RONALD GORSIC Cropix
ČOVJEK POSEBNE MISIJE

S Dalićem je od prvog dana, a na svakom okupljanju Vatrenih nauči jednu novu hrvatsku riječ

Marc je trenutačno analitičar u Aberdeenu, a za našeg izbornika radi analizu pred utakmicu sa Škotskom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. listopad 2024. 20:13

Kad je Zlatko Dalić preuzeo Vatrene, 7. listopada 2017. godine, pred ključnu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji protiv Ukrajine, stigla mu je čestitka.

- Čestitam na imenovanju, puno sreće...

Potpis na čestitki bio je - Marc Rochon.

Dalić ga je odmah pitao...

- Hoćeš li mi pomoći da pripremim utakmicu s Ukrajinom?

Odgovor je stigao u sekundi...

- Naravno, dolazim!

Tako je počela priča Škota u taboru Vatrenih, analitičara Marca Rochona. Poznavali su se Dalić i on od prije, tri i pol godine radili su skupa u Al-Ainu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Osvojili su ligu, kupove, stigli do finala Azijske lige prvaka... Dalić i Rochon ne odvajaju se više od deset godina. Kažu nam je da iznimno druželjubiv tip, a u reprezentaciji ga zezaju.

image

Marc Rochon

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

- Marc, mogao bi naučiti malo bolje hrvatski. Govoriš samo poneku riječ u nominativu.

Da, Marc se ne može adekvatno sporazumijevati na hrvatskom jeziku, ali zato je tu engleski, svjetski jezik, pa nema nikakvih problema.

- Pa, nauči barem jednu novu riječ na svakom novom okupljanju reprezentacije, ha, ha, ha... Tempo je spor, ali trudi se. Ali uvijek pozdravi s ‘dobar dan‘, kaže ‘hvala‘, ‘molim‘ - kažu nam izvori

S reprezentativcima je super, od početka Dalićevog mandata je tu, tako da je dio Vatrene obitelji. Kad god nešto treba, on odmah reagira, pošalje materijale iz svoje domene posla. Sve Marc analizira, ali ne ide po utakmicama i ne gleda naše suparnike, jer je skaut Dražen Ladić. Škot je klasični video analitičar, njemu je u rukama laptop, GPS sustav. Naravno, skupa s Ladićem priprema analizu suparnika, to je zapravo priprema za stožer, koji sve to onda predstavi našim reprezentativcima. Dakle, Marc radi analizu suparnika i treninga Vatrenih. U smislu koliko je netko pretrčao i slično... Radi sve ono što treba izborniku i trenerima, analizira i prijašnje utakmice, može se u tim analizama vidjeti što je bilo dobro, što slabije, što treba popraviti. Radi se o video, a po potrebi i foto materijalima za stožer.

- Jako dobro se uklopio i Dalić s njim jako dobro funkcionira od prvog dana. Poštuju se, izbornik se oslanja na njega - kažu nam u reprezentaciji.

Marc je trenutačno analitičar u Aberdeenu, klubu koji s Celticom dijeli prvo mjesto u škotskom prvenstvu, imaju sedam pobjeda iz sedam utakmica. Voditelj je odjela analitike. Marc je bio i u Tottenhamu, kad su u klubu bili Luka Modrić, Vedran Ćorluka, Stipe Pletikosa i Niko Kranjčar. Inače je počeo u Southamptonu, nakon Tottenhama bio je i u Portsmouthu. Od 2021. godine radio je u West Hamu kad je tamo bio Nikola Vlašić. Od ove godine vratio se u svoju Škotsku.

I sad eto, radi analizu pred utakmicu s - Škotskom.

Linker
10. listopad 2024 20:13