FREY-PRESSEBILD/DEINES/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Frey-pressebild/deines/imago Sportfotodienst/profimedia
DOČEKAO DALIĆEV POZIV

‘Novi Mandžukić‘ prvi put među Vatrenima: Rođen je u Njemačkoj, ali njegov odgovor je bio - uvijek Hrvatska

Legendarni napadač Vatrenih mu je uzor, kao i Zlatan Ibrahimović
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. kolovoz 2024. 15:29

Igor Matanović po prvi put je pozvan u seniorsku reprezentaciju Hrvatske za utakmice novog ciklusa Lige nacija.

Ovaj 21-godišnji napadač Eintrachta iz Frankfurta igrao je za mlade hrvatske reprezentacije U14 (tri nastupa) i U21 (šest nastupa, dva pogotka), ali je nastupao i za njemačke mlade selekcije U17 (tri nastupa/dva gola), U18 (2/2) i U19 (3/1).

Matanović je rođen u Hamburgu 31. ožujka 2003. godine, igra na poziciji središnjeg napadača, a visok je 194 centimetra.

Otac Ranko je iz Kotor Varoša, a majka Ankica iz Dervente. Sina Igora u životu je zanimao samo nogomet. Išao je u sportsku školu koji je prekinuo jednu godinu prije kraja, ali je uspio maturirati.

Nogometno školovanje prošao je u St. Pauliju koji ga je u kolovozu 2021. godine prodao Eintrachtu za 500.000 eura, no ostao je još sezonu i pol na posudbi.

Na novu posudbu otišao je prošlog ljeta, ovaj put u Karlsruher SC, da bi u novoj sezoni bio u rosteru Eintrachta. Tržišna vrijednost na Transfermarktu mu je procijenjena na pet milijuna eura, a ugovorom je za klub iz Frankfurta vezan do 2029. godine.

image
DAVID INDERLIED Dpa Picture-alliance Via Afp

Matanović dosad nije zaigrao u najvišem rangu njemačkog klupskog nogometa, a u Drugoj ligi je za Karlsruhe skupio 32 nastupa (2.330 minuta) te je ostvario zapažen učinak od 14 pogodaka i sedam asistencija.

Sezonu prije za St. Pauli je imao tek 18 nastupa (617 minuta) uz tri upisane asistencije. No, tada ga je usporila teška ozljeda ramena zbog koje je tri mjeseca bio izvan terena.

- Moj je najveći cilj u karijeri igrati za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu. Kad to kažem, jasno je da se želim probiti u A reprezentaciju. No moram se boriti u klubu da bih to postigao. Sad mi je ključno da nastavim ovako i zabijem što više golova. Bilo je Njemačka ili Hrvatska. Moj je odgovor - uvijek Hrvatska. Moje je srce kucalo za Hrvatsku. Gledajući Svjetsko prvenstvo navijao sam za Hrvatsku, kao što sam rekao, najveći mi je cilj igrati na njemu za Vatrene – rekao je Matanović u razgovoru za Sportske novosti početkom ožujka.

Tom je prilikom otkrio i da su mu igrački uzori Mario Mandžukić i Zlatan Ibrahimović.

- Slični su igrači kao ja. Ibra je arogantan, volim to. Prljav protiv stopera. Mandžo je također bio takav. Kad sam gledao Hrvatsku uvijek sam navijao da Mandžukić zabije gol. Upijao sam što njih dvojica rade, želim biti igrač kao Mandžo i Ibra – kazao je Matanović.

image
JVORGEN FROMME Dpa Picture-alliance Via Afp

Linker
19. kolovoz 2024 15:29