Bruno Petković

 PRO SHOTS PHOTO AGENCY/DDP USA/PROFIMEDIA Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia
SREBRO U ROTTERDAMU

VIDEO: Hrvatska u drami izgubila finale, Majer i Petković tragičari u raspucavanju

Vatreni su još jednom uzeli srebro! Nakon trosatnog maratona Španjolska je bila bolja
Piše: Dražen Antolić, SNObjavljeno: 18. lipanj 2023. 23:31

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 0:0 (4:5 - 11m)

Roterdam - Stadion De Kuip. Gledatelja 52000.

Sudac: Felix Zwayer. Pomoćnici: Lupp i Achmüller (svi Njemačka). Četvrti sudac: Kružliak (Slovačka). VAR: Fritz (Njemačka). AVAR: Jablonski (Njemačka) i Attwell (Engleska). Delegat: Blackbourne (Engleska).

HRVATSKA: Livaković - Juranović (od 111. Stanišić), Šutalo, Erlić, Perišić - Brozović, Modrić, Kovačić - Pašalić (od 61. Petković), Kramarić (od 90. Majer), Ivanušec (od 78. Vlašić).

ŠPANJOLSKA: Simon - Navas (od 97. Carvajal), Le Normand (od 78. Nacho), Laporte, Alba - Rodri, Ruiz (od 78. Merino) - Asensio, Gavi (od 87. Olmo), Pino (od 66. Fati) - Morata (od 66. Joselu).

Jedanaesterci: 1:0 - Vlašić, 1:1 - Joselu, 2:1 - Brozović, 2:2 - Rodri, 3:2 - Modrić, 3:3 - Merino, Majer - Simon obranio, 3:4 - Asensio, 4:4 - Perišić, Laporte - greda, Petković - Simon obranio, 4:5 - Carvajal.

Žuti kartoni: Gavi (81 - preoštar start), Petković (90+2 - preoštar start), Nacho (96 - preoštar start), Rodri (97 - preoštar start).

image

Statistika na kraju dvoboja Hrvatske i Španjolske

SOFASCORE

Španjolska je treći osvajač Liga nacija, naš san se rasplinuo, pred više od trideset tisuća Hrvata Vatreni nisu mogli do zlata. Stala nas je karta jedanaesteraca, Lovro Majer i Bruno Petković nisu zabili, Unai Simon im je obranio, pa iako je Laporte pogodio gredu, nije nas to spasilo. Još jedna mitska bitka i drugi poraz u finalu, Hrvatska skuplja srebra i bronce, ne može do vrha i počinje podsjećati na Nizozemsku. Teško je gubiti, ali navijači su čestitali Vatrenima koji su se još jednom borili iz petnih žila i ostali za korak kratki. Finale je veliki uspjeh, no tuga i bol će ostati jer šansa je bila golema.

image
JOHN THYS Afp

Bila je to utakmica živaca. U devetoj minuti sledili smo se nakon što je Livakoviću pobjegla lopta pred Moratom, ali Španjolac se ionako nalazio u zaleđu. Hrvatska nije dobro ušla u susret po pitanju koncentracije, to se vidjelo po pogrešci Erlića u 12. minuti koji je servirao šut Gaviju, no veznjak Barcelona nije bio točan. Hrvatska je držala posjed, ali nije imala dubinu. Tribine su gorjele, navijači su se “raspametili”, atmosfera je bila senzacionalna iako je bilo 0:0. Upaljene su i neke baklje. Dugo su navijači čekali pravu šansu i dogodila se u 23. minuti ali Laporte je spasio ispred Kramarića. Potom su Španjolci izvukli i loptu koja je išla na Pašalića.

No, La Roja je bila opasna kad bi došla pred naš gol. U 31. minuti Perišić je tukao glavom, pa to ponovio u 39. minuti. Akcija Jordi Alba - Morata izazvala je uzvik s tribina, ali udarac je bio glavom preko vrata...

Tvrda borba. Hrvatskoj je nedostajala kvalitetnija i konkretnija igra u završnih tridesetak metara. Vatreni su ušli nesigurno, pogotovo Livaković i Erlić, možda pod dojmom fantastične atmosfere koncentracija nije bila prava, ali bitno su se podignuli. Španjolski posjed je u toj dionici bio sitno veći (54:46), no nisu imali udarac unutar okvira. Međutim, od tri naša nije bilo “smrtne prijetnje” Unaiju Simonu.

Španjolska je visoko napadala kad je lopta bila u zadnjem hrvatskom redu. Drugi dio otvorio je udarcem Juranović nakon centaršuta Perišića. Španjolci su izveli konkretnu akciju do kraja u 57. minuti kad je Jordi Alba nabacio, a Asensio glavom pucao preko gola. Pašalić je imao udarac glavom u 60. minuti na još jedan centaršut Perišića. Kad bi se igra rasplamsala bilo je i opasnosti po vrata, Rodri je tako uputio udarac iz daljine. Njemački sudac Felix Zwayer dopuštao je čvrste startove, u tome nije lako držati kriterij pa je počašćen s “Cigane, Cigane...”.

image
JOHN THYS Afp

Dobar dio susreta to je bila šahovska borba, rijetko se dolazilo do šansi, na obje strane dominirao je oprez, ali i nemogućnost da dovrše napadačka stremljenja. Fabian Ruiz imao je šut u 76. minuti, i taj kraj gola. U 84. minuti Španjolska je imala sjajnu šansu za pogodak. Sve je krenulo pogreškom Erlića, akcija je dugo trajala da bi Merino našao Ansua Fatija u pravoj šansi, velikoj šansi, no pucao je traljavo, Perišić je spasio s gol crte.

Hrvatska je trkački i energetski padala, a La Roja dizala gas. Naši su se potrošili u produžetku s Nizozemskom, no oni su imali dan manje za odmor. U 87. minuti De La Fuente dao je prigodu Daniju Olmu. U 90. minuti Asensio je utrčao u prigodu, njegov je šut kao i mnogi drugi otišao kraj gola. Završnicu regularnog dijela obilježilo je gađanje pomoćnog suca s tribine... U 100. minuti Lovro Majer je sprintao u kontru, no sustigao ga je Nacho uz pomoć kolega. Publika je poludjela jer bilo je svega i svačega, no arbitri nisu svirali kazneni udarac. VAR nije smatrao da to treba pogledati. Dani Olmo mogao nas je matirati u 105. minuti, no niti njegov hitac nije pogodio cilj. Prvi dio produžetka šutom je zaključio Brozović, a obranom Simon, Još jednom je Olmo imao rješenje utakmice, ali s desetak metara nije pogodio.

Tek drugi put u povijesti Hrvatska je poražena nakon raspucavanja jedanaesteraca. Turska u Beču 2008. i Španjolska u Rotterdamu 2023. Velikoj seriji negdje je, nažalost, morao doći kraj.

Kakva šteta. Dugo ćemo pamtiti ovu večer i dramu, ali Hrvatska je osvojila četvrtu medalju na velikim natjecanjima.

SP 1998. - bronca

SP 2018. - srebro

SP 2022. - bronca

Liga nacija 2023. - srebro

4:5 Gotovo je! Dani Carvajal je zabio, Španjolska je pobjednik Lige nacija!

4:4 Petković nije zabio, Simon mu brani! Šteta... Opet Španjolci imaju meč loptu broj dva...

4:4 GREDA! Laporte nije zabio, Hrvatska se vraća u igru!

4:4 Zabija Perišić, a sada će Španjolci imati meč loptu.

3:4 Pogađa Marco Asensio, ništa nije mogao Livaković. Jako je blizu Furija naslovu pobjednika.

3:3 Lovro Majer ne zabija, brani mu Simon

3:3 Mikel Merino je zabio, jako je miran bio igrač Real Sociedada.

3:2 Siguran je kapetan Vatrenih, vodi Hrvatska, pod gredu je to opalio kapetan Vatrenih, ostavio je Simona bez šanse.

2:2 Rodri je napravio isto što i Brozović maločas, u drugu je stranu poslao Livakovića.

2:1 Brozović u jednu, Simon u drugu stranu, Hrvatska opet vodi!

1:1 Joselu je bio jako precizan, izjednačenje Španjolaca.

1:0 Nikola Vlašić prvi je pucao i pogodio za Hrvatsku!

Krećemo u raspucavanje. Prvi će izvoditi hrvatski nogometaši.

? Glas naroda:

''Džabe sve kad nema tko zabiti gol... E moj Daliću, ne puštaju se igrači tako olako doma, na poziciji na kojoj smo odavno tanki.
(Miro Kuzmanić)

''A gdje je VAR (prekršaj na Majeru)...???''
(Slavko Penić)

KRAJ: Idemo na jedanaesterce! Drama u Rotterdamu, pobjednika ćemo dobiti raspucavanjem s bijele točke.

118. Majer je fauliran od strane Albe, sada smo dobili dragocjene trenutke predaha, a onda je Kovačić potegnuo nakon dobre lopte Vlašića, imamo korner...

Ivan Perišić trenutačno je najbolje ocijenjeni igrač na terenu. Njegova prosječna ocjena na Sofascoreu je 8.7.

image
JOHN THYS/Afp

115. Pet minuta do konca produžetka, sve smo bliže penalima u Rotterdamu. Drama je na vrhuncu...

Rodri je sada probao iz daljine, od Erlićevog bloka ide to u šesti korner za Španjolsku večeras.

Utakmica se napeto prati na Trgu bana Jelačića.

image
DAMJAN TADIĆ/Cropix

image
DAMJAN TADIĆ/Cropix

112. ⇔ Umjesto Josipa Juranovića ulazi mu imenjak Stanišić. Četvrta je to Dalićeva izmjena večeras, može naš izbornik povući još čak dva poteza.

110. Dobra akcija Hrvatske, Modrić i Petković su povukli, Vlašić je pucao, Simon obranio. Čini se da je bilo zaleđe pri dodavanju za Vlašića, pa gol vjerojatno ne bi vrijedio niti da je postignut.

108. Olmo je zaprijetio nakon Fatijevog ubačaja, bilo je to jako blizu, no srećom nije išlo u okvir gola. Izvukla se Hrvatska.

Dalić je proživio najviše ovakvih drama. Sigurni smo da bi sad vjerojatno najradije utrčao u teren.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

106. Prva prilika za Španjolce u drugom produžetku, Fatijev ubačaj s lijeve strane nije bio dobar, Livaković je to ulovio bez poteškoća.

105. Kraj prvog produžetka. Igrale su se i dvije minute sudačke nadoknade, a Brozović je u drugoj pucao ravno u Simona nakon dobre akcije. Još 15 minuta drame je pred nama u Rotterdamu.

Josip Šutalo večeras ima jako puno posla.

image
KENZO TRIBOUILLARD/Afp

103. Atmosfera na stadionu i dalje je sjajna, što se hrvatskih navijača tiče, oni ne posustaju. Sve se čini da i ovo ide na penale...

Dobra prilika Španjolaca sada, tukao je Olmo preko gola, a nije bio čuvan niti pokriven.

image
ANTE CIZMIC Cropix

? Glas naroda:

''Onaj Oršić sa SP-a baš nedostaje ovom timu, pogotovo u ovakvim utakmicama. Kako god završilo, nema se što prigovoriti. Ovo zajedništvo i upornost i zalaganje nema nitko na svijetu."
(Franci Deljak)

''Pa ti ne vodi Livaju. Petkovića nema za vidjeti ovu utakmicu, itekako bi značilo da su obojica tu.''
(Damir Damir)

''Ovo postaje smiješno. Modriću imaš 37. Ponašaj se u skladu sa svojim godinama, ovo nije normalan čovjek!''
(Fukupuki)

''Svi znamo da Petković zabija pobjednički gol iz penala.''
(IMKudaimi123)

100. Sjajna akcija Hrvatske. Kovačić je projurio kao metak nakon ukradene lopte, uposlio Majera koji je bio u matnoj situaciji, no nije pucao. Pao je Majer u duelu s Nachom, nije Zwayer ništa sudio, ali se čini da Majer opet ima problema s rukom koju je bio ozlijedio.

97. ⇔ Posljednja promjena Španjolaca večeras. Ulazi Carvajal, umjesto Navasa.

? Novi žuti karton kod Furije, ovoga puta za Rodrija.

Leti, leti... Kramarić.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

96. ? Žuti karton za Nacha, novog kapetana Reala, nakon prekršaja nad Brunom Petkovićem.

94. Mirno je počeo produžetak, Hrvatska opet djeluje svježije, opet su naši reprezentativci ti koji diktiraju igru u dodatnom vremenu.

image
JOHN THYS Afp

? Stručni komentator SN Željko Kopić:

"U drugom poluvremenu gledali smo nešto otvoreniju utakmicu i bili vrlo blizu vodećem pogotku.

Bilo je vidljivo da je potrošnja igrača velika i kako će nam trebati reakcija s klupe kako bi zadržali razinu energije, kvalitetu igre i dodatno pojačali pritisak pred golom.

Očekivan je bio ulazak Petkovića koji je fantastično reagirao u utakmici protiv Nizozemaca. U takvom rasporedu Kramarić je zauzeo poziciju na desnoj strani napada, a Bruno igra na 'svojoj', centralnoj poziciji.

Španjolski izbornik je promjenama tražio svježinu i dobitnu, pobjedničku kombinaciju. Baš nam je Ansu Fati radio najveće probleme i imao priliku utakmice, ali se na gol liniji stvorio neumorni Perišić.

Ponovno smo došli do 'naših produžetaka', ponovno gledamo dramu. Kao i nebrojeno puta dosad, treba nam velika mentalna snaga kako bismo došli do toliko željenog trofeja."

91. Počinje dodatnih pola sata nogometa na De Kuipu. Dalić još može napraviti tri promjene, španjolski izbornik de la Fuente pak, ima još jednu.

? Dražen Krušelj iz Rotterdama:

"Produžetak ovaj put izgleda kao nagrada za Hrvatsku koja se počela gasiti u posljednjih 20 minuta. Čeka se Dalićeva reakcija jer vezni red sve teže prati ritam utakmice."

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Može li jednom bez drame?

Ovo je Hrvatskoj deseta utakmica u povijesti na velikim natjecanjima koja odlazi u produžetke!

Posljednjih šest smo dobili...

KRAJ: Gotovo je, idemo u produžetke! Drama u Rotterdamu se nastavlja, nema pogodaka niti nakon 90 minuta.

90+2. ? Bruno Petković je dobio žuti karton, prvi je to požutjeli igrač kod Hrvatske danas.

90. Asensio puca pored gola, nova dobra prilika za Španjolsku! Nije im to prošlo...

⇔ A sada u igru kod Vatrenih ulazi i treće rješenje s klupe, ulazi Lovro Majer umjesto Andreja Kramarića.

? Imat ćemo 4 minute sudačke nadoknade.

87. ⇔ U igru umjesto Gavija ulazi Dani Olmo. Peta je to, posljednja španjolska promjena prije eventualnog produžetka.

84. Nevjerojatno je što je sada propustio Ansu Fati! Spasili smo se nekako, odbili smo u korner, a Livaković je to uhvatio. Ovo je bila prilika utakmice za Španjolce. Merino je odigrao povratnu loptu, Fati je pucao, a Perišić uz pomoć Livakovića obranio na crti.

image
JOHN THYS Afp

Uoči početka utakmice dogodio se incident pred stadionom, i to zbog Marka Livaje.

Više pročitajte ovdje.

81. ? Prvi žuti karton večeras zaradio je Gavi zbog prekršaja nad Modrićem na sredini terena.

78. ⇔ Dvije promjene u Španjolskoj. Merino i Nacho ulaze, a izvan igre će Rodri i Le Normand.

Mijenja i Dalić. Ulazi Vlašić umjesto Ivanušeca.

76. Nova španjolska akcija. Dobio je sjajnu loptu u prostor Fati, Livaković je izletio na vrijeme i odbio loptu, no samo do Ruiza koji iz velike daljine puca preko gola. Još jednom smo bili miljenici sreće.

image
JOHN THYS Afp

74. Kao da se događa nekakvo zatišje u igri, vrti se lopta oko sredine terena, malo je kod jednih, malo kod drugih...

"Oj Zagoro, lijepa li si..." Navijački repertoar upravo je stigao do nezaobilaznog hita.

image
ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

? Glas naroda.

"Definitivno Kovačić večeras nije na razini. Majera ubaciti." (Ozren Turina)

"Konačno Petković! Sad mu je bolje da trči do kraja utakmice, a ne da se provodi po terenu." (CroAtTheTop)

70. Stvarala se sada potencijalno dobra hrvatska akcija koja je završena tako što je Ivanušec bio u zaleđu. Nije prošlo to dodavanje Brozovića u pravo vrijeme. Prijeti Hrvatska, traži priliku za udar vrijedan trofeja.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

68. Jasno, Kramarić je sada desno, gdje je bio Pašalić, a Petković je u špici napada. Može li nas Bruno opet odvesti do slavlja?

66. ⇔ Umjesto Morate ulazi Joselu, a Pina mijenja Ansu Fati. Prve su to dvije španjolske promjene večeras.

65. Sjajan šut Rodrija! Uh, ovo je bilo iz velike daljine, prozujalo je pored gola. No, tražili su naši prekršaj nad Petkovićem ranije, nakon čega su uslijedili zvižduci s tribina.

Ulazak s klupe u 90. minuti, pogodak za 3:2 u 98. minuti. Takav je bio Petkovićev učinak u srijedu.

Bruno, čekamo te!

61. ⇔ Evo i prve promjene Zlatka Dalića. Umjesto Marija Pašalića u igru ulazi Bruno Petković, hrvatski heroj s polufinala.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

60. Krasna prilika za Vatrene. Modrić je povukao i dobro dodao jednu loptu za Juranovića, a nakon njegove povratne lopte u sredinu zasmetali su si Modrić i Kramarić na udarcu koji bi sigurno bio prijetnja. Na koncu akcije, Pašalić trese mrežu, ali s vanjske strane.

"Mi Hrvati!", grmi s De Kuipa. Doslovno se može čuti kako tribine podrhtavaju. Spektakl.

image
KENZO TRIBOUILLARD/Afp

57. Velika prilika za Španjolsku! Alba je izigrao Juranovića na boku i zavrnuo za Asensija u sredini. Srećom, udarac potonjeg odlazi malo iznad grede. Preživjeli smo ovo...

"Što kažeš, opet produžeci?"

image

Aleksander Čeferin i Zoran Milanović

Ante Čizmić/Cropix

? Mundo Deportivo piše da je u posljednjoj dionici prije odmora Hrvatska bila bolja, oštrija i stvorila nekoliko prilika zahvaljujući okomitijoj igri.

Sudeći prema početku drugog dijela, Dalićeva momčad odlučila je još više iskoristiti slabosti u obrani Španjolske.

54. Pokazali smo da znamo, da itekako možemo zaprijetiti Furiji. Ne treba više ni spominjati, navijači su 12. igrač Vatrenih večeras, a na terenu stojimo sve bolje. Samo nek' dečki tako nastave.

image
JOHN THYS Afp

51. Juranović! Šteta za ovaj udarac nakon krasnog ubačaja Perišića, odbio je to kratko Simon, a onda Juranović puca pored gola. Uh, ovdje smo bili jako jako blizu pogotka.

Tijekom poluvremena UEFA je na službenim stranicama izradila anketu u kojemu je čitatelje pitala koga vide kao pobjednika ovog susreta. Čak 74% glasova pripalo je Hrvatskoj dok je preostalih 26% otišlo na stranu Španjolaca.

48. I dalje smo čvrsti, kompaktni, jaki na lopti, i dalje ne odustajemo od principa igre koje smo imali u prvom dijelu. Nekako se stvara dojam da nas i večeras čeka drama.

image
ANTE CIZMIC Cropix

46. Počelo je drugo poluvrijeme na De Kuipu! Nema promjena u odnosu na početne postave. Sretno, Vatreni...

? Evo i dojma našeg Dražena Krušelja s poluvremena u Rotterdamu.

? Stručni komentator SN Željko Kopić:

"U odličnoj atmosferi, s velikom podrškom navijača odigrali smo jako dobro prvo poluvrijeme, s odličnim gardom i energijom. Formacijski smo djelovali kao i u polufinalnoj utakmici u sustavu 4-3-2-1. Osjeti se važnost finala, tako da su obje ekipe ušle u utakmicu ne dozvoljavajući protivniku previše prostora za igru na protivničkoj polovini.

Prvih 20 minuta nismo bili opasni pred golom, ali kako je utakmica odmicala Modrić, Brozović i Kovačić su sve više preuzimali kontrolu te smo sve češće dolazili u završnu, napadačku trećinu i prijetili preko Kramarića, Pašalića i Perišića.

U fazi obrane smo vrlo stabilni, kombiniramo igru visokog presinga s dubokom zonskom obranom, tako da su Španjolci jedinu ozbiljnu priliku imali nakon presječenog proigravanja Erlića za Brozovića.

Igramo jako zrelu utakmicu i vjerujem kako ćemo ponovno uz kvalitetu i mentalnu snagu koju posjedujemo doći do toliko željenog trofeja. Reakcije s klupe bit će izuzetno bitne kako bismo zadržali kvalitetu igre i dodatno pojačali pritisak pred golom Španjolaca."

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

? Dražen Antolić iz Rotterdama:

"Tvrda borba. Hrvatska je bolja, ali nedostaje joj kvalitetnija i konkretnija igra u završnih tridesetak metara. Vatreni su ušli nesigurno, pogotovo Livaković i Erlić, možda pod dojmom fantastične atmosfere koncentracija nije bila prava, ali bitno su se podignuli. U drugom poluvremenu treba nam raspoloženiji Mateo Kovačić i opasniji napad ili će Dalić morati mijenjati."

? Izdvajamo nekoliko komentara navijača s društvenih mreža.

''Što Morata radi u ovoj momčadi?'' (Er_primo_der_Rafa)

''Idem pojesti večeru, vratit ću se na produžetke.'' (LewsTherin177)

''Kad će Hrvati napokon prestati izvoditi skraćene kornere?!'' (Minivatreni)

? Pogledajmo zajedno statistiku prvog poluvremena dvoboja u Rotterdamu!

image

Statistika na poluvremenu dvoboja

SOFASCORE

Statistika: SofaScore za SN

Ovo su prosječne ocjene hrvatskih igrača u prvom poluvremenu.

image
SOFASCORE

POLUVRIJEME:

Nema pogodaka nakon prvih 45 minuta dvoboja na De Kuipu. I jedna i druga momčad imale su neke prilike, no mreže miruju. Nadamo se da će biti golova u nastavku ovog itekako izjednačenog dvoboja. Ostanite s nama!

44. Prekršaj Modrića na Pinu sudi Zwayer. moglo bi ovo biti opasno, lopta je na nekih dvadesetka metara od gola, bit će slobodni udarac za Španjolsku.

42. Stežu Španjolci obruč oko gola Livakovića kako se bliži kraj prvog dijela, no hrvatski su rovovi dobro utvrđeni. Jedan udarac Morate nakon ubačaja Albe otišao je preko gola.

Impresivan prizor na tribinama!

39. Novi centaršut Modrića na Perišića s desne strane, opet je Perišić bio najviši u skoku, no još jednom brani Simon.

37. Bližimo se kraju prvog dijela, Španjolci imaju loptu, važno je sada ne pokleknuti, ne popustiti u koncentraciji. Naravno, Hrvatskoj zasad ne bi trebalo uputiti niti jednu zamjerku na igru.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Hrvatska pruža bolji otpor nego su to predviđali bookmakeri. Koeficijent na pobjedu Vatrenih počeo je padati, sada iznosi 3.60, dok je na pobjedu Španjolske u porastu i trenutačno je 2.50.

34. Novi centaršut Perišića, previsoko je to bilo za naše napadače u kaznenom prostoru. Pašalić je probao iskoristiti prazan prostor ispred njega, no lopta nije bila najpreciznija.

Hrvatska je u 33 minute napravila samo jedan prekršaj. Španjolci ih imaju šest.

32. Perišić je sada uputio udarac glavom, nadskočio je španjolsku obranu i pokušao zaprijetiti Simonu, no nedostajalo je snage u tom udarcu.

30. Prošlo je pola sata igre, posjed lopte je 50:50. Ne igra Hrvatska loše, dapače, ali strpljivo čeka svoje prilike i gradi ih. Furija zasad ostavlja nešto bolji dojam.

image
MAURICE VAN STEEN Anp Via Afp

Andy Mitten, novinar The Athletica, na Twitteru ističe podatak da Hrvatska ima najbrojniju podršku navijača na nekoj gostujućoj utakmici u povijesti. Ipak, Vatrene je na SP-u protiv Brazila 2006. u Berlinu bodrilo još više Hrvata.

27. Dobar ubačaj Albe na Moratu, prethodno je Šutalo blokirao pokušaj Ruiza vanjskim felšom. Bit će sada korner za Španjolsku, Alba će pucati, a lopta odlazi preko gola. Može odahnuti obrana Vatrenih.

22. Polovica igre u prvom dijelu. Nismo ubilježili opasnost koju je iskreirala Hrvatska, sve do sada. Duga je lopta pogodila Andreja Kramarića koji nije bio u zaleđu, a nakon trka prema Simonu Laporte je dobro izbio ispred našeg napadača u korner.

Kakva god bila njegova odluka o budućnosti, Luka Modrić sigurno neće zaboraviti emotivan trenutak iz 10. minute.

Više pročitajte ovdje.

Hrvatski navijači zapalili su nekoliko baklji iza našeg gola.

image
AFP

20. Vidi se da Španjolci nemaju ideju prema naprijed. Drže loptu, dodavanja su to do u nedogled na centru igrališta. Podignu se, a onda ih naši reprezentativci lakoćom zaustave. Sada će imati prvi korner na utakmici.

image
ANTE CIZMIC Cropix

Nakon početnih 20 minuta utakmice posjed lopte pripada Španjolcima (65%-35%).

16. Ne prestaje pjesma hrvatskih navijača. Za to vrijeme, lopta je u zadnjoj liniji Furije, nema problema naša postava s branjenjem prostora. Čekamo novi udar Dalićevih momaka. Veliki su ulozi večeras, trofej vrijedan povijest.

12. Udarac Gavija prozujao je pored Livakovićeva gola. Jedno Erlićevo dodavanje prema Brozoviću bilo je presječeno, nije španjolski napad uspio kazniti to.

image
ANTE CIZMIC Cropix

U 10. minuti s tribina je krenula pjesma ''Ostani tu, snove čuvaj samo za nju'', koju su navijači posvetili Luki Modriću.

Kapetan ih je sigurno čuo!

image
KENZO TRIBOUILLARD/Afp

10. Jedna nesigurnost Dominika Livakovića, ali bilo je zaleđe pa pogodak Furije ne bi vrijedio niti da je postignut.

8. Nema još ozbiljnijih prilika, kao da su igrači još uvijek ofenzivno rezervirani. No, bit će vremena za vatromet!

Utakmica je tek počela, a Marca već piše o hrvatskim navijačima. "Stvorili su neviđenu atmosferu", piše njihov izvjestitelj sa stadiona.

image
Ante Čizmić/Cropix

5. Prvi centaršut Juranovića s desne strane, no Simon izlazi s vrata i kupi tu loptu. Odmah smo i vratili posjed i onemogućili Španjolce u pokušaju njihove brze tranzicije.

3. Krenuli smo napadački, s jasnim namjerama da čim ranije napravimo prvu prijetnju prema golu Unaija Simona.

1. Utakmica u Rotterdamu je počela! Sretno, Vatreni.

20.43 Himne su intonirane, čekamo početak utakmice! Sretno, Hrvatska!

image
Ante Čizmić/Cropix

20.40 Ovome nemamo što dodati ?

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

20.37 Legendarni Nizozemac i bivši kapetan reprezentacije Giovanni van Bronckhorst izašao je na teren i u rukama nosi trofej Lige nacija.

image
PRO SHOTS PHOTO AGENCY/DDP USA/PROFIMEDIA Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia

20.36 ? Bronca 1998. Srebro 2018. Bronca 2022. Je li vrijeme za prvi trofej hrvatske reprezentacije u povijesti? Doznat ćemo vrlo brzo. Odbrojavamo sitno, još malo do početka finala!

20.35 Deset je minuta preostalo do početka dvoboja. Uskoro će uslijediti intoniranje nacionalnih himni... Sretno, Vatreni!

image
ANTE CIZMIC Cropix

20.32 Na tribinama smo ulovili Zvonimira Bobana, Nikolinu Brnjac i Aljošu Asanovića.

image
DRAŽEN ANTOLIĆ

20.28 Hrvatski nogometaši upravo su odradili zagrijavanje.

image
KENZO TRIBOUILLARD/Afp

image
KENZO TRIBOUILLARD/Afp

20.25 Utakmicu na De Kuipu gledat će puno poznatih lica. Osim Plazibata, na stadionu su Hajdukov trener Ivan Leko, zatim Pete Radovich i Damjan Rudež, kao i supruge Zlatka Dalića, Luke Modrića, Dominika Livakovića i Ivana Perišića.

20.22 Na utakmici je uz doktora Tomislava Madžara i hrvatski kick-boksač Antonio Plazibat koji je u subotu imao borbu na Glory turniru u Rotterdamu.

image

Doktor Tomislav Madžar i Antonio Plazibat

ČITATELJ SN

20.17 Još malo atmosfere sa stadiona. Sada smo na pola sata do početka utakmice!

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

20.11 Do početka utakmice ostalo je još nešto više od pola sata. Navijači na stadionu su već nestrpljivi.

image
ANTE ČIZMIĆ/Cropix

20.08 Mali pogled i na zagrijavanje Vatrenih.

20.05 Još jedan brzinski pregled sastava za večeras.

image
UEFA

20.00 Podsjećamo, dvoboj na De Kuipu sudi Felix Zwayer! Nikada nije sudio Vatrenima, danas mu je prvi put...

image
SWEN PFORTNER Dpa Picture-alliance Via Afp

19.50 Hrvatski navijači u sjajnom raspoloženju čekaju utakmicu.

image
Ante Čizmić/Cropix

19.47 Vedran Ćorluka, Dalićev pomoćnik, za Novu TV:

"Domagoj Vida je odigrao 120 minuta, imamo tri dobra stopera, izabrali smo Martina Erlića koji je sjajan, brz, svjež, nadamo se da će zaustaviti Moratu. Igrat ćemo kao i dosad, napadački, s visokim pressingom. Očekujemo da utakmica ide tijekom kojim mi želimo. Ova generacija je odigrala toliko puno velikih utakmica, dočekujemo ovaj dvoboj smireno, da napokon uzmemo zlato koje nam fali. Prelijep će biti ambijent, momci su to zaslužili, možemo se zahvaliti svim tim ljudima i poželjeti da budu sretni kroz cijelu utakmicu."

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

19.43 Šesta je ovo utakmica večeras za Martina Erlića u dresu hrvatske reprezentacije, a u svim tim susretima Vartreni ne znaju za poraz. Sjajno je odigrao dvoboj protiv Francuske u skupini u Parizu, a ušao je u 90. minuti dvoboja s Nizozemskom u polufinalu. Nadamo se da će danas odigrati sjajno!

image

Martin Erlić do sada za Vatrene

SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

19.37 Nekoliko statističkih zanimljivosti uoči utakmice.

image
SOFASCORE

19.30 Stigao je i hrvatski sastav! Promjena Zlatka Dalića glasi - Erlić umjesto Vide! Ostalo je sve isto, baš kao i za polufinalni dvoboj.

19.25 Stigao je sastav Španjolske za utakmicu! Dani Olmo je na klupi!

19.24 Navijačka ludnica na tribinama traje i sat vremena prije početka dvoboja

19.22 Iz Rotterdama stižu informacije da se po dolasku na stadion u ugodnom društvu s našim reprezentativcima i članovima stručnog stožera zadržao Dani Olmo. Razgovarao je nekadašnji Dinamov as s bivšim suigračima - Sosom, Majerom, Ivanušecom, ali i Ivicom Olićem.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

19.19 Španjolski mediji impresionirani su prizorima koje su hrvatski navijači danas napravili u Rotterdamu. Pišu da se 6.000 njihovih navijača izgubilo u moru crveno-bijelih kvadratića.

Više pročitajte ovdje.

19.18 Po dolasku autobusa pred stadion navijači su posebno skandirali Luki Modriću, kapetanu Vatrenih. Također, vikali su: Hoćemo pobjedu!

19.15 Pogledajte kako je izgledao trenutak kada je autobus s hrvatskim reprezentativcima stigao pred stadion De Kuip. Ludnica!

Video: Dražen Antolić

19.12 Prvi hrvatski navijači već su na stadionu!

image
ANTE CIZMIC Cropix

19.09 Prema kladionicama, Španjolska je favorit za pobjedu u večerašnjem finalu. Tečaj na "la roju" iznosi 2.20, neriješeno je 3.60, dok je na Hrvatsku 3.80.

19.08 Večerašnje finale mogao bi riješiti jedan okršaj na terenu! Provjerite koji...

19.05 Evo i snimke iz svlačionice hrvatskih reprezentativaca manje od dva sata prije početka utakmice.

19.00 Još je nešto manje od dva sata do početka spektakla na De Kuip stadionu. Cijelog smo dana pratili navijačka događanja po Rotterdamu. Hrvatski su navijači napravili ludnicu.

image
ANTE CIZMIC Cropix

18.55 Dobro došli u tekstualni prijenos finala Lige nacija između Hrvatske i Španjolske! Spektakl u Rotterdamu počinje za nešto manje od dva sata, a saznali smo da bi hrvatski izbornik Zlatko Dalić u posljednji trenutak mogao napraviti jednu izmjenu u sastavu u odnosu na polufinale s Nizozemskom. Naime, Martin Erlić mogao bi krenuti od prve minute umjesto Domagoja Vide.

Službeni sastav UEFA će objaviti za otprilike pola sata.

Linker
09. svibanj 2024 09:35