DAMIR KRAJAC Cropix
PORAZ U LISABONU

VIDEO: Cristiano Ronaldo rastužio Hrvatsku i ispisao povijest, Vatreni pali na otvaranju Lige nacija

Reprezentativci su u novoj formaciji odigrali bolje nego na Euru, ali kući se vraćaju praznih džepova
Piše: Dražen Antolić iz Lisabona/SNObjavljeno: 05. rujan 2024. 22:42

Portugal - Hrvatska 2:1 (Dalot 7., Ronaldo 34./Dalot 41.-a.g.)

PORTUGAL: Diogo Costa - Dalot ⚽, Dias, Inacio, Mendes - Bruno Fernandes, Vitinha (od 90. Goncalves), Bernardo Silva - Neto (od 46. Semedo), Ronaldo ⚽ (od 87. Jota), Leao (od 46. Neves).

HRVATSKA: Livaković - Pongračić (od 46. Ćaleta-Car), Šutalo, Gvardiol - Jakić (od 77. Peršić), Modrić 🟨 (od 77. P Sučić), Kovačić, Sosa - Mario Pašalić (od 67. L. Sučić), Baturina (od 61. Matanović) - Kramarić

Pogotke pogledajte OVDJE.


Hrvatska je odigrala solidnu, kompetitivnu utakmicu, izgubila je, ali sad treba uložiti sve snage da se dobije Poljska. Portugal je zasluženo slavio, bio je opasniji i bliži većoj pobjedi nego Vatreni bodu, iako bilo je šansi i za to... Posljednje nisu zabili Kramarić u sudačkoj nadoknadi na drugoj vratnici i potom Matanović. Hrvatska je stisnula u finišu, ali do poravnanja nije stigla (2:1). I po igri i rezultatu to je najbolji start u Ligi nacija. Zlatko Dalić predstavio je formaciju 5-4-1 u kojoj je bilo neurednosti, što je i logično za prvi put, ali vidjelo se da ima potencijala.

Početno taktiziranje prekinula je akcija Portugala u šestoj minuti zaključena šutom Brune Fernandesa i obranom Livakovića. Samo minutu kasnije zaspala je hrvatska obrana, Bruno Fernandes našao je pred golom desnog braniča Dioga Dalota, kojeg Sosa nije stigao zaustaviti pa je uslijedio udarac kroz noge Livakovića za 1:0.

image

Diogo Dalot slavi pogodak

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Hrvatska je prvu prijetnju priredila u 14. minuti, domaći navijači na tribini hvatali su se za glavu, ali šut Modrića s ruba kaznenog prostora završio je u vanjskom dijelu mreže. Nedugo potom i Gvardiol je iz daljine okušao udarac. Vatreni su imali posjed 60 posto, no teško su nalazili prolaz do vrata suparnika.

Cristiano Ronaldo bio je blizu gola u 22. minuti, Leao mu je ostavio loptu petom, ali Livaković je zaustavio i taj šut svojom poznatom špagom.

Dugo se držala lopta, napadi su često maratonski trajali s brojim dodavanjima jer obje su ekipe jake u posjedu. Kad je netko “zasjeo” na loptu nije je dao. Hrvatska je do šanse došla u 26. minuti, Kramarić se oslobodio lažnjakom, ali šut nije bio dobar. U 31. minuti puno bolji udarac devetka Vatrenih, domaći je vratar obranio.

Cristiano Ronaldo euforično je proslavio pogodak za 2:0 u 34. minuti, na centaršut Nuna Mendesa. Pobjegao je Pongračiću i matirao Livakovića. U završnici prvog poluvremena je Vitinha pobjegao u kontru i pogodio gredu, a to se dogodilo kod rezultata 2:1 jer Dalot je bio strijelac i na drugoj strani. Kramarić je odigrao u sredinu, Sosa na drugoj vratnici pucao, a branič petom matirao Dioga Costu.

image

Cristiano Ronaldo

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

S tako smušenom i poroznom obranom nije moguće igrati ozbiljan nogomet. Portugalci su bili konkretniji i opasniji u završnici, ali činili su to na najjednostavnije načine jer Pongračić i Sosa ponovno su pokazali slabosti koje imaju, a nisu bili jedini koji su griješili u defenzivi. Suparnici su im bježali dok bi oni “zadrijemali” na trenutak. Lako je to svesti pod činjenicu da nakon dugo vremena Hrvatska igra s trojicom stopera (5-4-1), no radi se o pogreškama koje se ne smiju događati u niti jednoj formaciji.

Terenski naši nisu stajali loše, napravili su dovoljno akcija, ali nisu ih na pravi način izveli do kraja, osim autogola Dalota. Vidjelo se da Baturina tek treba pohvatati konce, kao i svi pomalo u tom sustavu igre. Već u 61. minuti izbornik ga je zamijenio i dao prigodu debitantu Igoru Matanoviću koji je dobro reagirao i fino se predstavio. Imao je jedan šut tik kraj gola, i još tri, od toga je vratar jedan obranio. Nova formacija pokazala je i pluseve, jedan je što na taj način Hrvatska više dobiva od Joška Gvardiola u ofenzivnoj igri.

Već na poluvremenu Zlatko Dalić je ostavio vani Pongračića i poslao na teren Ćaleta-Cara. Gvardiolov pokušaj glavom otvorio je zbivanja u nastavku, no nije bio težak posao za Dioga Costu. Domaći izbornik Roberto Martinez odgovorio je Daliću tako što je i on promijenio u drugom poluvremenu formaciju na trojicu stopera. Bila je to zanimljiva taktička igra...

image

Martin Baturina

DAMIR KRAJAC Cropix

Portugalci su taj dio odigrali bolje, Ronaldo je još jednom zaprijetio... Domaćini su cijelu utakmicu kvalitetnije napadali prazan prostor kad bi imali napadačke akcije, tražili bi loptu iza leđa, što im je kao nešto bržima bilo i lakše. Hrvatska se povremeno previše poigravala s loptom pred svojim vratima, nije imala pravi odgovor na presing pa se Livaković dobro naigrao jer u njemu su tražili “luku spasa”. Usto je imao i nekoliko fantastičnih obrana.

Mogla je Hrvatska u nekim situacijama više napraviti kao od bijega Pašalića koji nije dobro izveden do kraja, iako se nadao da će sudac Meler sankcionirati igranje rukom igrača u klizećem startu. Debitirao je i Petar Sučić umjesto Modrića od 77. minute, a na desnog bočnog je, valjda prvi put u karijeri, ušao Ivan Perišić, s kapetanskom vrpcom.

Pogled na ljestvicu nakon prvog kola.



Standings provided by Sofascore

🗣️ Da čujemo i vaše komentare.

"Kako dobra utakmica, ova formacija je trebala biti i na Euru, ali nema veze, napadački jako dobri, obrambeno malo slabiji, ali kad se i to posloži, bit će i to OK. Bez obzira na poraz, veseli bolja igra Hrvatske." (Zoran Šmer)

"Svaka čast, momci, odlična igra. Ovakav pristup treba biti, bravo." (Željko Vrhovac)

"Neka, mladi igrači su pokazali da će biti odlični, samo im Daliću daj više prilike." (Robert Dragić Žalac)

"Dobrav ovaj naš Yao Ming." (Goran Rafael Jelić)

"Gdje je Matanović bio dosad? Takvog igrača mi nemamo od Mandžukića." (Stjepan Trupeljak)

Evo nam i konačne statistike.

image
SOFASCORE

Detaljnije: Sofascore.

Vidjeli smo nekoliko elemenata koji nas mogu obradovati, ali tri boda zaradio je Portugal. Cristiano Ronaldo ispisao je povijest 900. pogotkom u karijeri, a 131. u dresu reprezentacije. Da smo malo ranije počeli pritiskati u drugom dijelu, možda bismo i stigli do tog boda. Igor Matanović ušao je u 61. minuti i četiri puta zaprijetio Costi, drugi debitant Petar Sučić imao je nešto manje vremena da pokaže što zna... Oba portugalska gola stigla su nakon proboja po lijevoj strani, gdje nismo imali prirodnog beka Juranovića ili Stanišića, stoga ne treba stvarati veliku dramu. Ovako energičnom partijom, ogled s Poljskom ne bi trebao biti problem...

image

Cristiano Ronaldo

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

KRAJ UTAKMICE

90+4. Perišić ubacuje s desne strane nakon kruženja Vatrenih oko 16-erca, a Matanović šutira glavom, ali opet preko gola!

90+1.

Još jednom - šteta! Luka Sučić ubacio je s desne strane i pronašao Kramarića na drugoj vratnic, a naš napadač iz zahtjevne ukošene pozicije trese vanjski dio mreže.

90. 🕖

Igrat će se još najmanje četiri minute.

90.

I Vitinha izlazi iz igre, a ulazi Goncalves.

88.

Vitinha je pao držeći se za glavu. Iskoristit će se pauza za izmjenu Portugala: Ronaldo izlazi, ulazi Diogo Jota.

image

Cristiano Ronaldo

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

84. Semedo je opasno potegnuo nakon kontre Portugalaca kojoj je Ronaldo pridonio sjajnim sprintom, no udarac će se odbiti od Šutala u korner.

82. Novi Sosin centaršut Costa lovi u ruke.

81. Još jednom Matanović tuče glavom, treći put otkad je ušao u igru prije 20 minuta! Eto što ti je glad, čovjek se nalazi na svakoj lopti u portugalskih 16! Šteta što je ovaj pokušaj otišao izvan okvira.

80. Sosa je centrirao prema Matanoviću, koji šutira glavom i pogađa Costu.

77.

Modrić napušta igru, ulazi Petar Sučić, a Ivan Perišić zamijenit će Jakića. Modrić je predao kapetansku traku Perišiću.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

76.

Šteta! Igor Matanović bio je jako blizu pogotku! Sučić je ubacio nisko s desne strane, a Matanović stigao do lopte i iz prve zapucao prema vratima Coste, ali leti lopta preko desne vratnice.

75. Ulazimo u posljednjih 15 minuta, vrijeme je da Hrvatska preuzme incijativu!

74. Ronaldo je šutirao iz slobodnog udarca, samo u živi zid.

Maloprije je nakon jednog duela ostao ležati s bolnom grimasom na licu.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

72. 🟨 Žuti karton Luki Modriću zbog prigovora. Matanović je Vitinhi izbio loptu na što se Portugalac srušio na tlo, a sudac je svirao prekršaj. Naš je kapetan poludio na tu odluku pa mu je Meler pokazao javnu opomenu.

67.

Pašalić izlazi iz igre, ulazi Luka Sučić.

66. Vrhunska akcija Vatrenih, a onda faul u napadu! Matanović je odvukao braniče i stvorio prostor Pašaliću, kojeg je Jakić pronašao dugom loptom. Djelovalo je da će Pašalić ići jedan na jedan s Costom, ali portugalski branič stigao je uklizati i spriječiti udarac, a na kraju i izboriti prekršaj.

66. Neugodno je Bruno potegnuo s distance, ali ravno u Livakovića.

62. Kako hitro kombiniraju Portugalci, u nekim trenucima jednostavno ih ne možemo pratiti! Bruno Fernandes primio je loptu iz sredine, preko drugog veznjaka pronašao Ronalda, koji iz solidne pozicije unutar kaznenog prostora silovito šutira, a Livaković upisuje vrhunsku intervenciju!

61.

Izlazi Martin Baturina, ulazi debitant Igor Matanović.

image

Martin Baturina

DAMIR KRAJAC Cropix

59. Još jedna opasnost za Vatrene! Pašalić je oteo loptu Portugalcima pa ju ekspresno "prodali", zatim je Ronaldo odigrao ulijevo prema Mendesu, koji šutira iskosa, a Livaković brani.

Manje bitno u 57. minut, ali ovako je izgledala koreografija posvećena Pepeu na početku utakmice.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

56. Opet su Portugalci skovali opasnost s lijeve strane prema sredini. Mendes je pronašao Ronalda, koji šutira s 10-ak metara i šalje loptu iznad grede. Ćaleta-Car je to blokirao, stoga ide korner za domaćine.

53. Vitinha je potegnuo s distance, daleko iznad grede. Portugal je preuzeo inicjiativu u početnim minutama drugog dijela i očito traži pogodak da bi se vratio na plus dva.

51. Vrhunska prva reakcija Ćalete-Cara! Mendes je ubacio oštru i nisku loptu prema Bruni, no stoper Vatrenih čisti to u posljednji trenutak i izbija loptu u korner.

49. Modrić je ubacio iz kornera, a Gvardiol zapucao iz obećavajuće pozicije glavom, ali hvata to Costa.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

48. Dias je klizećim startom spriječio Pašalićevu loptu u peterac, bit će korner za Vatrene.

47. Loša lopta Jakića umalo je rezultirala većim neugodnostima pred Livakovićem, ali Kovačić pravovremeno oduzima loptu Portugalcima!

46.

Počinje drugo poluvrijeme. Pongračić je izašao, a ušao Duje Ćaleta-Car. S druge strane izlaze Neto i Leao, a ulaze Semedo i Neves.

🗣️ Još nekoliko vaših komentara prije početka drugog dijela.

"Neka kaže tko što hoće, ali igramo dobro. Kovačić i Gvardiol najbolji. Baturina samo da se malo oslobodi treme. Ipak igramo s Portugalom." (Stjepan Trupeljak)

"Dalot tuče i za svoje i za naše." (Ljubica Jurković)

"Nažalost, naši olako primaju pogotke. Igraju dobro u polju, ali protivnik lako dođe u priliku za gol. Teško da Livaković može obraniti 7-8 zicera na utakmici, kao što je to bilo zadnjih nekoliko sezona. I sreća je napustila Vatrene, kako se čini." (Dejan Durtović)

"Nije loše, ali treba nam napadač, dosta ima prostora za ubačaj s bekova, ali nitko u 16 m, i češće se treba odlučiti za udarac s distance." (Josip Vidović)

Cristiano Ronaldo pamtit će okršaj s Hrvatskom jer je stigao do 900. službenog pogotka u karijeri.

✍️ Komentar Dražena Antolića iz Lisabona nakon prvih 45 minuta:

"S tako smušenom i poroznom obranom nije moguće igrati ozbiljan nogomet. Portugalci su bili konkretniji i opasniji u završnici, ali činili su to na najjednostavnije načine jer Pongračić i Sosa ponovno su pokazali slabosti koje imaju, a nisu bili jedini koji su griješili u defenzivi. Suparnici su im bježali dok bi oni "zadrijemali" na trenutak. Lako je to svesti pod činjenicu da nakon dugo vremena Hrvatska igra s trojicom stopera (5-4-1), no radi se o pogreškama koje se ne smiju događati u niti jednoj formaciji.

Terenski naši nisu loši, napravili su dovoljno akcija, ali nisu ih na pravi način izveli do kraja, osim autogola Dalota. Vidjelo se da Baturina tek treba pohvatati konce, ali i svi pomalo u tom sustavu igre.

Nova formacija pokazala je i prvi plus - na taj način Hrvatska više dobiva od Gvardiola u ofenzivnoj igri."

Tri pogotka, tri portugalska strijelca, 2:1 za domaćine. Zlatko Dalić može biti zadovoljan trkom svojih izabranika, pokazali smo i raznovrsnost u kreaciji, malo preko Sosinih ubačaja, malo putem dubinskih lopti kroz sredinu. Problem nam rade Mendes i Leao na lijevoj strani, gdje u kombinacijama s Ronaldom uspiju osvojiti dosta prostora i prirediti neugodnost pred Livakovićem. Tako smo primili oba pogotka, no mogli smo i zabiti malo više da je Modrić u početnoj fazi susreta bio za koji centimetar precizniji...

image

Rafael Leao

PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+1. Gvardiol je blokirao opasan udarac Dalota, a onda Sosa spriječio drugi centaršut. Cristiano Ronaldo, Bernardo SIlva i Ruben Dias napali su turskog suca jer im nije dopustio da izvedu udarac iz kuta iako je nadoknada istekla.

45. 🕖

Igrat će se još najmanje minuta prvog dijela.

44.

Trese se greda! Neto je silovito zapucao iz pozicije unutar kaznenog prostora, Gvardiol ga nije stigao blokirati, a u konačnici je sreća pomazila Vatrene!

41. Vraćamo se u igru! Pogodak se knjiži kao autogol Dalota. Kramarić je efektno primio dugo dodavanje leđima i poslao oštru loptu pred gol Coste, a Sosa je najprije stigao zapucati iskosa, da bi Dalot u pokušaju bloka skrenuo loptu u mrežu!

41. GOOOL!

GOL! Borna Sosa, a možda i autogol, za smanjenje portugalskog vodstva!

41. Još jednom previše prostora Hrvatska ostavlja na desnoj strani terena! Iz sredine je došao pas prema Mendesu, koji je neuhvatljiv za naše braniče, ali preslabo je šutirao da bi iskosa matirao Livakovića, koji hvata loptu u ruke.

40. Kovačić je kratko proigrao Jakića dubinskom loptom. Bočni igrač Vatrenih zatim je pokušao pronaći nekog od naših reprezentativaca pred vratima, ali sijeku to Portugalci.

38. Kramarić je napravio pomutnju u protivničkih 16 i izbori korner. U konačnici, Pašalić je s lijeve strane ubacio prema Jakiću, koji iz zahtjevne pozicije udara glavom i promašuje gol.

34. Prelako su nam Portugalci zabili drugi pogodak... Desna strana naše obrane previše "curi", Mendes je sada ubacio, a Ronaldo se bez ikakvih poteškoća uvukao među Gvardiola i Pongračića pa iz blizine matirao Livakovića.

image

Slavlje Cristiana Ronalda

DAMIR KRAJAC Cropix

34. GOL!

Cristiano Ronaldo za 2:0 Portugala!

Luka Modrić zasad igra ofenzivnije nego što smo očekivali. Uz Kramarića je najistureniji pojedinac Vatrenih kad treba vršiti presing, a nerijetko vreba i oko kaznenog prostora. Rezultiralo je to jedim vrhunskim udarcem u 14. minuti, ali nedostajao je koji centimetar sreće.

image

Luka Modrić

DAMIR KRAJAC Cropix

30.

Odličan pokušaj Kramarića! Modrić je ubacio iz kuta, Dias odbio točno na nogu Kramarića, koji s distance silovito šutira u desni kut. Ispružio se Costa koliko je dug i širok i jedva izbacio loptu u novi korner.

30. Pašalić je izborio treći udarac iz kuta za Vatrene. Nadamo se i trećoj sreći...

29. Jakić nije dozvolio da ga Ronaldo prevari biciklom, bit će aut za Hrvatsku na našoj polovici.

🗣️ Iza nas je polovica prvog poluvremena, da čujemo i vaše komentare.

"Male greškice Sose i Livakovića..." (Stanko Manenica)

"Jakić samo gleda kako Portugalci ulaze u šesnaesterac." (Malo Sutra)

"Baturina ne dobiva loptu, ni jedan pas mu nisu dali. Prvih pet minuta nije ni spomenut pa je izgledalo kao da ne igra. Očito par 'diva' ima prioritet na lopti." (Anastazia Biverhausen)

image
DAMIR KRAJAC Cropix

27. Kramarić je osvojio nešto prostora na lijevoj strani i "izvozao" Dalota, da bi vratio za Modrića i Kovačića, ali nakon nekoliko dodavanja lopta ide unazad.

26. Kramarić je lažnjakom prevario Mendesa i desnicmo potegnuo s ruba kaznenog prostora prema drugoj vratnici. Ipak, pored gola...

24. Kombinirali su Modrić i Gvardiol, zatim je Sosa poslao oštru nisku loptu pred peterac, a Dias očistio opasnost. U nastavku akcije Gvardiol je nanizao dva-tri igrača Portugala i izborio korner.

22. Opasno je pred vratima Hrvatske! Bruno je pronašao Leaa, a on petom ostavio Ronaldu, koji je zapucao blago iskosa u bliži kut. Livaković je vrhunski obranio i spasio novi gol! Portugal je dobio korner, Bruno će ubrzo pokušati udarcem s 30-ak metara i prebaciti gredu.

21. Neto je ubacio iz slobodnog udarca, svaka čast Jošku Gvardiolu! Nebeski je skočio naš stoper i glavom izbio loptu iz zone opasnosti. U suprotnom bi Ronaldo imao praktički čisti zicer.

20. Neto je ubacio s desne strane, a Šutalo najviše skočio i odgodio napad domaćih. Portugal kreće u novu akciju, a Hrvatska se brani u formaciji 5-4-1, s Kramarićem kao najisturenijim pojedincem. Bit će sada i slobodni udarac za Portugal nakon prekršaja Pongračića na Ronaldu. Pozicija je opasna za centaršut, ne i za izravni udarac.

Podrška s tribina je malobrojna, ali vatrena.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

17. Jakić je ubacio s desne strane u peterac, "zicer" je to za Dioga Costu, koji hvata loptu u ruke.

17. Sjajna kombinacija Dalota i Fernandesa, no Sosa u ključnom trenutku ulijeće i siječe loptu pred našim kaznenim prostorom.

16. I Gvardiol će okušati udarac s distance! Samo u Costu...

14.

Kakva šteta! Modrić je opalio s nešto manje od 20 metara, a navijačima na Da Luzu zastao je dah! Djelovalo je kao da se zatresla mreža, usporedili bi taj pogodak s onim protiv Argentine u Rusiji, ali ipak lopta leti malo pored vratnice.

13. Kovačić je dugom loptom pronašao Jakića na desnoj strani. Kombinirali su potom Jakić i Modrić, da bi hrvatski kapetan centrirao na drugu stativu prema Sosi, ali bio je to prezahtjevan ubačaj. Ispucavanje za Costu.

12. Portugalci su presjekli ubačaj Borne Sose i krenli u kontru dugom loptom prema Ronaldu, no Livaković je pravovremeno izletio izvan svojih 16 i ispucavanjem otklonio opasnost.

image

Dominik Livaković

DAMIR KRAJAC Cropix

11. Kovačić je dugom loptom pronašao Kramarića na lijevoj strani. Pokušao je naš napadač slomiti Bernarda Silvu lažnjakom, na kraju će izboriti samo udarac iz kuta.

7. Najgori mogući početak! Mendes je poslao nešto dužu loptu prema Bruni Fernandesu, koji je imao dovoljno vremena i prostora da kratkim dodavanjem pronađe Dalota pred petercem. Sosa je kasnio za bekom Portugala, koji je iz blizine "provukao" loptu kroz noge Livakoviću.

7. GOL!

Diogo Dalot zabija za 1:0!

6.

Prvi udarac pripada Portugalcima! Ronaldo je osvojio nešto prostora i proigrao Leaa na lijevoj strani. Igrač Milana je ubacio, a nakon nekoliko odbijanja lopta je stigla do Brune Fernandesa, koji poteže s ruba 16-erca, ali silovit udarac brani Livaković!

5. Kovačić radi prvi prekršaj na utakmici, na polovici terena srušio je klupskog suigrača Bernarda Silvu.

4. Ništa konkretno nije napravila Hrvatska u prvom dužem posjedu s loptom. Portugalci sada kuju novi napad, trenutno ne idu dalje od polovice travnjaka. Modrić i Kramarić vrše pritisak.

2. Odmah je obrambeni red domaćih pronašao Rafaela Leaa dugom loptom, ali napadač Milana našao se u zaleđu.

1. Počinje utakmica, Portugalci imaju prvi napad!

20.48 Minuta šutnje za Adolfa Calista, bivšeg portugalskog reprezentativca koji je preminuo prošlog tjedna.

Izvrsna atmosfera, čekamo prvi sučev zvižduk! Pravdu dijeli Turčin Halil Umut Meler.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

Luka Modrić s lavovskim izrazom lica uoči susreta.

image
PATRICIA DE MELO MOREIRA Afp

20.43 A sada - Lijepa naša.

20.41 Prije utakmice odana je počast Pepeu, koji je primio dres s brojem 141 u znak broja nastupa za reprezentaciju Portugala. Navijači su čuvenog "kostolomca" pozdravili spektakularnom fotografijom, aplauzom i "klanjanjem".

Naš izvjestitelj Dražen Antolić šalje kadrove zagrijavanja s Da Luza.

image
DRAžEN ANTOLIć Sportske Novosti

Uoči utakmice s Portuaglom, Zlatko Dalić povukao je potez kakav dosad nije napravio. Rezultiralo je manjkom nervoze i rekordnom presicom. Više pročitajte OVDJE.

Učinak Cristiana Ronalda protiv Vatrenih:

🏃‍♂️ 4 nastupa

► Asistencija u 2:0 pobjedi 2005. (prijateljska utakmica)

⚽ Pogodak za 1:0 pobjedu 2013. (prijateljska utakmica)

► Asistencija za 1:0 pobjedu 2016. (Europsko prvenstvo, osmina finala)

image

Cristiano Ronaldo

DAMIR KRAJAC Cropix

Evo i statističkog uvoda u utakmicu.

image
Sofascore

Detaljnija statistika: Sofascore

Najavu piše: Drežen Antolić

Večeras igra Hrvatska, a napetosti nema. To u pravilu ne sluti na dobro. Vatreni su u Portugal stigli na novi početak, očekivanja nisu prevelika. U zrakoplovu za Lisabon sreli smo pregršt navijača koje sankcije UEFA-e nisu spriječile da pohode atraktivnu turističku destinaciju na zapadu Europe, međutim, na pitanje što očekuju od reprezentacije, najčešći odgovor bio je – ništa! No, koliko god bili zabrinuti i tih 350-400 Hrvata koliko ih se očekuje na tribinama jer zbog kazne HNS-u hrvatskog sektora neće biti, svi koji će gledati utakmicu na televiziji žele pozitivno izdanje nacionalne vrste.

Hrvatska na Da Luz izlazi nakon lošeg Eura i još gore serije jer od utakmice s Turskom lanjskog listopada u Osijeku, u pet jačih iskušenja u službenim ogledima, nije dobila niti jednom. Ima tek dva grozna remija s Albancima i Talijanima. Euro je izborila preko Latvije i Armenije, koje pripadaju nižim rangovima, što je bitno snizilo tenzije oko Vatrenih. Nadamo se privremeno.

Hrvatska uvijek mora imati ambicije i ne smije se prepustiti malodušju. Netko će kazati kako je prioritet stvoriti momčad za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, ali koliko je god to točno, u šest utakmica Lige nacija želimo vidjeti i natjecateljski žar. Zdravu sportsku glad za uspjehom. Veliki klubovi i velike reprezentacija, a Hrvatsku i dalje mnogi vide takvom, ne smiju si dopustiti da utonu u mrtvilo.

Tko kod istrči na Da Luz u toj sjajnoj areni mora odigrati pravu utakmicu i potući se s momčadi Roberta Martineza, u protivnom nije za reprezentaciju. Drugo je to što eventualan loš rezultat ne bi smio značiti dramu.

U lipnju su Vatreni prekinuli crnu seriju te skinuli Portugal s liste reprezentacija koje Hrvatska nikad nije svladala, za ponoviti to ili osvojiti barem bod trebat će odigrati odlično. Tada su svi previše poletjeli, ovdašnji mediji hvalili su “stare konje” koji su i dalje spremni za derbi, ali puno se toga u kratkom roku promijenilo. Ipak, gard ekipe koja drži do sebe nikad ne smije nestati.

Najviše nas zanima kako će Hrvatska igrati, što će izbornik novoga ponuditi i kako će to funkcionirati. Što su na Euru naučili i koliko će biti dalek put do nove moćne Hrvatske. Dalić čak i ne nudi toliko kadrovske svježe krvi koliko je najavio taktičke. Formacija s trojicom stopera je zaokret za koji treba jasna vizija i ponešto vremena, ali mnogi igrači tako djeluju u klubu, to i im nije strano, pa ne bi smjeli djelovati kao da su akteri eksperimenta. Zbog niza ozljeda izbor igrača nije prevelik, ali opet Dalić može kombinirati. Ispred vratara Livakovića obranu će zacijelo činiti Pongračić, Šutalo i Gvardiol. Na desnom boku ima Jakića i Pjacu, na lijevom Sosu i Perišića, u vezi uz Modrića i Kovačića još i Baturinu, Luku Sučića, Marija Pašalića... U napadu uz Kramarića i Budimira, Petkovića...

U četvrtom ciklusu svi već znaju da je Liga nacija bitna. Ima izravan utjecaj na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u čak dvije faze. Rezultati u njoj značajni su za određivanje nositelja uoči ždrijeba kvalifikacija za Mundijal 2026. godine, a kad se izlučni ciklus završi, četiri najbolje nacionalne vrste u Ligi nacija koje nisu izborile izravno Svjetsko prvenstvo, niti jedno od osam mjesta za najuspješnije drugoplasirane momčadi, na temelju Lige nacija dobit će šansu u play-offu. Važna je i kao samostalno natjecanje jer Hrvatska u njoj brani finale, Rotterdam je bila treća službena medalja u pet godina. Manje sjajna nego u Moskvi i Dohi, ali vrijedna.

Portugal nije slučajno “Crni Petar” za Hrvate, koji su na njemu lomili zube i kad su bili najjači kao na Euru 2016. godine. Njegov je nogomet tehnički odličan, brz, a usto i okomit. U lisabonskoj okolici u Oeirasu naši su u lipnju našli recept, dobro ih blokirali i bili opasni, što je potvrdio i konačan uspjeh 2:1. Međutim, tada je domaćin igrao bez pravog gasa. Nošen publikom na Da Luzu neće biti tako. Oni ne stvaraju novu reprezentaciju, nego traže iskupljenje za Njemačku, gdje su četvrtfinalom napravili manje od očekivanja. U arenu ulaze ranjeni lavovi. Trebalo bi biti zanimljivo.

Linker
05. rujan 2024 23:04