VLADO KOS Cropix
KALKULACIJE

Kako do prolaska skupine Lige nacija? Evo koliko bi bodova Vatrenima trebalo bi biti dosta za četvrtfinale

Što Hrvatska mora napraviti za drugo mjesto u skupini kako bi izborila prolaz skupine u Ligi nacija?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. rujan 2024. 18:26

Što Hrvatska mora napraviti za drugo mjesto u skupini Lige nacija kako bi izborila četvrtfinale? Prvi put dalje idu dvije reprezentacije, dosad je bilo pravilo da samo pobjednik ima mjesto na završnom turniru, a sad će se igrati play-off za Final Four.

No, natjecanje je već u dva ciklusa odigrano u skupinama s četiri sudionika, što je standardan format i na velikim turnirima, iako se tamo igra jedna utakmica, a ne dvokružno. Od osam skupina A kategorije, u dva navrata po četiri, drugi na ljestvici u četiri skupine imao je 10 bodova te se to i ovaj put čini kao granica.

Jednom je za drugo mjesto bilo dovoljno i devet, a ekipe koje su bile prve do vodećeg u jednom slučaju imale su 11, u jednom 12, u jednom 13 bodova. No, tada je distanca u odnosu na trećeg u pravilu bili poprilična. Nisu bili nužni toliki bodovi...
Nakon dva kola Portugal vodi sa šest, Poljska i Hrvatska imaju po tri, a Škotska je bez bodova. Vatrene idućeg mjeseca čekaju utakmice sa Škotskom u Zagrebu 12. listopada i s Poljskom u Varšavi 15. listopada.

Deset bodova je meta, iako to može biti upitno, recimo da je 11 sigurniji saldo za četvrtfinale, premda niti 12 nije jamstvo. To ovisi i o rezultatima Poljske, kao ovog časa glavnog rivala za drugu poziciju, budući da su u Glasgowu dobili Škote 3:2.

Sljedeći mjesec je bitan

Hrvatska treba dobiti Škote u Maksimiru, a u Poljskoj bi bio dobar i bod. Ako za ništa drugo, onda da konačna odluka bude u zadnja dva kola, kad Hrvatska 15. studenoga gostuje u Škotskoj, a 18. studenoga igra s Portugalom u Splitu. Sljedeći mjesec je jako bitan jer Poljaci prvo dočekuju kod kuće u Varšavi sastav Portugala, pa Hrvatske. Kad bi oni obje izgubili, a mi obje dobili, sve bi praktično bilo riješeno.

image
VLADO KOS Cropix

U tom slučaju Hrvatska bi otišla na devet bodova, Poljska ostala na tri i više nas ne bi mogla preskočiti jer ostala bi samo dva kola, a u slučaju kad su dvije momčadi poravnate po bodovima odlučuju međusobni susreti. Hrvatska bi imala dvije pobjede nad Poljacima. Tada bi jedino još teoretski šanse imala Škotska, ali samo teoretski, i to ako 15. listopada doma svlada Portugal.

Dakle, prva šansa da se proslavi prolaz mogla bi biti već u Varšavi. To je ekspresan put i, dakako, najpoželjniji scenarij. Kao plan B bitno bi bilo ostati neporažen u Poljskoj jer u tom slučaju bi Vatreni bili bolji u međusobnom omjeru, pa deset bodova našima ne bi bilo dovoljno jedino da Poljska u ostala tri susreta uzme sedam bodova, a dvaput igra s Portugalom. Naravno, odigrana je tek trećina utakmica, pa postoje razne kombinacije, a teoretski se može dogoditi, kad bi Škoti sve izgubili, a Portugal, Poljska i Hrvatska dobivali doma te gubili vani, da niti 12 bodova jednoj od ekipa ne bude dovoljno za prolaz u četvrtfinale Lige nacija.

Hrvatska se može boriti i za prvo mjesto, pogotovo što je u Portugalu minimalno poražena, no pitanje je danas tko će u drugim skupinama biti prvi, a tko drugi... U četvrtfinalu četiri pobjednika skupina igraju protiv četiri drugoplasirana. Recimo, danas Italija djeluje kao netko tko bi mogao biti pobjednik skupine, a ona ne bi bila loš ždrijeb, pogotovo što su nam nešto dužni. No, ako naletiš na Španjolsku, djeluje dosta teže u dvije utakmice.

Linker
11. rujan 2024 18:26