PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
GLAVNA ZVIJEZDA

Bio je to pravi ‘masterclass‘ Joška Gvardiola: Savršenstvo u ‘blockbusteru‘ koje će se još dugo prepričavati

Nakon završetka utakmice u Madridu, na račun izvedbe "vatrenog" počeli su se nizati brojni hvalospjevi
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 10. travanj 2024. 14:22

Sat na Santiago Bernabéuu otkucava 71. minutu, Jack Grealish prolazi po lijevoj strani i šalje povratnu loptu za Joška Gvardiola, hrvatski si reprezentativac prvim dodirom loptu daje u "for", a potom "bombom" s dvadesetak metara (desnom nogom) maestralno pogađa suprotni kut Andrija Lunina za Cityjevo vodstvo (3-2) protiv Real Madrida. Transkript je to ključnog "highlighta" Gvardiolova nastupa u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka između "kraljeva" i "građana", a iako je Ancelottijeva momčad na kraju ipak stigla do izjednačenja (3-3), prvo ime utakmice ostao je 22-godišnji Cityjev branič.

- Kakva utakmica, atmosfera je bila nevjerojatna. Sretan sam zbog svog prvog gola za Manchester City, pogotovo protiv tako velikog protivnika. Prvi dodir nije bio dobar, ali na kraju sam si rekao da ću pucati, pa što bude - rekao je Gvardiol za TNT Sports neposredno nakon epske utakmice u španjolskoj prijestolnici.

image
JAVIER SORIANO Afp

Joško je u madridskom "blockbusteru" isporučio izvedbu koja će se još dugo prepričavati u nogometnim krugovima, a o njegovom "masterclassu" zorno svjedoče i statistički pokazatelji. Prema Sofascoreu, ostvario je učinak od 90% uspješnih dodavanja (62/69), 80% osvojenih prizemnih duela (4/5), četiri oduzete lopte, tri presječena dodavanja i jedno ključno dodavanje. Ako navedenim parametrima pridodamo i uvodno opisano remek-djelo, potpuno je logična činjenica da je upravo mladi Zagrepčanin nositelj i najviše prosječne ocjene (7,8) među svim igračima koji su u utorak zaigrali na Bernabéuu.

image
JAVIER SORIANO Afp

Gvardiol je, dakle, odigrao sjajno u oba smjera, a upravo se u toj dvosmjernosti očitavaju argumenti koji govore u prilog njegovom savršenom uklapanju u nogometni koncept Pepa Guardiole. Bio je poprilično siguran u svojim defenzivnim zadaćama, a istodobno kontinuirano prisutan u Cityjevim napadačkim akcijama (što slikovito potvrđuje i njegov "heatmap"), participirao je u kreaciji i progresivnim dodavanjima, te svoj nastup okrunio "eurogolom" i, na kraju, potvrdio status prototipa klasnog modernog braniča prema Guardiolinoj mjeri.

Nakon završetka utakmice u Madridu, na račun izvedbe "vatrenog" počeli su se nizati brojni hvalospjevi europskih medija, poput Daily Maila i Manchester Evening Newsa, a za kraj se možemo samo složiti s konstatacijom portala Goal, čiji su autori ustvrdili kako je ovo bila Gvardiolova najbolja izvedba od dolaska u City, pri čemu je opravdao klupsku investiciju od 90 milijuna eura.

Linker
22. travanj 2024 08:45