ali i cestovni signal za križanje ceste i željezničke pruge - "vatreni" žele svjesno ignorirati "prometne propise", odmahnuti rukom na obvezno zaustavljanje i projuriti pored suparnika. Dok se družina s Otoka tradicionalno maskirala u krupan zalogaj za hrvatske nogometaše, Škoti su u Zagreb sletjeli s prilično tamnim sjenkama, s tek jednom pobjedom u prethodnih 14 dvoboja, koja je, ruku na srce, stigla u najlakšem ispitu - prijateljskoj utakmici protiv Gibraltara.

Dalićeva vojska je pak u ljeto 2021. skinula prokletstvo i prvi put u povijesti razoružala Škotsku, nanijevši joj poraz tek iz sedmog pokušaja. U predvečerje nove bitke s Otočanima, unatoč problemčićima s izostancima zbog ozljeda i privatnih obveza, izbornika more prilično slatke brige, a i dalje ga hladi široka lepeza opcija.

Obrambeni temelji

Među vratnicama je, jasno, neprikosnoven Dominik Livaković, koji je u posljednjem nastupu, u Europskoj ligi protiv Twentea, izluđivao nizozemsku momčad i Fenerbahçeu ugrabio bod. Reformu u formaciji s tri braniča i dva napadača vjerni pratitelji nacionalne vrste već uzimaju zdravo za gotovo, pa je prilično jasno da će se ispred hrvatske jedinice natiskati tri stopera. U toj je križaljci Joško Gvardiol svakako uvjet bez kojega se ne može.

image

Joško Gvardiol

ANTE CIZMIC Cropix

S obzirom na to da Josip Šutalo proteklih dana nije mogao trenirati punim gasom zbog sitnih zdravstvenih problema, izvjesno je da bi se Ajaxov branič mogao naći na klupi protiv Škotske, pa bi, na tom tragu, preostala dva mjesta u obrani zauzeli Martin Erlić i Duje Ćaleta-Car. Od rujanske reprezentativne akcije, potonji je odradio šest dobrih utakmica s Lyonom, u jednoj je postigao pogodak, a u posljednje četiri, u kojima je skupio punu minutažu, francuski klub stigao je do punog plijena. Erlić, pak, nije posve standardan u Bologni, ali je u "obitelj" sletio nakon vrlo dobre partije protiv Parme (0-0) prošle nedjelje, za koju je i službeno nagrađen titulom najboljeg igrača na dvoboju.

Krila i trup

Ulogu u "dobrom poslu u Italiji" zadužio je i Borna Sosa koji je, nakon avanture u Amsterdamu, u Torinu postao pouzdana opcija na lijevom "wingbacku", hibridu bočnog i krilnog igrača, a to bi mjesto trebao okupirati i protiv Škota. S druge strane, pak, stožer ima najviše mozganja. Bez tandema Josipa, Stanišića i Juranovića, Dalić i društvo moraju desnu stranu krpati kreativnim rješenjima, ali hoće li se ono zvati Kristijan Jakić, Marko Pjaca ili, pak, Ivan Perišić? U to bi ruho, ipak, mogao uskočiti Jakić, kojemu to nije prirodna pozicija, ali Imoćaninu je drugo ime "polivalentnost", stoga mu neće biti strano ponovo postati bek. Kada "vatreni" rašire svoja krila, u trupu su smještena strašna oružja. Iako protiv Škota u udarnoj postavi neće biti Matea Kovačića, hrvatska krije strašan arsenal oružja u veznom redu.

image

Petar Sučić

DAMIR SENCAR Afp

Luku Modrića u svlačionici već čeka kapetanska traka pored dresa, a izvjesno je da će naš vojskovođa u boj krenuti s nekim novim klincima. Potencijalno sa Sučićima, bratićima Lukom i Petrom, gdje bi Dinamov igrač mogao imati povučeniju ulogu, a član Real Sociedada istureniju zadaću. Izbornikove glavobolje pojačat će i briljantna forma Martina Baturine, koji je u posljednje tri utakmice, otkako je na klupu "modrih" sjeo Nenad Bjelica, isporučio dva pogotka i dvije asistencije. Pritom se ne treba (i ne smije) negirati bitna rola Nikole More u Bologni, koji će sigurno dočekati i više od "svojih pet minuta".

Napadačka trojka

U sljedećem ciklusu, u studenom, u ruke Andreja Kramarića stići će uokvireni dres sa stotkom na leđima jer bi se devetka iz Šubićeve ulice protiv Poljske (u utorak) trebala učlaniti u elitni klub reprezentativaca sa 100 ili više nastupa. Dok je on neupitan starter, na posljednjim se treninzima vrši audicija za njegova partnera, gdje će se konačna odluka donijeti između Ante Budimira i Brune Petkovića, dok bi Igor Matanović trebao donijeti svježu krv s klupe.

image

Napadači Vatrenih

RONALD GORSIC Cropix

Linker
11. listopad 2024 21:44