Jako policijsko osiguranje na ulicama Varšave

 DAMIR KRAJAC Cropix
NEVJEROJATNE SCENE

Policijska opsada centra Varšave, a Hrvata - nigdje! Marice, specijalci naoružani za hitne intervencije...

Više je u glavnom gradu Poljske bilo školskih ekskurzija nego hrvatskih navijača
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. listopad 2024. 18:40

Hrvati se na trgovima i ulicama Varšava za ozbiljno nisu ni pojavili. vidjeli smo tri-četiri skupinice s ponekim obilježjima naše zemlje, dakako i navijače koji su uvijek uz Vatrene poput Marijana Novoselca i Dragana Lukića te još nekoliko omanjih skupina u zimskim bundama bez ikakvih vidljivih znakovlja.

Poljska policija napravila je svojevrsnu opsadu centra Varšave, marice, automobili, specijalci naoružani za hitne intervencije, na svakih stotinjak metara, gotovo nevjerojatno s obzirom da se ništa nije događalo. Više je u gradu bilo školskih ekskurzija nego hrvatskih navijača.

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix

HNS je objavio lokaciju na kojoj bi se Hrvati trebali okupiti, radi se o brodu usidrenom na rijeci Wisli, restoranu naziva Barka. Navratili smo oko 15.30, nikoga nije bilo, lanac i lokot na vratima, tek jedan čovjek koji zatvara prozore. Kasnije je stigla najava da bi se oko 17 tamo mogao pojaviti dio navijača. Doista, stiglo ih je dvadesetak, da bi se potom broj povećavao. Sporo. To je vrlo blizu nacionalnom stadionu, s te lokacije policija je odlučila organizirano pratiti Hrvate sve do predviđene tribine. Samo je trebalo prijeći rijeku. No, veliki dio nije se odazvao toj "sigurnosnoj akciji". Objavljeno je da su naši navijači imali 850 ulaznica.

Hodajući kraj Wisle vidjeli smo da Varšava ne živi baš toliko s rijekom kao neki drugi gradovi. Dio je uređen, dio manje, napravljeno je tako i vježbalište za gimnastiku, staze za trčanje, nije se loše ni prošetati. No, malo je restorana i oni su redom bili zatvoreni. Ovo doba, vjetar i niske temperaturu nisu idealno vrijeme za provod kraj Wisle. Vjerojatno je drugačije navečer i posebice vikendima. No, zato ćete naići na Planetarij i Znanstveni centara Kopernik koji promovira nove robote. Sve to samo otprilike kilometar od Starog grada.

Sjećanje na Osijek

Poljska policija naumila je, dakle, izolirati hrvatske navijače na tom brodu kako bi si olakšala posao jer dobila je upozorenje iz Zagreba da je u Osijeku bilo napada na Poljake i treba pojačati pozornost. Na istoj lokaciji su grupirali i Portugalce. No, naši su otišli po restoranima na ručak i nisu marili previše za sigurnost, oni koji jesu nisu pokazivali dresove i šalove.

Tako je to na kraju bio dosada dan u Varšavi, bez hrvatske navijačke pjesme po gradu, bez atmosfere koju smo viđali u mnogim državama, štimunga kakvog su, primjerice, napravili i Škoti u Zagrebu. I kakav je bio u Rigi na posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici, Euro ne treba ni spominjati. Hrvatski navijači službeno su se vratili na gostovanja jer u Lisabon nisu formalno imali pravi ići, iako ih je bilo ponešto, no tiho, gotovo kao ilegalci u Varšavi. Poput "odmetnika" koji se nalaze na rijeci, ispod mosta. Ako je to posljedice debilnih napada na Poljake u Osijeku, onda su oni koji su to učinili uspješno pokvarili izlet onim koji su stigli u Varšavu. Barem u smislu javnog druženja u centru grada što je stara navika Hrvata.

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Poljska policija i časnik za vezu njihova saveza tražili su da se okupimo kod Barke ako bi nas odavde prepratili do stadiona. Njima bi olakšalo posao da smo svi na istom mjestu, preko grupa odaslane su poruke te je dio navijača došao – kazao nam je HNS-ov časnik za vezu Ilija Ćosić.

U to vrijeme reporter SN čekao je utakmicu u irskom pubu Molly Malone‘s. Hrvati i Poljaci u njemu su zajedno pili i družili se, prijateljski i srdačno. Kako i treba biti.

Linker
15. listopad 2024 18:40