Tom Dubravec/Cropix
Dražen Antolić
ZANIMLJIVA ODLUKA

Je li ovaj popis radio Zlatko Dalić ili Pero Galogaža? Izbornik je napravio jedan teško objašnjiv potez

Koju poruku izbornik šalje? Je li iz njega progovorila Sfinga i tko će biti Edip?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. svibanj 2023. 14:49

Zlatko Dalić stavio je 24 igrača na popis za Final Four Lige nacija na kojem ima 23 mjesta. To je jedino iznenađenje koje je priredio hrvatski izbornik objavom kadra za završni turnir četiri vrhunske europske reprezentacije koje će se boriti za trofej od 14. do 18. lipnja u Nizozemskoj.

Radi se o 23 reprezentativca na koja je računao u ožujku u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo i Dionu Dreni Belji, prvi put pozvanom u A vrstu. Imena koja je HNS dao na svjetlo dana nisu nimalo začudila i mediji su ih najavili, pogotovo što se i Beljo za posljednju akciju našao na pretpozivu, međutim lista nudi neobičnu zagonetku. Je li je sastavljao Zlatko Dalić ili Pero Galogaža, najpoznatiji hrvatski enigmat? Je li Beljo zaista pozvan za Rotterdam ili je to samo mrtvo slovo na papiru? Ako je on doista unutra tko nije? Petar Musa?

Dalić je nanizao 24 imena kojima u e-mailu stoji da se moraju odazvati 5. lipnja u 12.30 u zagrebački hotel Sheraton odakle će krenuti u Rijeku u Hilton Costabella. Ne bi bilo neočekivano što je izbornik dodao jednog čovjeka više nego što ih ima pravo voditi u Nizozemsku kad rok za konačnu prijavu 23 imena ne bi bio upravo toga 5. lipnja u 23.59. Znači li to da će netko doći na okupljanje kako bi mu rekli da je višak, da nije prijavljen za Ligu nacija nego je stigao eto tek tako da trenira s njima. Ili će ga poslati kući? Tko će biti taj tužni lik? Ne znamo bi li i Pero Galogaža složio veću enigmu od ove Dalićeve, pravu poslasticu za logičare koji se vole provlačiti kroz takve zamke.

Koju poruku izbornik šalje? Je li iz njega progovorila Sfinga i tko će biti Edip? Bojimo se jedino Dalić kad se oglasi. On zna koga doista misli voditi u Rotterdam.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Problem prekobrojnog riješilo bi se da se netko ozlijedi, no za to postoje pretpozivi kako bi se aktiviralo novo rješenje sukladno poziciji koja je ostala upražnjena. Možda će u međuvremenu nekoga nazvati da ipak ne mora doći?

Kako Marcelo Brozović s Interom ima finale Lige prvaka 10. lipnja te će se priključiti tek pred utakmicu s Nizozemskom, moguće da je Dalić htio čovjeka više kako bi na treningu mogao sastaviti dvije ekipe koje će se sučeliti jedna s drugom. Iako će jedan od tih igrača znati da neće na Ligu nacija. To bi najviše logike imalo da se radi o Belji koji bi tako opipao bilo najbolje vrste te se kasnije priključio reprezentaciji U-21 koja igra Europsko prvenstvo. Može li si itko zamisliti Petkovića ili Livaju da treniraju na Rujevici, a nisu prijavljeni za Ligu nacija? Mislimo da takvog nema... Jedino bismo si u toj roli od napadača mogli dočarati Petra Musu. Logično bi bilo da netko od špica na kraju ostane ispod crte jer u kadru ih je više nego ikad. Livaja, Petković, Kramarić, Perišić, Musa i Beljo po formalno objavljenom, a po stvarnim ulogama i Ivanušec, Pašalić i Vlašić. Vratara su taman trojica, obrambenih osmorica, a klasičnih veznjaka definitivno nema previše.

Kako se Dalić nije izjasnio što mu je na umu druga teorija govori da želi Belju, ali nije siguran hoće li se on moći priključiti na vrijeme jer ukoliko bi Augsburg 5. lipnja morao igrati doigravanje za ostanak u Bundesligi, što je sada neizvjesno, nužno bi kasnio. U tom slučaju bi mu možda rekao da ne mora ni dolaziti. Možda. Kako god bilo netko će ostati onaj za kojeg nema mjesta u avionu. Nakon što je 2018. morao otpisati Mateja Mitrovića pred sam put u Rusiju i to mu je bilo vrlo teško, izbornik je izbjegavao takve stvari, radije je uzeo igrača točno koliko mu treba, a sad ćemo vidjeti kako će se ovo rasplesti... No, i tada je to imalo smisla jer je Mitrović trenirao i čekao zadnji rok dok se izbornik nije morao izjasniti. Sada je dužan "zaklopiti knjigu" odmah na dan prvog treninga.

Mislavu Oršiću je zbog neigranja u Southamptonu očito iscurio Dalićev kredit pa se našao tek na pretpozivu, kao i imena koja neko vrijeme nisu bila u A vrsti Brekalo, Ćaleta-Car, Uremović i Moro. Uz Grbića i prvi put pozvanog Frigana.

Dragan Skočić, izbornik U-21 reprezentacije sljedeći tjedan daje listu igrača za Euro koji kreće 21. lipnja. U Dalićevom glavom kadru su osim Belje još Stanišić, Josip Šutalo i Gvardiol koji imaju pravo nastupa, a nitko se u HNS-u ne izjašnjava na koga će Skočić moći računati. Dakako da Dalić ima prednost i ako treba Belju da mu igra u Ligi nacija, kao što je slučaj s ostalima, naravno da treba biti u A vrsti. Ako ne, itekako je potreban mladoj reprezentaciji.

image

Popis Zlatka Dalića za utakmice Lige nacija

HNS FACEBOOK

Linker
26. travanj 2024 12:05