ANTE CIZMIC Cropix
KLINCI ZALOG BUDUĆNOSTI

Ovo su najveći dobitnici i gubitnici minulog ciklusa Lige nacija: Dalić je legendi Vatrenih trebao skratiti muke

Nerealno je priželjkivati da Uefa dezavuira odluku španjolskog suca i rehabilitira Dominika Livakovića
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 17. listopad 2024. 07:01

Četiri boda, etabliranje novog sustava igre, kontinuirana promocija mladih igrača... Listopadski ciklus Lige nacija prošao je zadovoljavajuće po interese hrvatske nogometne reprezentacije. No ako zanemarimo ukupni dojam i malo zagrebemo ispod površine, mogli bismo doći i do nekih manje afirmativnih spoznaja. Primjerice, do one da stožer hrvatske momčadi ima sustavni problem jer mu nedostaje kvalitetnih rješenja za neke (bitne) pozicije, poput desnog bočnog igrača. Također, reprezentacija ima latentni deficit koncentracije (na momčadskoj, a ne pojedinačnoj razini) u završnici poluvremena ili utakmice. Uočene su i značajne oscilacije unutar iste predstave.

Konstatirane anomalije prispodobive su momčadima u stvaranju, a hrvatska reprezentacija upravo prolazi fazu svojevrsne regeneracije. Zanimljivo je stoga utvrditi tko su najveći dobitnici odnosno gubitnici listopadskog kruga natjecanja Lige nacija.

Listopad je prošao vrlo blagotvorno po Hrvatsku, ali uz dobra, postoje i neka loša saznanja o "vatrenima"

Dobitnici:

Zlatko Dalić

Razumljiv je ushit hrvatskog izbornika koji je nakon utakmice u Varšavi u prvi plan izbacio tezu: "Dobili smo četiri-pet fantastičnih igrača!" Neprijeporno, Sučići, Baturina, Matanović... zalog su optimizmu stručnog stožera hrvatske reprezentacije. Ali restauracija momčadi uslijed tzv. smjene generacija filigranski je zahtjevan posao. Ipak, za očekivati je da će do konca Lige nacija, a prije početka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, Dalić i društvo isprofilirati sustav igre i iznaći adekvatnu momčad.

image
JAKUB PORZYCKI Nurphoto Via Afp

Petar Sučić

Iako je transferom u Saudijsku Arabiju značajno devalvirala reputacija, ali i kvaliteta igre Marcela Brozovića, razložno smo strahovali da će njegov odlazak hrvatska reprezentacija najteže sanirati. A onda se pojavio izvjesni Petar Sučić, dečko koji je prije 16 mjeseci još igrao u Zrinjskom i mladoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine!? Teško se naprečac prisjetiti sličnog primjera meteorskog uspona nekog nogometaša. Uglavnom, bez strepnje smo protekle subote (uoči utakmice sa Škotskom) promatrali kako Stipe Pletikosa Brozoviću daruje dres s brojem 99.

Utakmice Petra Sučića za "vatrene"

Toliko je, eto, bilo dovoljno da se stručnjaci, analitičari, javnost, ali i stručni stožer zaljube u Dinamova veznjaka, koji ih je brzo natjerao da skoro zaborave Marcela Brozovića

Igor Matanović

Hrvatska nogometna reprezentacija nezamisliva je (i neostvariva) bez igrača iz dijaspore. Ima ih koji nikada nisu naučili sve padeže hrvatskog jezika, ali su ostavili trag u povijesti nacionalne momčadi. Dečko rođen u Hamburgu 2003. već je treću utakmicu starter u Dalićevu sastavu (ispred Budimira i Petkovića). Imponiraju njegov entuzijazam i energija. Talent posjeduje, a i (germansku) radnu etiku.

P. S.

Za rubriku dobitnika bilo je još legitimnih kandidata. Svakako Martin Baturina, koji je optimalno iskoristio odsutnost Matea Kovačića i Lovre Majera te se za utakmicu u Varšavi nametnuo prije Luke Sučića. Tu je i Duje Ćaleta-Car, koji je kampanju u Ligi nacija započeo kao pričuva (Pongračiću), a sada je stožerni igrač posljednje linije. Dakako i Andrej Kramarić, koji je u četiri dana proslavio dva jubileja (trideseti gol i stoti nastup). Izniman doseg za igrača koji se kroz bespuća nogometne zbiljnosti probijao kao "maksimirski otpadak"...

Utakmica Martina Baturine za "vatrene"

Bio je na Euru, u rujanskoj akciji Lige nacija, nije bio pravi, ali ulaskom u formu u Dinamu u dva listopadska nastupa za "vatrene" dokazao je materijal vrijedan hrvatske budućnosti

Gubitnici:

Ivan Perišić

Pokušaj da se od lijevog krila napravi desni bek u Varšavi je doživio posvemašnji fijasko. Protiv Škota u Maksimiru Perišić je odigrao korektno (u napadačkom dijelu), na svježinu. No protiv Poljaka njegov je deficit energije predstavljao najveću prijetnju urušavanju cijelog sustava (posebice je patila zadnja linija). Dalić bi napravio human potez da je Perišiću skratio muke i izvadio ga iz igre.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Dominik Livaković

Njega je na listu gubitnika gurnuo crveni karton u susretu s Poljskom. Isključenje hrvatskog vratara izazvalo je mnogobrojne polemike i prijepore, no bilo bi pretjerano očekivati da će Uefa dezavuirati odluku španjolskog suca i rehabilitirati Livakovića. Izvjesno je da će stručni stožer za utakmice u studenom biti primoran birati između Dominika Kotarskog, Ivice Ivušića i Nediljka Labrovića.

Luka Sučić

Na okupljanje je hrvatske reprezentacije stigao s preporukama ekspanzije talenta i forme te najljepšeg gola španjolske La Lige. Nakon Matea, Sučić se vjerojatno najviše veselio iščekivanju prinove u obitelji Kovačić jer je protiv Škotske dobio priliku od prve minute. No već je za susret u Varšavi ispao iz kombinacija za početni sastav (odigrao je posljednjih desetak minuta).

P. P. S.

I za rubriku gubitnika bilo je više nominiranih kandidata. Ponajprije se radi o igračima koji su u obje utakmice ostali bez minutaže. Primjerice Luka Ivanušec, čiju bi karijeru izbornik Dalić jamačno pokušao oživjeti, ali zbog dramatičnosti zbivanja u obje utakmice reakcija je izostala.

Linker
17. listopad 2024 07:02