DAMIR SENCAR Afp
OSTALI SU ‘PAF‘

Poljaci očarani detaljem s Opus Arene: ‘Bravo, Hrvati. To se zove kultura i dobar odgoj‘

"Propali Euro 2024. nije uništio ljubav Hrvata prema reprezentaciji"
Piše: SNObjavljeno: 09. rujan 2024. 08:54

Ne prestaju se nizati reakcije na pobjedu hrvatske reprezentacije u Osijeku. S 1:0 na Opus Areni pala je Poljska čime je u pozitivnom tonu zaključen ovaj mini ciklus Lige nacija. Sjajna igra, atmosfera, pa i jedno gospodsko ozračje u gradu na Dravi ostavilo je zapanjenim čak i Poljake, koji su nakon susreta biranim riječima pisali o Vatrenima.

"Propali Euro 2024. nije uništio ljubav Hrvata prema reprezentaciji. Ulaznice za utakmicu Hrvatska - Poljska u Osijeku rasprodane su u 15 minuta, a kad god bi se izabranici Zlatka Dalića pojavili, brzo su se okupili navijači svih uzrasta. Nakon uzastopnih utakmica bez pobjede i 1-2 poraza od Portugala na otvaranju Lige nacija, raspoloženje u svijetu hrvatskog nogometa bilo je izrazito borbeno", započeo je poljski novinar Jakub Seweryn s portala Sport.pl pa se raspisao:

"Nitko u Hrvatskoj nije ni sumnjao u pobjedu protiv Poljaka. Dolaskom na osječki stadion odmah se moglo osjetiti kakav težak zadatak čeka poljske crveno-bijele. I potvrdilo se."

Utakmica je, izuzev nemilih scena koji su prethodili susretu, počela u zaista sjajnom tonu, svoj trenutak dobio je i Domagoj Vida koji se nakon Eura oprostio od reprezentacije, a kada su intonirane himne, na stadionu se osjetilo međusobno poštovanje ove dvije nacije.

"To nije pravilo na balkanskom poluotoku, što smo dobro vidjeli u Podgorici i Tirani. Ipak, Hrvatska je, u usporedbi s Crnom Gorom ili Albanijom, po kulturi i dobrom odgoju ušla u neki drugi svijet. Čim je "Mazurka Dąbrowskog" odjeknula na Opus Areni u Osijeku, nije se čuo niti jedan zvižduk, a na samom kraju došao je i stidljiv pljesak. To je poanta, bravo Hrvati", pišu Poljaci.

Utakmicu je, pak, presudila genijalnost Luke Modrića iz 50. minute kada je kapetan Vatrenih iz slobodnog udarca pogodio u ‘90‘ i skinuo paučinu s gola Lukasza Skorupskog. Magija ‘hrvatskog virtuoza‘ nije prošla nezamijećeno ni kod Poljaka.

image
DAMIR SENCAR Afp

"Hrvatska voli Modrića, Modrić voli Hrvatsku. Igranjem u reprezentaciji u ovim godinama pokazuje ljubav prema domovini, jer bi pauze za reprezentaciju već sada mogao tretirati kao priliku za dvotjedni odmor za svoje tijelo. Ali budući da smo u Hrvatskoj, vidimo da je ta ljubav uzvraćena. A kad je ‘Lukita‘ čudesno pogodio loptu u 50. minuti, tog su dana Poljaci izgubili od nogometnog genijalca", zaključili su.

Linker
09. rujan 2024 12:16